• Menu
  • Menu

Cum faci trecerea la energie electrică din surse regenerabile? Noi am ales E.ON Green Home (P)

Cu E.ON Green Home ne reducem amprenta de CO2 cu 377 de kg anual

În ultimii ani ne preocupă tot mai mult starea de sănătate generală a planetei. Acesta este și motivul pentru care am ales E.ON Green Home. De la munții de gunoaie „descoperiți” atât prin România, dar și prin multe alte țări prin care am călătorit și până la aerul poluat și plin de smog din unele țări din Asia (și nu numai).

Această călătorie a mea a început undeva prin 2012-2013 când am început să citesc o carte ce se numește „Visit sunny Chernobyl”. Autorul povestește pe alocuri plin de umor negru despre unele dintre cele mai poluate locuri de pe planetă. Efectul oamenilor, dar și ce se întâmplă cu locurile acelea în timp.

Majoritatea dintre voi știți deja, la Cernobîl natura și-a recăpătat drepturile. Nu găsești animale cu trei capete, viața s-a adaptat însă în zonă. Cine a suferit cel mai mult? Oamenii.

Avem parte oarecum de un fenomen asemănător cu planeta și încălzirea globală. Lucrurile o iau razna, dar fenomenul se desfăsoară mult mai lent iar noi avem puterea de a schimba lucrurile.

Ce este amprenta de carbon?

Amprenta de carbon sau amprenta ecologică „măsoară impactul uman asupra ecosistemului Pământului și indică dependența economiei umane față de capitalul naturalGlobal Footprint Network estimează că, începând cu 2014, omenirea folosește de 1,7 ori mai mult capitalul natural, decât resursele naturale ar putea să se regenereze. Acest fapt demonstrează că echivalentul amprentei ecologice al omenirii depășește de 1,7 dimensiunea Pământului.” (de aici)

Cum poți ajuta planeta?

Știați de exemplu că pe locul patru în lume la poluare se află sectorul rezidențial și cel comercial? Fix aici se încadrează fiecare dintre noi. Putem să intervenim în felul nostru. Iar împreună contăm.

Uite cum încercăm noi să contribuim zi de zi prin alegerile pe care le facem.

Energia pe care o consumăm

Azi nu mai e doar un vis să ne luăm energie din surse 100% regenerabile pentru că am descoperit E.ON Green Home. Mai ales că nu ne costă nimic în plus. După cum se vede în video, procesul de schimbare este unul extrem de ușor și se poate face de acasă, fără să fie nevoie de NIMIC altceva decât de documentele scanate (le poți face si poză).

  • Contractul de proprietate
  • Buletinul
  • Ultima factura de la furnizorul actual

Iar dacă stai cu chirie, dar ai vrea să faci un pas mic spre un viitor mai verde, poți să vorbești cu proprietarul și să îi povestești despre E.ON Green Home. Abonamentul pe care îl schimbi în 10 minute, nu te costă nimic în plus, dar poți și să economisești ori să verifici datele foarte ușor online prin intermediul aplicației E.ON Myline.

Ne reducem astfel amprenta de carbon cu aproximativ 377 de kilograme pe an.

Aplicația E.ON Myline

Și apropo de aplicație, după 2 luni în care am folosit-o, putem spune că ne ușurează viața și ne ajută să rămânem organizați.

În primul rând ne-am activat factura electronică pentru a nu mai aduna degeaba teancuri de facturi de hârtie. De ce să tăiem copaci inutil? Mai ales ca avem abonamentul E.ON Green Home. O primim lunar direct în aplicație, de unde o și plătim. Avem astfel toate facturile într-un singur loc, pe telefon, unde putem să urmărim ușor și istoricul consumului.

Un alt lucru bun e că primim lunar o notificare la începutul perioadei de câteva zile în care putem introduce indexul. Plătim deci cât consumăm, evitând astfel costuri mari la regularizare.

Ne-a plăcut mult și faptul că am putut adăuga un nou loc de consum. Ne-am gândit să-l scutim pe tataie de neplăcerea de a sta la coada pentru plata facturii de curent, așa că l-am trecut în aplicație și acum îi plătim noi facturile și îi gestionăm contul.

Sperăm să convingem cât mai mulți prieteni să treacă la un abonament din energie din surse regenerabile, ca E.ON Green Home.

Obține și reducere la factura electrică

Tot în aplicație poți să îți monitorizezi pașii pe Via Transilvanica și să primești reducere la factura de electricitate 5 lei pentru fiecare kilometru parcurs (până la 120 de lei lunar).

În plus, activând factura online, nu ajuți doar să mai salvezi puțin planeta, poți câștiga și premii.

Poți face ceva să contribui activ la un mediu mai curat. Foarte important, nu e nevoie să îți fie schimbate fire in casă, aparatură, nu rămâi nici o secundă fără electricitate. Este o procedură ce ține strict de acte.

Până de curând îmi imaginam că ne este aproape imposibil să avem energie verde la noi acasă la bloc și că e un vis pentru care trebuie să mai așteptăm până când urma să fie gata casa noastră ecologică. Anul acesta de exemplu am început să căutăm activ pământ pe care să contruim o casă din containere, reciclând și dând o nouă viață acestor materiale.

Uite însă că am descoperit că până la urmă nu trebuie decât să găsesc un furnizor care să ne ajute și de la care să cumpărăm energie vede, așa cum este E.ON Green Home.

În acest video vezi și cum folosim noi aplicația.

Cum poți ajuta și tu măcar puțin planeta începând chiar de azi?

  • Evită risipa.
  • Folosește mai puțin.
  • Refolosește.
  • Reciclează.

Din păcate, pentru plastic, cea mai bună soluție este să folosești tooot mai puțin.

Gunoiul în natură

Anul acesta am spus de atât de multe ori încât deja am devenit sâcâitori – vă rugăm nu mai aruncați gunoi în natură! Anul trecut încercam să atrag atenția asupra diverselor probleme cu acest articol.

Știați de exemplu că există ceva ce se numește „Marea insulă de gunoaie din Pacific”? Puteți citi cel mai rapid câteva informații pe Wikipedia. Nu este cu adevărat o insulă, ci o zonă de gunoaie adunate care plutesc în derivă, distrugând ecosistemul. Iar tot plasticul și tot gunoiul ăla se întoarce într-o formă sau alta la noi. Din peștii pe care îi mâncăm, din apa pe care o bem… poți să citești câteva lucruri în acest articol de exemplu.

Tot la capitolul gunoi – acesta nu se arde niciodată

În timp ce sunt arse, deșeurile eliberează substanțe chimice sub forma unor compuși extrem de toxici pentru organismul uman și natură. De exemplu, plasticul ars emană, printre altele, dioxine: unele dintre cele mai periculoase substanțe generate de om prin activități precum arderea deșeurilor din PVC. Potrivit studiilor de specialitate, cauzează cancer, probleme de imunitate și reproductive, dar și alte afecțiuni. Nu au gust sau miros, iar marea problemă este că sunt bioacumulative, așa că sunt stocate în organism pe termen foarte lung, după ce intră în corp prin inhalare/ingestie directă, sau prin consumul de carne, lapte, ouă de la animale contaminate. Odată intrate în organism, pot rămâne și genera consecințe timp de decenii — femeile le transmit copiilor, care se pot naște cu diverse afecțiuni fizice sau mentale.

Majoritatea deșeurilor din lumea modernă conțin substanțe care devin extrem de toxice prin ardere.

Sursă Greenpeace România

Mucurile de țigară

Durează cel puțin 10 ani pentru mucurile de țigară din natură să se descompună. Multe animale și păsări le confundă cu mâncarea și se îneacă cu ele, lucru valabil și pentru guma de mestecat aruncată pe jos.

Aruncarea bateriilor la gunoi

Bateriile se reciclează. Găsiți în aproape orice supermarket puncte de colectare a bateriilor.

Bateriile conțin mercur, unul dintre cele mai toxice metale din lume și durează între 500 și 1000 de ani să se descompună.
O singură baterie poate contamina până la 3000 de litri de apă. Și nu e nevoie să fie aruncată direct în apă. Nu arunca bateriile la gunoi ci mergi cu ele la un punct de reciclare.

Poți să citești mai multe despre asta și aici.

Plasticul

Incepand din anii 50, au fost produse aproximativ 8.3 miliarde de tone de plastic si mai putin de 10% din el a fost reciclat. 

Conform acestui articol am introdus atât de mult plastic încât a ajuns să fie pur și simplu parte din ecosistem.

Iar reciclarea nu este mereu o soluție din mai multe motive:

  • Unele materiale sunt greu sau imposibil de reciclat
  • Unele produse apar ca reciclabile, dar nu sunt decât dacă le separi
  • Plasticul murdar nu se poate recicla. (Valabil și pentru cutiile de pizza, sau în principiu orice e contaminat cu ulei). Puteți să citiți mai multe aici.

Ceea ce mă duce la punctul următor:

Șervețelele umede și dischetele demachiante

Am fost chiar uimită atunci când am descoperit că în general șervețelele umede nu se pot recicla.

Asta pe mine m-a făcut să mă întreb de cel puțin două trei ori înainte de a „consuma” un șervețel umed ori o dischetă demachiantă. De cele mai multe ori prefer să mă demachiez spălând fața cu apă și săpun.

Nu:
  • Nu folosim pungi de plastic la cumpărături. Avem unele din material textil și ghiozdane. Se estimează că omenirea folosește minim 500 de mld de pungi de plastic anual. De ce să contribuim și noi la problema asta? Ne vedeți că facem asta cel puțin de acum doi ani, am povestit foarte puțin în acest vlog.
  • Nu luăm pungi nici pentru legume și fructe și în niciun caz nu cumpărăm legume care vin în plastic.
  • Nu mai luăm nici biscuiți care sunt ambalați individual.
  • Nu folosim paie și nici tacâmuri de plastic.
  • Nu mai cumpărăm apă îmbuteliată de vreo 2 ani. Bem apă de la filtru. În jurul lumii 1 milion de sticle de apă sunt cumparate în fiecare minut. Poți să citești mai multe aici, poate te convinge să treci și tu la apă filtrată de la robinet.

Produsele de igiena feminină

Discuția despre lame de ras, absorbante și alte produse feminine este și ea parcă mult prea lungă. Știu că nu e ceva ce se întreabă toată lumea, discuțiile însă trebuie să înceapă de undeva.

Cât de mult polueaza ciclul meu, ceva ce se întâmpla natural, planeta? Folosim un absorbant maxim 4 ore, care rămâne pe planetă în jur de 500 de ani. Poți să citești mai multe aici.

Soluțiile nu sunt încă perfecte, cum spuneam, e un punct de plecare pentru a începe. Știu că e dificil să vorbim despre asta într-o țară în care încă nu toată lumea are acces decent la igienă și sănătate.

Consumul de carne de vită

Da, ne plac burgerii, dar nu abuzăm. Nu suntem vegetarieni, eu am însă perioade în care în mod natural nu prea mănânc carne, dar consumăm vită în mod special foarte foarte rar.

Livestock emit almost 64% of total ammonia emissions, contributing significantly to acid rain and to acidification of ecosystems. Livestock are also a highly significant source of methane emissions, contributing 35–40% of methane emissions worldwide. Methane has a 23-fold greater potential for global warming than carbon dioxide. The U.S. Environmental Protection Agency has shown that in the last 15 years methane emissions from pigs increased by 37% and emissions from cattle increased by 50%.

Sursă

Cumpărăturile

Da, ne plac hainele și încălțările, dar cumpărăm și folosim strictul necesar. Nu o să mă vedeți cumpărând haine doar ca să filmez în ele. Și cumpăr haine de cel mult de două ori pe an, în funcție de sezon sau ce am nevoie urgent. Am adoptat în timp un stil destul de minimalist, așadar nu îmi fac griji că se schimbă moda. Alb, negru și bleumarin o să fie always on. 🙂 Liniile clasice nu se demodează niciodată.

Cumpărăturile online ar avea potențialul de a ajuta planeta, dar asta se aplică doar pentru cumpărăturile ce nu sunt returnate.

  • Alex nu și-a cumpărat niciodată haine online.

Eu am renunțat să mai cumpăr de la acei vânzători care împachetează fiecare haină în câte o punguță, dar și la cei de la care eram nevoită să returnez produsele. Port 38 la picior, atât am purtat toată viața mea adultă, dacă mi-ai trimis încălțări 38 ce nu se potrivesc iar eu trebuie să le returnez, nu mai cumpăr de la tine. E atât de simplu pentru mine.

Sinceră să fiu ultima comandă de haine online a fost dată acum peste un an de zile. Și nici nu am comandat niciodată așa mult. Îmi cert și prietenele când își comandă chestii doar ca să le returneze. Poate părea minor, dar încerc să ridic semne de întrebare acolo unde pot și unde îmi este cel mai aproape. Cu mine, noi și oamenii apropiați.

Tot la capitolul acesta oarecum, eu folosesc maxim un fond de ten pe an. Nu le schimb după cum bate vântul, mă machiez oricum destul de puțin și rar, iar în ultima vreme m-am orientat tot mai des spre ambalaje și produse prietenoase cu natura. Despre unele am și scris pe blog.

Mai puține resurse consumate:

  • Stingem lumina când ieșim din cameră. Se vede și în vlog, noi folosim într-o lună în care stăm acasă în jur de 90 de kw amândoi.

  • Oprim apa când ne spălăm pe dinți sau pe mâini. Facem duș în loc de cadă. Alex are ani de zile de când nu a mai făcut o cadă. Eu cel puțin nu l-am văzut niciodată.
  • Folosim cârpe în loc de servețele de bucătărie.
  • Folosim transpotul în comun pe cât posibil.
  • Încercăm să nu aruncăm mâncare.

Cu siguranță există mult mai multe modalități de a duce o viață mai verde. Aș mai adăuga și faptul că e mult mai important să începem cât mai mulți dintre noi să facem mici pași în această direcție decât să spunem că nu se poate face și să nu schimbăm nimic. E atât de simplu să alegi E.ON Green Home.

Cu timpul visez la magazine în care să poți merge cu borcanul și cumpăra, astfel încât zero waste să nu mai fie un vis atât de îndepărtat. Până atunci încercăm de la o zi la alta să fim mai buni la a duce o viață mai prietenoasă cu mediul.

Așteptăm și gândurile voastre. Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică poate dura până la 30 de zile. Așadar nu mai amâna, fă și tu un mic pas acum. Noi nu regretăm că am ales E.ON Green Home.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments