• Menu
  • Menu

Pe urmele bunicului din Albania

M-au fascinat mereu rădăcinile mele. Ca o poartă spre trecut pe unde aș putea trage cu ochiul și învăța. Îmi place să port rochia mamei de când ea era mult mai mică decât sunt eu acum, să mă uit în fotografiile de familie și să încerc să ghicesc printre picături cu cine mă asemăn mai mult.

Și îmi doream de multă vreme să ajung în satul în care s-a născut bunicul meu. Nu știu cât se vede în video, dar m-am simțit destul de emoționată să fiu acolo. Nici nu ghiceam că adevărata emoție avea să mă cuprindă mai târziu, pe seară, povestind la telefon cu mama.

Bunicul din partea mamei s-a născut în Progri, Albania

Un sat micuț, destul de aproape de Macedonia, nu prea departe nici de granița cu Grecia. Și după ce am tot amânat întâlnirea cu plaiurile lui natale, anul acesta s-a întâmplat.

Bunicul s-a născut într-un sat micuț. Și când i-am trimis mamei pozele mi-a spus că e exact așa cum își imaginase. Senzația de deja vu, chiar dacă ea personal încă nu a ajuns acolo. Dar totul era ca în poveștile bunicului despre pământul stâncos și căsuțele mici, de piatră.

M-am bucurat să descopăr sătucul ăsta uitat în timp. M-a impresionat curățenia și într-un fel m-am simțit mai aproape de bunicul meu.

Pe el în realitate nu am apucat să îl cunosc. A murit cu o lună înainte ca eu să mă nasc. Și absolut toate poveștile rămase în urma lui sunt extrem de frumoase.

Despre cât și-a dorit să o aibă pe mama și cum o aștepta la stație în fiecare seară când se întorcea de la liceu. Despre cum avea răbdare și grijă cu sora mea și cum a învățat-o să scrie și să citească până să se ducă la școală.

Aș fi vrut să apuc să îl cunosc, să îl întreb și să îmi povestească despre satul lui din munții din Albania.

Testul ADN și rădăcini

Vizitând Albania am înțeles de ce testul ADN îmi indica mai mult Grecia sau Italia, dar nu în mod specific Albania.

Țara este un mix între cele două, de o unicitate ieșită din comun. Limba de exemplu nu pare că seamănă cu altceva.

Albanian is considered an isolate within the Indo-European language family; no other language has been conclusively linked to its branch. The only other languages that are the sole surviving member of a branch of Indo-European are Armenian and Greek.

sursă

Vlog de călătorie Progri, Albania

Povestesc despre bunicul puțin și mă plimb prin sătuc. Apoi ne vedem de drumul nostru prin Albania. Ce rollercoaster și mix ciudat și Albania. Cu peisaje din cel mai turquoise râu, blocuri urâte ce stau să cadă, drumuri înguste prin munți, peisaje ce-ți taie răsuflarea.

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments