Spun cu mâna pe inimă că Albania este o țară perfectă pentru un roadtrip. Asta pentru că oricât ai conduce și oricât te-ai enerva în primă fază că faci 200 de km în șase ore, când vezi peisajele din țara asta îți trece toată supărarea. Munți cât vezi cu ochii și lacuri ce apar din senin, puțini, puțini oameni sau trafic.
Noi din Ohrid am făcut o oprire în Progri. Mă îndoiesc eu însă că voi o să vă opriți prin satul bunicului. Mai știu însă că mulți dintre voi așteaptă detalii ceva mai concrete ale acestui roadtrip. Traseul exact, taxe de drum și mai ales starea drumurilor și nivelul de siguranță.
Starea drumurilor în Albania
Până să plecați la drum probabil vă întrebați care este starea drumurilor în Albania. Pe peste tot am mers decent. Gropi, unelele porțiuni fără asfalt, drumuri mai înguste, curbe bruște ce țin o eternitate și nu sunt mereu semnalizate. Astea sunt părțile mai rele. Dar în cea mai mare parte a lor, drumurile sunt ok.
Una peste alta nu este rău cât să fie nevoie de pregătiri speciale.
Cel mai simplu este să vă convingeți singuri din fotografii și video. Ca idee ne-am simțit în siguranță pe peste tot. Albania are prețuri foarte mici și în general par foarte bucuroși să interacționeze/să servească turiști.
Video în care vedeți și drumul găsiți aici.
Traseu din Bulgaria spre Gjirokaster Albania
Pentru cei nerăbdători și în căutare de inspirație pentru concediul din august acesta a fost în linii mari traseul nostru prin Bulgaria, apoi Macedonia – Ohrid, apoi am intrat în Albania unde am rămas ceva mai multă vreme.
Uite și un document al nostru, cu totul ce am avut noi pe listă. În realitate am mai tăiat din locurile de explorat, dar vă ajută pe voi să vă personalizați un traseu în funcție de timpul pe care îl aveți disponibil.
Drumul spre Girokaster
Am fi avut opțiunea de a merge prin Grecia economisind astfel ceva timp. Eram însă foarte curioși să vedem Albania, așadar am hotărât să o străbatem.
După Progri, satul bunicului, peisajul nu ne-a dezamăgit. Drumurile în schimb nu au fost cele mai bune și din loc în loc vedeai benzinării sau case ce păreau abandonate, unele stând să cadă aproape.
Partea frumoasă
Partea mai puțin plăcută.
De exemplu în pozele de mai jos este un monument/muzeu acum închis. Arată foarte frumos în poze, peisajul este și el superb. Clădirea este însă abandonată.
Dacă dai un play și videoului o să mai vezi acolo și părțile mai puțin frumoase ale Albaniei.
Drumul prin munți este și el destul de îngust, partea bună este că nici nu a fost cine știe ce trafic intens. Uneori este asfaltat ca în palmă, în unele locuri mai are gropi, pe alte bucăți mai mici asfaltul lipsește.
Așadar cu răbdare și calm l-aș cataloga de dificultate medie.
Merită să faci un roadtrip în Albania?
Peisajele însă, oh, peisajele, sunt cele pentru care merită să faci drumul până aici.
Sfaturi pentru roadtrip în Albania
Ce am reținut din acest drum?
- Că e bine să pleci cu rezervorul plin, noi ne-am bucurat că am făcut asta. Fie nu întâlnești benzinării bucăți mari de drum, fie nu poți să plătești cu cardul.
- Mai exact în afară de litoral, zona Sarande, plata cu cardul sună ca o raritate. E bine să vă pregătiți cu bani cash sau să vă asigurați înainte de a comanda. În unele benzinării chiar este semnalizată plata cu cardul, chiar dacă nu există.
- Luați la voi apă și chestii de ronțăit din orașe, benzinăriile din Albania nu au și magazin.
- GPSul se mai rătăcește uneori, nu vă panicați, încercați să vă găsiți logic drumul afară din labirint. Noi am pățit asta de nenumărate ori pe autostrăzi, drumuri mai noi și cu o stradă închisă recent pentru a o transforma în centru pietonal.
Și aici tocmai încep peisajele uimitor de frumoase ale Albaniei. Mai multe curând. 🙂
Enjoy!
[…] 1 minut ago1 min readAdd comment Written by Simona Share this article Next article Sfaturi pentru roadtrip în Albania și drumul din Ohrid spre Gjirokaster […]