• Menu
  • Menu

Ce am învățat în luna cheltuielilor cumpătate și cum am ajuns la echilibrul financiar (P)

Respectă bugetul este una dintre regulile esențiale de economisire. Ușor de spus, dar mult mai complicat de pus în practică. Mai ales atunci când nu îți este nici ție foarte clar cam câți bani cheltui într-o lună.

Tocmai din această cauză e mult mai bine să ai o evidență clară a cheltuielilor. Fie că folosești un google doc shared între cei din gospodăria ta, fie că ai o aplicație pe telefon pentru asta.

Noi avem luni întregi în care dăm bani pe puține lucruri și momentan nu avem rate. Dacă te uiți aici o să descoperi că nutriționiștii financiari recomandă ca 30% din bugetul lunar să fie alocat locuinței – rată sau chirie. În teorie, pentru noi, asta s-ar traduce în faptul că ar trebui să economisim lunar acest 30%.  Ceea ce încercăm să și facem. 

Pune la păstrare banii imediat ce îi ai

A rămas, rămâne și o să fie regulă de aur pentru noi. I-am primit, i-am transferat în contul de economii direct. Out of sight, out of mind și departe de riscul să îi cheltuim.

Analizând rapid pe ce s-au dus banii în luna iunie, constat că noi pare că totuși cheltuim cam mulți bani pe mâncare.

Categoria cumpărături include vizitele la supermarket, când nu am luat doar mâncare, dar și toate obiectele cumpărate pentru casă. Cel mai des mergem până la cel mai apropiat magazin pentru o pâine sau o apă și plecăm lăsând minim 40-50-100 de lei.

Cea mai bună soluție? Să conștientizez și să fiu mai mult ca Alex care are tendința de a respecta lista. De fiecare dată când îl întreb: ce ai luat bun, el îmi răspunde senin: nu am mai luat nimic altceva în afară de listă.

Ca să nu devină mai greu de urmărit, am scos coloana de economii pentru a vedea clar proporția cheltuielilor.

Ne propusesem să cheltuim amândoi 3,000 de lei în această lună, îmi dau seama acum că a fost de la început un target foarte greu de atins. Am avut de reparat chestii la mașină, astea au fost cheltuieli neprevăzute, iar acolo s-a dus 10% din bugetul nostru de luna asta. Pentru luna următoare o să avem grijă să ne facem un buget real, adăugând și cheltuieli neprevăzute.

Apoi cel mai mare consumator a fost transportul. Acolo am inclus combustibilul pentru mașină și diverse taxe de drum, dar am făcut peste 1800 de kilometrii în această lună.  Cheltuieli pe care nu prea am încercat să le anticipez când am spus că o să cheltuim 3000 de lei amândoi.

Plăceri vinovate

Luna aceasta chiar am mai povestit cu prietenele puse și ele să economisească și le încurajam să păstreze totuși și câteva cheltuieli vinovate, dar care aduc totuși bucurie. Ca la Marie Kondo: does it spark joy?

Nu am mai cumpărat fistic, dar nici nu ne-am ascuns în munți ca să nu cheltuim bani. Am încercat să păstrăm un echilibru sănătos între distracție și responsabilități.

A fost și luna în care am ales să stăm mai mult cu familia. Am vizitat bunicii la Căiuți, apoi ne-am dus la Eforie, dar Alex a ajuns și până la Câmpulung, ca să petrecem timp cu părinții, nepoții, mătuși și verișoare. Așadar, luna asta am cheltuit ceva mai mult decât în alte luni poate cu transportul. Dar nu regretăm nimic și nu am scoate „cheltuielile” astea de pe listă niciodată. Ba chiar este plăcerea noastră.

Iar la capitolul distracție am inclus și tutunul care are subcategoria vicii. Poate în viitorul apropiat ne lăsăm. Mai ales că acum ne e destul de clar cam cât de mulți bani se duc și acolo.

Ce să spun, am călcat în strachină și ne-am mai cumpărat și haine, dar doar nu era să umblăm cu tricourile rupte. 🙂

Iar pentru că meseria ne cere, am mai cumpărat și echipament. Dar dacă facem ceva bine, chiar dacă trebuie să cheltuim bani, este că nu ne aruncăm să le luăm pe toate. Luna asta mai luăm niște harduri externe, luna trecută un stabilizator pentru cameră. Și chiar ne gândim 48 de ore înainte să ne hotărâm, verificăm mereu politica de retur.

Reguli de portofel bun de pe Money Bistro

Cred că și acest articol este o resursă foarte utilă, dar site-ul Money Bistro în sine vă oferă destul de multe informații pe care le puteți aplica în viața de zi cu zi, pentru un portofel fericit și un aperitiv financiar echilibrat.

Regula de 48 de ore.

Cheltuielile fac parte din viața noastră, nu le putem evita. Pentru a cheltui conștient însă, propune-ți ca pentru achizițiile mai mari de 100 de lei să-ți dai un timp de gândire de 48 de ore. Uneori, după două zile nici nu mai merită efortul să mergi după acel obiect. Poți seta suma la 200 de lei sau chiar 50 de lei. Această regulă este deseori utilizată de cupluri atunci când planifică să facă achiziții pentru casă. 

Ce-am învățat luna asta?

Că nu e o problemă dacă banii sunt cheltuiți cu cap sau din inimă și că avem nevoie și de cheltuielile astea uneori pentru un mix sănătos.

Dacă la început de lună eram frugal moderată (poți să vezi aici) după această lună am devenit cumpătată. Voi cum sunteți? Puteți testa aici.

Tu chiar ai descoperit rețeta magică pentru o siluetă financiară de invidiat. Ai planuri financiare foarte clare și înțelegi valoarea unui buget bine planificat. Exact cum îți respecți mesele principale, la fel îți organizezi și viața financiară.
Bugetul tău are un meniu sănătos, care acoperă toate categoriile de cheltuieli, dar îți permite să mai faci și câte un mic exces, din când în când.

Nu mă mai lungesc atât, sunt curioasă voi ce ați descoperit luna asta? Ați reușit să vă atingeți obiectivele? Dacă rămâneam mai mult prin București, sunt sigură că ne încadram și noi. Una peste alta am pus la pușculiță undeva pe la 500 de euro luna aceasta.

O să ne ținem oricum de excel și de restul lucrurilor învățate și lunile următoare, pentru că rămâne pilonul și radiografia noastră financiară cea mai bună.

Spor la călătorit și economisit! 😉

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 comments