• Menu
  • Menu

Economisim împreună bani pentru vacanță (P)

Pe aici pe blog au curs multe informații despre cum să economisești în general, sau cum să economisești atunci când călătorești. Luna asta te provocăm să economisim împreună bani pentru următoarea vacanță. Hai în Money Bistro.

Intrăm împreună într-un #MoneyDetoxChallenge. De două zile eu chiar încerc și un detox de la zahăr pentru că am tendința să exagerez uneori.

La noi perioadele astea de eliberare și downshifting vin deseori la pachet. Detox de la alimente nesănătoase, detox de la prea multe cumpărături și evident, detox de la bani.

Cele mai eficiente metode de economisire

O să începem cu metodele de economisire care funcționează cel mai bine pentru noi. Îți dăm prima dată ponturile și uneltele pentru ele, apoi o să testăm împreună timp de o lună cum funcționează. Și vă propunem să vă faceți și voi testul sănătății financiare.

Eu am descoperit despre mine că aș putea chiar să adaug mai mulți bani la pușculiță pentru distracție. Probabil testul nu știe că pentru noi viața în sine e un rollercoaster minunat. 🙂

Și acum, pe bune, cine are chef de ieșiri în oraș, când am apusuri de genul în palmă.

Ce zici? Te bagi? Găsești și pe Money Bistro mai multe ponturi care să te inspire. Să ne așezăm așadar la masa aperitivelor financiare. Și strângem bani pentru următoarea plecare.

1. Contul de economii

Pentru noi a fost sfânt mereu. Când lucram ne făcusem un obicei ca la fiecare salariu fiecare să pună în contul său de economii o anumită sumă de bani. Am reușit să strângem astfel câteva mii de euro în mai puțin de jumătate de an. Iar dacă atunci când citești asta crezi că eram super bine plătiți sau ceva, află că lucrurile nu stăteau deloc așa.

Ne-a ajutat în schimb foarte mult și soluția de la punctul doi.

2. Stabilirea unui buget

Ca să putem să punem în contul de economii lunar câte o sumă în primă fază am calculat care sunt cheltuielile noastre lunare. Acele cheltuieli pe care nu le putem fenta. Din categoriile întreținere, facturi, rate, transport.

Am calculat apoi bugetul nostru lunar pentru mâncare și evident am mai adăugat o sumă pentru mici sau mari plăceri. Nu suntem nici noi roboți. Doar că am tăiat la sânge din toate cheltuielile inutile și am lăsat doar o mică mică parte pentru distracție.

Atunci când ai un obiectiv clar în minte îți e mai ușor să trăiești cu mai puțin știind că la final te așteaptă recompensa mult dorită. 

Iar pentru a putea calcula toate lucrurile astea în primă fază cel mai mult ne-a ajutat să facem șmecheria de la punctul cu numărul 3.

3. Planul de cheltuieli scris

Dacă te apuci să notezi într-un excel (sau orice aplicație vrei tu) fiecare leu cheltuit pe orice, o să descoperi inevitabil în timp cheltuielile inutile. Bluza aia cumpărată după o zi prea lungă și nepurtată încă, toate savarinele cumpărate la birou, care s-au mai depus și pe șolduri și acum ai nevoie și de pantaloni noi. 😉

Pe noi ne-a ajutat foarte mult prin Asia să notăm fiecare cheltuială iar de la o lună la alta deveneam parcă tot mai pricepuți la economisit.

Trei ani mai târziu am devenit deja aproape ași la asta. Astfel atunci când am primit provocarea asta, prima reacție a lui Alex a fost: și noi ce să mai economisim? Deja nu facem nici o cheltuială nechibzuită. 

El a uitat însă că a trecut ceva vreme de când am ținut un excel de cheltuieli și de când am stabilit un buget, iar mie mi-au venit în cap cel puțin 3 moduri prin care să mai strângem cureaua:

  1. Ne facem noi cafeaua
  2. Să nu mai cumpărăm fistic zilnic (eu cred că provoacă dependență, mai e și scump ca naiba)
  3. Luna asta promit să nu mai dau nici o comandă online de haine.

Vedeți, chiar și cei care au făcut din economisire mod de viață încep să cheltuie iresponsabil uneori. Iar eu cred că e și cazul nostru momentan.

Money Detox Challenge

Nu mă mai lungesc cu vorba, cei de la Raiffeisen Bank au lansat această platformă online: Money Bistro, dedicată educației financiare a românilor.

Să nu vă supărați, dar studiile au arătat că:

  • 75% dintre români confundă educația financiară cu lipsa creditelor.
  • Doar 1 din 4 români își face un plan de cheltuieli în scris.
  • Doar 1 din 5 români are un cont de economii sau un depozit bancar.
  • Suntem pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al cunoștințelor financiare. Detalii aici.

Partea cea mai bună este că un alt studiu arată și că noi, românii, suntem tot mai dornici să trăim mai sănătos din toate punctele de vedere. Iar din punctul nostru de vedere sănătos este ca după 25-30 de ani să ai în cont o sumă economisită în caz de urgență.

Ne-am apucat de detox așadar.

Hai și tu în Money Detox Challenge

Am vrea tare mult să te alături și tu acestui experiment. Să îți notezi cheltuielile luna asta, să ne spui de unde intenționezi să mai tai, cât vrei să economisești și ce planuri ai pentru următoarea vacanță.

Ne auzim la final de lună pe blog și toată luna pe Facebook, cu exceluri, concluzii și cu siguranță și mai multe ponturi. Nu uita de Money Bistro, platforma care îți oferă ponturi de economisire și educație financiară de la oameni ca tine: antreprenori, bloggeri și diverse alte personalități.

De data asta o să vă urez spor la economisit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 comments

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-EYVJ26KTP3