Ponta Delgada este cel mai mare oraș al insulei Sao Miguel și cel mai probabil locul în care vei ateriza. Așadar iată un ghid pentru acest oraș, astfel încât aventura ta pe insulă să înceapă cu dreptul.
Cum ajungi pe Sao Miguel?
Găsești detalii despre vacanța ta în Insulele Azore și în acest articol. Pentru a junge în Sao Miguel cel mai ușor este să vă găsiți drumul până în Porto sau Lisabona iar de acolo zburați spre Ponta Delgada.
Aeroportul este situat destul de aproape de oraș iar modalitatea de a ajunge în centru este taxiul. Cei la care am stat noi ne-au luat ei atunci când am aterizat, chiar dacă am avut întârziere și era 12 noaptea.
La plecare, la 4 dimineața, am plătit 10 euro pe taxi. Mi s-a părut o sumă destul de mare pentru că eram aproape de aeroport, dar în același timp era 4 dimineața și am considerat că merită oricum cel trezit la ora aia.
Unde să stai în Ponta Delgada?
Ponta Delgada este cel mai mare oraș al insulei. În primă fază mă gândeam să caut cazare prin centru, dar am văzut ferma do Bom Despacho, am rezervat acolo primele două nopți. Atenție, nu este în centru ci la vreo 15 minute de el.
Planul nostru în primă fază a fost să stăm în mai multe locuri pe insulă. Găsiți cazare în satele de pe Sao Miguel, atât pe Booking, dar și pe Airbnb. Căsuțe tradiționale, de piatră, frumoase.
Nu știu cum, dar noi am rămas până la urmă toată perioada la ferma noastră. Pe de o parte îmi pare rău că nu ne-am mai mutat, de pe de altă parte ne-a plăcut atât de mult încât nu am văzut rostul. Ne-au impresionat încă de când am aterizat cu profesionalismul lor. Găsești aici o mostra.
Mai apoi, de fiecare dată când mai plăteam o noapte-două, negreșit îmi ateriza în Inbox și factura. Direct, fără să fie nevoie să le cerem. Au fost mereu amabili, fără să fie forțat în nici un fel. Se înțelege așadar cum de ne-a fost greu să plecăm. Nouă ne-a plăcut.
Camerele au fost pe placul nostru, dimineața păsările ne cântau la fereastră iar noaptea ne adormea concertul broaștelor. Locul are un scor de sustenabilitate foarte mare (93,7%), totul este făcut cu grijă pentru natură.
Cum mă deplasez pe Sao Miguel?
Cea mai bună opțiune pentru explorare este, după părerea noastră, să închiriezi o mașină. Există și autobuze și taxiuri pe insulă, însă nouă ni s-a părut prea complicat pentru programul nostru destul de haotic. Pentru cei care doresc să facă multe drumeții în natură puteți aranja un taxi care să vă lase la începutul potecii și să vă ia în partea cealaltă.
Noi am închiriat de la Azores Easy Rent. Ce ne-a plăcut cel mai mult la ei a fost faptul că în prețul minim de închiriere aveam și câteva lucruri asigurate. Spre deosebire de alte companii care în prețul minim îți oferă zero asigurare iar prima cea mai ieftină asigurare este de 15 euro pe zi. Garanție am lăsat 300 de euro.
Aici singura fotografie pe care o am la grila lor de preturi.
Ce ai de făcut în Ponta Delgada?
Mergi la plimbare prin port și promenadă
Ia la picior faleza, de la Muzeul Militar situat chiar în fortăreața de pe mal. Și dacă ai chef de plimbare mergi și până la Miradouro do Ilhéu de Rosto de Cão. Link hartă. Sunt 3,5 kilometri între ele, drum drept și peisaje superbe.
Grota do Carvao
O grotă de vreo 1,7 km din care doar 250 sunt accesibili publicului larg. Găsești aici informații și programul de vizitare.
Grădina Antonio Borges
Găsește, admiră și numără toate podurile și gotele din această grădină.
Habar nu aveam că pot să fiu impresionată de un simplu parc, dar iată cum realitatea mi-a învins preconcepțiile. După prima noastră vizită începusem deja să ne facem un obicei din a traversa grădină în drumul nostru către fermă.
Pentru experiența locală treci prin piața Mercado Da Graca.
Și poate o să pățești și tu ca mine, să rămâi surprins că îți dă țăranul la tarabă bon pentru 3 roșii, un ardei gras și-o ceapă și un total fascinant de un euro și 20 de cenți.
Vizitează centrul vechi
Vezi toate bisericile, Palacio do Conceicao și fă un graffiti hunt. În fiecare an (din câte am înțeles), artiști locali pictează pereții orașului ca tu să le cauți apoi operele. 😉 Îmi pare rău ca deși le-am admirat, nu prea am avut inspirația să le fotografiez.
Mergi să vezi balene și delfini
Poți lua tururi pe mare pentru a vedea balene și delfini. Am găsit la un moment dat o companie care îți dădea banii înapoi în cazul în care aveai ghinion și nu vedeai nici o coadă de balenă. Din mai până în Septembrie este perioada potrivită pentru această activitate. Găsești un grafic al lunilor cu cele mai multe animale marine în acest articol.
Pantația de ananas A Arruda
Dacă ai chef de altă plimbare pe jos (sau cu mașina), plantația aceasta de ananas este la patru kilometri de Ponta Delgada.
Am mai văzut ananas și în alte părți din lume, iar nouă nu ni s-a părut ceva wow de făcut, dar… poate voi sunteți pasionați. Ne-am mulțumit doar să testăm ananasul, fără să vedem și unde crește.
Traseu Rocha da Relva
Și el destul de aproape de oraș, potrivit poate și pentru zilele mai cețoase.
Pe unde să mănânci în Ponta Delgada?
Poți face cumpărături din supermarketul de la mall, la Spar-ul de aici, sau din piață și să gătești singurel la cazare. Din câte am văzut multe/majoritatea opțiunilor de cazare au acces și la bucătărie. La noi la fermă puteam să și culegem din grădină orice plantă voiam pentru gătit.
Prețurile sunt asemănătoare sau poate chiar mai mici uneori decât în România. Vita sigur este mai ieftină aici, între 5 și 10 euro pe kilogram din câte am văzut noi.
Noi am mâncat ok la Lan’s iar apoi la Colmeia și în Mall, unde mâncam des supă de la Sabores. Am stat totuși aproape 3 săptămâni în Ponta, deci am apucat să ajungem și la mall. Ne-a mai fost recomandat și O Roberto, dar nu am mai ajuns și acolo.
Program de funcționare restaurante
Majoritatea restaurantelor de pe insulă iau pauză între ora 15 și 18. Din câte am observat nu toate au programul la fel. Unele închid între 16 și 18.30, altele 15 și 18. Oarecum fix ora la care ni se făcea nouă cel mai foame. Probabil și din cauza asta am revenit de atâtea ori la Colmeia, pentru că puteam lua prânzul/cina oricând.
Insula Sao Miguel
Este genul de insulă unde te duci pentru explorare. Pentru peisaje, plimbări în natură o grămadă, pentru descoperirea frumuseții naturii.
Prea puțin pentru petreceri, hărmălaie sau agitație. Cu siguranță însă pentru voie bună. Da, și de plajă. Dar nu aș da peisajele și cascadele pe zile leneșe la plajă. Așadar, v-am mai spus, trebuie să ne mutăm aici ca să apucăm să le facem pe toate.
(în fotografia de mai jos poate locul meu preferat de pe insula asta – Salto da Farinha)
Iar într-un articol viitor vom începe să acoperim pas cu pas obiectivele turistice de pe această insulă ce ne-a furat inima. Stai cu ochii pe categoria dedicată.
Spor la călătorit.
Leave a reply