Multe dintre aceste filme SF tratează subiecte foarte interesante precum călătoritul în timp, colonizarea altor planete, extratereștri, inteligența artificială, schimbările climatice, etc. Ne fac să ne imaginăm diverse scenarii pentru viitorul omenirii și să ne punem întrebări la care poate nu ne-am gândi altfel.
Ridică probleme de etică și moralitate complicate, ne stârnesc mințile și ne copleșesc simțurile. Am putea spune că sunt printre preferatele noastre.
Să nu ne mai lungim și să începem lista de filme SF și distopice pe care ți le recomandăm:
1. Passengers – Nota IMDB: 7
O dramă romantică SF ce pornește de la o premisă foarte interesantă. În viitor, omenirea este capabilă să colonizeze alte planete. O navă spațială transportă câteva mii de oameni aflați în hibernare în capsule spre o astfel de colonie îndepărtată. Însă în urma unei defecțiuni a capsulelor, un el și o ea se trezesc cu 90 de ani înainte de termen.
Se pare că filmul nu a avut parte de recenzii foarte bune din partea criticilor, însă nouă ne-a plăcut și vi-l recomandăm. Nu dă pe afară nici de romantism, nici de acțiune, dar este bine jucat și spectaculos, iar ideea e unică.
2. The Martian – Nota IMDB: 8
O misiune pe Marte se transformă într-un coșmar pentru Mark Watney (Matt Damon), care rămâne izolat pe planeta roșie, după ce colegii săi îl cred mort și pleacă înapoi fără el. Astronautul trebuie sa-și folosească toate resursele pentru a găsi o metodă de a supraviețui și de a comunica celor de pe Terra că este în viață. Reușește, iar NASA pune la cale o misiune aproape imposibilă de salvare a ”Marțianului”, cu ochii întregii lumi ațintiți asupra poveștii.
3. Interstellar – Nota IMDB: 8.6
Un film destul de complicat, pe care abia de la a doua vizionare începi să-l înțelegi mai bine. Dar care merită pe deplin! Deși e SF deocamdată, povestea e credibilă și posibilă, fascinantă cap-coadă și te ține lipit de ecran pe tot parcursul, chiar dacă are aproape 3 ore!
Viitorul omenirii pe Pământ este pus sub semnul întrebării din cauza unor fenomene care duc la foamete mondială. Oamenii de știință descoperă o ”gaură de vierme”, care ar permite călătoriile interstelare, colonizarea altor planete și salvarea speciei umane. Așa că trimit spre aceasta o echipă care are misiunea de a explora câteva exoplanete posibil locuibile.
Filmul este pe cât de spectaculos, pe atât de emoționant! Unul dintre cele mai bune din acest gen.
4. Arrival – Nota IMDB: 7.9
Și apropo de cele mai bune filme SF, Arrival este unul dintre preferatele noastre. E despre ce s-ar întâmpla dacă am fi vizitați de niște extratereștri și cum am încerca să comunicăm cu ei.
12 OZN-uri aterizează în diferite părți ale lumii, iar Lousie Banks (Amy Adams), o specialistă în lingvistică, are misiunea de a încerca să afle ce vor vizitatorii.
Scenariul este foarte bun, nu foarte alambicat, iar jocul actorilor este foarte convingător. Un film excepțional atât pentru simțul vizual cât și cel auditiv, care te ține în suspans, te pune pe gânduri, te înfioară și te emoționează.
5. Gravity – Nota IMDB: 7.7
Adevărul e că Gravity nu prea intră în categoria de filme SF pentru că toată tehnologia din film este disponibilă și în realitate. Dar este o ficțiune bazată pe știintă, așa că l-am inclus pe listă.
Sandra Bullock și George Clooney joacă rolul a doi astronauți care ajung să plutească în deriva prin spațiu în urma unui accident al navei pe care se aflau. Vizual este spectaculos și povestea este destul de interesantă, dar filmul cu totul nu m-a dat pe spate ca cele de mai sus. Chiar și așa, merită văzut.
6. Sunshine (2007) – Nota IMDB: 7.2
Despre o altă misiune de salvare a omenirii este vorba și în acest film. Soarele nostru se stinge treptat, iar asta devine o mare problemă pentru viața de pe Pământ. O echipă de astronauți pleacă într-o călătorie spre el cu misiunea de a-l bombarda cu bombe nucleare pentru a-l reporni.
7. Event Horizon – Nota IMDB: 6.7
O echipă de salvare investighează o navă spațială care a revenit dintr-o gaură neagră cu ceva sinistru la bord.
8. Oblivion – Nota IMDB: 7
Un film plin de acțiune, cu împușcături și explozii, drone și nave spațiale. Într-un viitor distopic, Pământul este atacat de extratereștri. După mulți ani de război, oamenii înving, însă planeta ramâne aproape devastată, iar pământenii sunt forțați să se mute pe Titan, una dintre lunile lui Saturn. Sau cel puțin așa crede Jack Harper (Tom Cruise), unul dintre puținii oameni rămași pe Pământ, însărcinat cu mentenanța dronelor extractoare de resurse. Cu doar două săptămâni înainte de încheierea misiunii sale, tipul face o descoperire care îi dă universul peste cap.
9. War of the worlds (2005) – Nota IMDB: 6.5
Asta este o poveste de ficțiune scrisă de scriitorul englez H.G. Wells, publicată în 1898! Prima adaptare cinematografică a romanului a fost realizată în 1953, dar aici vorbim de filmul din 2005, regizat de Steven Spielberg. Este al treilea film al său în care extratereștri vizitează Pământul (după ”Close encounters of the third kind” și ”E.T.”), dar primul în care aceștia sunt puși pe eliminarea rasei umane. Dezastrul este văzut din perspectiva unui om obișnuit care încearcă să supraviețuiască și să-și salveze familia. Scenariul are destule hibe și pare făcut pe genunchi uneori, ceea ce m-a făcut să am dubii dacă să-l includ, dar filmul este suficient de bun încât să-i dați o șansă.
10. Edge of tomorrow – Nota IMDB: 7.9
Al treilea și ultimul film cu Tom Cruise din această listă de filme SF, Edge of tomorrow este un fel de Ziua Cârtiței cu arme, explozii și un război împotriva unor extratereștri agresivi. Un ofițer care nu a fost niciodată pe câmpul de luptă este trimis într-o misiune aproape imposibilă. Moare pe front după primele minute, dar intră inexplicabil, într-o buclă temporală și se trezește retrăind această ultimă zi la nesfârșit. Cu ajutorul unei tipe de la forțele speciale (Emily Blunt) devine tot mai abil în luptă și ziua în care va reuși să câștige bătălia și să scape din acest coșmar se apropie.
11. Gattaca – Nota IMDB: 7.8
Au trecut 23 de ani de la lansarea acestui film, iar scenariul său pare mult mai plauzibil în zilele noastre datorită (sau din cauza) avansării rapide a tehnologiei.
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, omenirea este împărțită în două: cei superiori, modificați genetic, și cei inferiori, oamenii născuți natural, fără intervenția științei. Vincent Freeman (Ethan Hawke) face parte din a doua categorie, ceea ce-l împiedică să-și îndeplinească visul de a călători în spațiu. Hotărât să-și schimbe soarta, omul învață cum să păcălească sistemul și își ia identitatea unui superior.
Filmul este destul de ”pământean”, fără cine știe ce efecte vizuale, fără spectacol. Se bazează mai mult pe suspansul creat de intrigă și pe tot parcursul ne face să ținem cu personajul principal și să sperăm că nu va fi descoperit.
L-am văzut abia aseară și ne-a plăcut. Până acum mă gândeam că ar fi foarte tare să putem să ne modificăm genetic și să devenim ”super-oameni”, dar după filmul ăsta nu mai sunt așa sigur.
12. Inception – Nota IMDB: 8.8
Dacă ești pasionat de filme SF, sigur ai văzut Inception, dar e prea bun să nu-l includem pe listă.
Este despre un tip care are o meserie încă neinventată. Conduce o echipă de specialiști care fură secretele din mințile oamenilor, intrând în visele lor. Însă acum se confruntă cu o provocare nouă: trebuie să planteze o idee în mintea unui om de afaceri.
Este un SF de acțiune, cu un scenariu impecabil și o distribuție de excepție, devenit deja un film cult.
13. Looper – Nota IMDB: 7.4
În 2047 omenirea stăpânește deja călătoritul în timp. Când mafia vrea să scape de cineva, trimite victima în trecut, unde o așteaptă Joe, un asasin plătit (Joseph Gordon-Levitt). Într-o zi, Joe este șocat să afle că următoarea sa țintă e chiar el din viitor (Bruce Willis), trimis în trecut pentru a se ”sinucide”. Sună complicat, nu? Chiar așa e! Trebuie văzut de mai multe ori pentru a-l înțelege bine.
Și dacă tot suntem la subiectul ”Bruce Willis călătorește în timp”, următorul pe listă este:
14. 12 Monkeys – Nota IMDB: 8
În viitor, lumea este devastată de un virus făcut în laborator de un grup numit ”12 Monkeys”. Pentru a-și diminua pedeapsa, condamnatul James Cole este trimis în trecut pentru a avertiza omenirea de pericolul ce o paște. Dar previziunile sale sună ca ceva ce un om nebun ar zice, așa că James este internat într-un sanatoriu de boli mintale. Acolo îl întâlnește pe Jeffrey Goines (Brad Pitt), fiul nebun al unui vestit virusolog. Și de aici povestea se complică și n-o să vă stricăm surpriza. Merită văzut, e foarte bun!
15. Ex-Machina – Nota IMDB: 7.7
Unii dintre cei mai importanți oameni de știință și din industria tehnologiei (printre care și Stephen Hawking și Elon Musk) avertizează despre pericolul ce ne-ar putea amenința întreaga specie dacă o super-Inteligență Artificială ar fi creată și ar scăpa de sub control. ”Ex-Machina” tratează fix acest subiect și ne dă fiori.
Un tânăr programator este selectat pentru a participa la un experiment științific, în care trebuie să interacționeze cu prima femeie-robot umanoidă dotată cu Inteligență Artificială și să evalueze cât de umană este.
16. District 9 – Nota IMDB: 7.9
În 1982, un OZN ajunge pe Pământ și după 3 luni în care nu inițiază niciun contact, oamenii preiau inițiativa și intră în navă, unde găsesc niște creaturi care par destul de bolnave și fără vlagă. Extratereștrii sunt băgați într-o ”tabără de refugiați” și în timp oamenii încep să-i trateze din ce în ce mai rău. Zona devine un fel de ghetou militarizat numit Districtul 9.
În 2010 se ia decizia ca aceștia să fie mutați într-o altă tabără și cel însărcinat să conducă această operațiune este Wikus van der Merwe.
17. Blade Runner 2049 – Nota IMDB: 8
În 1982 era lansat filmul Blade Runner, regizat de Ridley Scott, devenit între timp o recomandare pe care o găsești pe orice listă de filme SF. Urmărește relația dintre oameni și replicanți, niște clone umane modificate prin inginerie medicală. Acestea sunt exploatate de oameni și au durată de viață limitată, iar Deckard (Harrison Ford) este un Blade Runner, un agent care are misiunea de a descoperi clonele și de a le scoate din uz.
Blade Runner 2049 continuă acțiunea, se petrece la 30 de ani după evenimentele din primul film și îl are în prim-plan pe agentul K (Ryan Gosling). Acesta porneşte într-o anchetă pe cont propriu pentru investigarea unui caz ce ar putea schimba pentru totdeauna dinamica relaţiilor dintre oameni şi replicanţi dar şi pentru a găsi un răspuns legat de propria identitate.
18. Children of men – Nota IMDB: 7.9
O lume distopică în care oamenii nu se mai pot reproduce din motive necunoscute, ceea ce inevitabil va duce la dispariția speciei umane. Anglia este una dintre ultimele țări care nu a intrat încă în colaps, dar care s-a transformat într-un stat polițienesc din cauza sutelor de mii de imigranți.
Un birocrat guvernamental este contactat de o organizație care folosește metode teroriste de a lupta pentru drepturile imigranților, condusă de fosta sa soție. Ea își dorește ca el să-și folosească relațiile pentru a obține documente de tranzit pentru o tânără imigrantă. Lowly acceptă, dar curând descoperă de ce această fata este atât de importantă.
19. Snowpiercer – Nota IMDB: 7.1
Acțiunea se petrece într-un viitor distopic, în care un experiment menit să salveze lumea de la criza climatică merge prost și îngheață aproape toată populația globului. Câteva zeci de oameni au reușit să se salveze urcându-se într-un tren care merge încontinuu în jurul Pământului. În 18 ani în tren, oamenii au dezvoltat un sistem social bazat pe clase: cu cât ești mai sus pe scara socială, cu atât stai mai în față.
Chris Evans joacă rolul unui tip dintr-o clasă inferioară, crescut în ultimele vagoane. El începe să vadă nedreptățile din acest sistem și pornește o revoluție către locomotivă.
20. I am legend – Nota IMDB: 7.2
Un alt clasic la care nu ne ferim să apelăm atunci când nu suntem singuri la ce să ne uităm și probabil unul dintre cele mai bune filme SF ale lui Will Smith.
O molimă ucide aproape toată omenirea și îi transformă pe restul în monștri, iar el ar putea avea antidotul. Nu vă spunem mai mult, vă lăsăm să vă bucurați de el. Asta în cazul în care mai e cineva care nu l-a văzut încă.
21. The book of Eli – Nota IMDB: 6.9
Într-un viitor apocaliptic planeta este aproape distrusă, resursele sunt puține iar un lup singuratic (Denzel Washington) are o misiune de la care nu se dă înapoi. El trebuie să traverseze țara protejând o carte sacră, care deține secretele salvării omenirii.
22. Mad Max: Fury Road – Nota IMDB: 8.1
Fury Road are cea mai mare notă din seria Mad Max, începută în 1979 de Mel Gibson. Se zvonește că mai urmează unul în 2022. Yeey!
Într-un scenariu post-apocaliptic în care petrolul și apa sunt resursele cele mai vânate, o femeie se răscoală împotriva tiranului de care sunt conduși, îi “fură” nevestele și pleacă în căutarea libertății și a ”casei”. Ajutată evident de Max, care evadează din rolul său ca sursă de hrană.
23. Rise of the Planet of the Apes – Nota IMDB: 7.6
Ideea cu o planetă dominată de maimuțe a pornit, cel puțin în cinematografie, în 1968, când s-a lansat filmul ”Planet of the Apes” (IMDB: 8). Mult mai slab cotat a fost remake-ul din 2001, însă Hollywood-ul a insistat pe aceasta idee și în 2011 a lansat primul film din trilogia ce avea să urmeze, cea pe care v-o recomandăm aici, în ordine cronologică.
Primul film e despre un cimpanzeu care dobândește inteligență umană și emoții în urma tratamentului cu un medicament destinat vindecării creierului uman. Iar asta îl face să vrea să pornească o revoluție a maimuțelor.
24: Dawn of the Planet of the Apes – Nota IMDB: 7.6
În cel de-al doilea film al seriei, omenirea a fost devastată de un virus mortal. Un grup de supraviețuitori din San Francisco realizează că singura lor șansă de supraviețuire este să repornească o centrală hidroelectrică din apropiere. Însă pentru a face asta trebuie să treacă prin teritoriul maimuțelor conduse de Caesar.
25: War for the Planet of the Apes – Nota IMDB: 7.4
Comunitatea pașnică a maimuțelor conduse de Caesar trece printr-un război sângeros cu oamenii conduși de ”Colonel” și suferă pierderi majore. Asta îl înfurie pe Caesar și îi scot la suprafața cele mai negre instincte, care-l determină să-l vâneze pe Colonel și să se răzbune.
Cam asta a fost lista noastră de filme SF.
Vă încurajăm să ne lăsați în comentarii recomandările voastre de filme. Ce ați mai văzut, v-a plăcut și intră în categoria de filme SF, apocaliptice și distopice?
Și găsiți aici încă 3 liste cu recomandări de filme.
Gata, fug, că vin sărbătorile și noi încă n-am decorat. Vizionare plăcută!
Si multe altele….
Lipsește TENET (7,4 IMDB), lipsește seria STAR WARS (sunt câteva deosebite), lipsește seria Alien/Aliens care efectiv te marchează, etc. Cred că 25 de filme într-o listă gen #trebuievizionateobligatoriu sunt prea puține.
O completare foarte buna la lista. Da, lipsesc mai multe pentru ca nu am vrut sa fie neaparat un top si ne-am gandit ca si cand e o lista prea lunga, devine prea complicat procesul de decizie cu privire la film :). Mi-ai amintit de cateva pe care am putea sa le revedem.
Super recomandarile. Big like!