• Menu
  • Menu

Christiania – Orașul liber din Copenhaga

Sună ciudat titlul, dar în Copenhaga ai un oraș în oraș. Christiania este o zonă, poziționată chiar destul de central, declarată oraș liber. Iar chestia asta se întâmplă deja de 48 de ani. 🙂

În 1971 câteva sute de hipioți au ocupat barăcile militare și au încercat să își facă aici propria utopie. Azi se află încă aici, determinați să lupte pentru dreptul de a se bucura de viață așa cum își doresc ei. Cum a fost totuși posibilă apariția Christiania?

Atunci când s-au instalat hipioții nu a păsat nimănui suficient de pământul ocupat de ei. Mai apoi autoritățile au decis că este oricum mai înțelept că sunt concentrați într-o singură zonă.

Azi însă începe să devină chiar posh să locuiești sau să vizitezi Christiania.

Înainte de vizita noastră citisem puțin pe internet și habar nu aveam la ce să mă aștept. Îmi imaginam un cartier destul de sălbatic, în care nu știam nici eu sigur dacă aș vrea să intrăm. Mă gândeam că e asemănător cu zone din București despre care eu doar am auzit, sau le-am văzut în poze, dar în care nu am fost niciodată. Realitatea din teren însă este foarte diferită.

În Christiania am văzut bătrâni, turiști veniți în excursie alături de ghizi. Cartierul este oricum listat în toate ghidurile de călătorie pe care le găsești. Am văzut chiar și o grămadă de copii.

Ce este Christiania?

Practic depinde pe cine întrebi. Pentru niște visători, ca mine, este o comunitate de creativi care își duc zilele în pace. Genul ăla de Utopie în care oamenii se iau de mână și cânta Kumbaia, își construiesc locuințe din materiale reciclabile etc.😜

Dar poate la fel de bine să fie o zonă rău famată, unde se vând droguri ușoare la colț de stradă și unde se locuiește ilegal în foste barăci militare părăsite. Poți să citești despre asta la cei de la Vice de exemplu. În 2012 pare că era o mare chestie să mergi în Christiania.

Sau poți să citești pe Wikipedia sau direct pe site-ul dedicat turiștilor în Copenhaga.

Cert este că zona asta a fost destul de controversată în timp iar azi devine loc de pelerinaj pentru turiști.

La ce să te aștepți de la o vizită aici?

Poți intra liniștit. Putem spune într-un fel că este o zonă asemănătoare cartierului Roșu din Amsterdam. Mai puțin sexul. 🙂 Și chiar i se mai spune și Green Light District.

Poți avea noroc și să găsești un curs creativ de făcut brățări, lucrat în clei sau poate un concert.

După ce vei intra în Christiania o să dai inevitabil și de Pusher Street. Adică zona în care sunt vândute drogurile ușoare – iarbă, hash. Destul de ironic, tot în zona asta am văzut și multe semne/graffiti/afișe care spuneau chestii ca: „drogurile puternice sunt pentru fraieri”, „spune nu drogurilor grele”.

Tot în zona asta sunt și băieții care par mai dubioși și ești rugat să nu faci poze. Fie verbal, dar sunt și semne peste tot pe unde nu ai voie să pozezi.

Nu uita că în continuare toate drogurile sunt ilegale în Danemarca.

Sunt multe grafitti, zone cu mâncare, toalete și practic un parc imens pe care unii doar îl traversează în drumul lor spre casă, sau în care fac jogging/își plimbă câinii.

Poți să plătești și cu cardul la câteva dintre standurile cu mâncare. Dacă vrei să economisești, în Christiania prețurile sunt puțin mai mici decât în restul orașului.

Pro tip – dacă ai nevoie să folosești toaletele ți le recomandăm pe cele din zona restaurantelor, nu toatelele publice mai apropiate de intrare.

Cu cât te îndepărtezi însă de zona turistică și implicit de vânzătorii de droguri, Christiania devine mai mult comunitatea simpatică și mai puțin locul ăla rău famat în care sunt mulți turiști.

Fotografiile și filmatul în Christiania

În zona în care se vând droguri sunt și niște băieți care supraveghează zona. I-am văzut atrăgând atenția, sunt destul de amabili. Depinde și de voi.

Noi am preferat să nu pozăm prea mult și am încercat oricum să nu surprindem oameni. Chiar dacă doar făceau jogging sau își plimbau câinii. Nu știu de ce. Era o fătucă pe acolo cu aparatul cu zoom imens (se vede în depărtare în una dintre fotografii), mie îmi era rușine să fac poze și cu telefonul.

Nu îmi doream să deranjez pe nimeni, dar voiam să și documentez vizita noastră în această mică utopie controversată din Copenhaga.

Mi se pare interesantă povestea acestui loc, orașul hipioților din Danemarca, azi o comunitate internațională.

Tu ai vrea să locuiești într-un loc de genul?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.