• Menu
  • Menu

Arde planeta, dar nu prea ne pasă!

Planeta arde. Din Siberia și până în Amazon.

În ultima vreme în Amazon focurile sălbatice aproape s-au dublat în comparație cu anul trecut. O statistică extrem de îngrijorătoare, mai ales dacă ne gândim că în Amazon este produs undeva la 20% din oxigenul planetei.

Plămânii Terrei sunt în flăcări, iar incendiile sunt atât de mari încât fumul se vede din satelit.

sursă foto cnn

Fumul este atât de gros încât s-a făcut beznă în Sao Paolo în mijlocul zilei. Articolul din CNN are și un video, pe finalul lui se precizează că pădurea tropicală se poate transforma într-o savană uscată care va emite și mai mult dioxid de carbon în loc de oxigenul emis până acum.

Fires are raging at a record rate in Brazil’s Amazon rainforest, and scientists warn that it could strike a devastating blow to the fight against climate change.

The fires are burning at the highest rate since the country’s space research center, the National Institute for Space Research (known by the abbreviation INPE), began tracking them in 2013, the center said Tuesday.
There have been 72,843 fires in Brazil this year, with more than half in the Amazon region, INPE said. That’s more than an 80% increase compared with the same period last year.

Citește despre asta aici sau în business insider, unde se precizează și că, de când se măsoară, focurile sălbatice din Amazon nu au fost niciodată așa puternice.

Și pentru că nu ne place doar să alarmăm, ne întrebam și noi ce e de făcut, vă lăsăm și link spre o serie de soluții. Poți dona, poți face voluntariat. Și poate cel mai bun mod e să încerci să îți faci și tu partea ta.

Știți că îmi place povestea cu pasărea Colibri, se și potrivește în contextul ăsta. Folosește tu mai puțin plastic, încearcă să poluezi tu cât mai puțin.

Ce poți face pentru a polua mai puțin planeta?

Cană de apă. Avem recipiente pe care le cărăm cu noi pe peste tot, încercăm să cumpărăm cât mai puțină apă îmbuteliată în călătorii.

Tot cană de apă – de data asta pentru acasă, pentru a filtra apa de pe țevi. Am scăpat de cumpărat baxuri de apă.

Nu mai arunca gunoiul pe unde apuci. Strânge, reciclează dacă se poate.

Nu mai cumpăra pungi, folosește pungile pe care le ai deja. Avem o colecție de plase textile pe care le luăm când mergem la cumpărături. Sau direct cu rucsacul, atunci când știm că avem de cumpărat mai multe.


Dacă mi se pare că am învățat ceva până acum, e că planeta supraviețuiește, se transformă. Îți recomand iar și One Strange Rock.

Despre specia umană în schimb eu nu sunt așa sigură că o să supraviețuiască. Cel puțin nu așa. Distrugem ca să trăim și nu facem decât să ne distrugem pe noi.

Și despre focurile din Siberia, dar și despre cele din Amazon am văzut scris destul de puțin. Sau puțin față de cât mă așteptam să fie scris și distribuit. Nu înțeleg de ce.

Știu că sunt departe de noi și că efectiv sunt puține lucruri pe care le putem face. Nu e ca și cum luăm toți câte un furtun și stingem focurile. Dar e important să știm, să căutăm soluții, să punem presiune pentru o schimbare reală, eficientă și pe termen lung.

Acum nu mai arde o clădire, arde planeta. Se topește permafrostul, arde pădurea Amazoniană și toate speciile ce fac parte din ecosistem.

Trăim pe credit chiar și cu planeta. An de an epuizăm resursele tot mai repede. Anul ăsta le-am terminat pe 29 iulie.

Monday, July 29, 2019 mark the end of the planet’s available natural resources for one year, two months as early as 20 years ago. „Humanity is now using ecological resources 1.75 times faster” ecosystems, the Global Footprint Network said in a statement.

Vouă nu vi se pare îngrijorător? Nu vi se pare că ar trebui să ne revoltăm mai mult pentru lucrurile astea?

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 comments