Am așteptat, am fost răbdători și într-un final răbdarea ne este răsplătită. După un 2020 plin de restricții, 2021 nu vine fără provocări, dar avem posibilitatea să călătorim. Așadar azi am pregătit pentru voi o listă de câteva destinații de călătorie spre care am putea să ne îndreptăm în perioada următoare.
Pentru cei vaccinați lucrurile sunt destul de simple și clare pentru mare parte din Europa. Pentru ceilalți călătoriile sunt accesibile în baza testelor PCR făcute. Există și destinații (Marea Britanie de exemplu), unde testul PCR este obligatoriu, indiferent dacă ești vaccinat sau nu.
Destinații spre care am putea să călătorim
Uite cele cinci destinații ce ne fac nouă cu ochiul în perioada următoare.
1. Grecia
Din capul locului vă spunem că prima pe listă este Grecia, destinație pentru care avem planuri ceva mai mari. Nu o să păstrez acest secret, ne gândim să oficiem căsătoria civilă pe o barcă în Grecia, alături de prietenii de la Pikasea. Sincer, sincer, nu cunoaștem un skipper mai potrivit pentru noi decât Marius. Sperăm să se alinieze planetele. Fingers crossed.
Până aliniem planetele pentru asta, plecăm săptămâna următoare în Grecia. Deci ne auzim de luni de pe o insulă mai puțin știută.
În Grecia nu există restricții de circulație pe timp de noapte, barurile și restaurantele sunt deschise. Accesul în Grecia este permis turiștilor dacă
- prezintă un certificat de vaccinare anti-Covid,
- test PCR negativ (max 72 înainte)
- sau dovada recuperării post Covid.
- Cele de mai sus sunt valabile pentru toate persoanele cu vârsta de peste șase ani.
- Completarea formularului PLF
2. Austria
Austria primește și ea turiști cu brațele deschise. Chiar am pe listă câteva locuri spectaculoase și (sper eu) mai puțin vizitate. Castelul Schloss Ort, vârful Schafberg, zona Landlust sunt doar câteva dintre ele.
Care sunt condițiile de intrare în Austria?
- rezultat negativ al unui test PCR pentru virusul SARS-CoV-2 (72 de ore de la prevelvare)
- Certificat de vaccinare – aici sunt mai multe variante și reguli valabile în funcție de momentul vaccinării.
- au trecut cel puțin 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 90 de zile;
- imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă;
- în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;
- dacă vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 270 de zile în urmă.
- Certificat medical de recuperare post-Covid care să nu fie mai vechi de 3 luni.
3. Malta
Destinație spre care am tot vrut să ne îndreptăm, dar ne dădea mereu înapoi numărul mare de turiști. Țara s-a deschis în iunie și sperăm că nu este încă la fel de aglomerată ca în trecut. Ah, important de știut, este prima țară ce a atins imunitate de turmă.
În Malta masca este încă obligatorie chiar și în spațiile deschise.
- Persoanele care călătoresc pe cale aeriană sau maritimă din statele/zonele incluse în lista cu cod portocaliu, trebuie să prezinte la îmbarcare:
- Formularul de localizare a pasagerului – Passenger Locator Form și Formularul cu privire la starea sănătății călătorului–Health Declaration Form, pe suport de hîrtie, disponibil aici: https://mia-prod-s3-cdn.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/MLA-PLF-HDF-2021.pdf
- Formularul European de localizare a Pasagerului (PLF), major sau minor, disponibil aici: https://app.euplf.eu/#/form. În cazul în care pasagerul/a refuză să prezinte formularul, i se va nega îmbarcarea la bordul navei/aeronavei.
- Unul dintre următoarele două documente:
- un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, redactat în limba engleză, efectuat cu maxim 72 ore anterior sosirii în Republica Malta, în caz contrar aceștia având obligația de a efectua un test la sosirea pe aeroport sau în portul maritim și, după caz, de a se supune măsurii de carantină. Îmbarcarea la bordul aeronavei/navei nu va fi permisă dacă nu este prezentat rezultatul unui test molecular (tip PCR) efectuat cu maxim 72 ore anterior sosirii în Republica Malta.
SAU
- Un certificat de vaccinare eliberat de autoritățile sanitare malteze sau un certificat de vaccinare denumit Certificat Verde Electronic (UE), care să ateste efectuarea în totalitate a vaccinului împotriva COVID-19.
Copiii sub 5 ani sunt exceptați de la obligația prezentării documentelor de la punctele a) și/sau b) de mai sus.
4. Portugalia
Să ne petrecem o parte din toamnă în Portugalia sună bine pentru noi. De ce nu, lunile de miere. Să mergem cu mașina poate, sau să închiriem acolo. Să stăm iar la o fermă (sau mai multe), să ne bucurăm de soare și de cafeaua băută în tihnă la prânz. Nu știm dacă Insulele Azore sau pe continent, dar Portugalia e mereu o idee bună.
După o vârstă nici nu îți mai pasă că nu mergi într-o țară nouă. Importantă mereu este calitatea, nu cantitatea. Iar vremea de afară chiar ne amintește de Insulele Azore, unde ne-a plouat cu găleata până ne-am învățat cu ploaia.
Condiții de călătorie pentru Portugalia (incluzând Insulele Azore și Madeira).
- Companiile aeriene vor permite îmbarcarea pasagerilor zborurilor cu destinație sau escală în Portugalia continentală DOAR în baza prezentării, la plecare, a dovezii efectuării, de către un laborator, a unui test de amplificare a acidului nucleic – NAAT (include testul RT-PCR convențional, în timp real, sau testul rapid de amplificare a acidului nucleic)* sau a unui test rapid antigen (TRAg)** pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat în cele 72 de ore, respectiv 48 de ore anterioare orei îmbarcării sau a Certificatului Digital COVID al UE***. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați.
***Certificatul Digital COVID al UE poate fi prezentat în format digital sau pe hârtie. Detalii privind Certificatul Digital COVID al UE pot fi consultate aici https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_ro. Prezentarea Certificatului Digital COVID al UE exceptează posesorul de obligația izolării profilactice, în cazul în care aceasta este impusă de lege la intrarea în teritoriul portughez.
5. Namibia
O avem pe listă de ceva vreme, nu știm dacă e neapărat cel mai bun moment, dar e pe lista noastră.
Toți călătorii, fie că doar tranzitează țara sau au fost vaccinați, trebuie să prezinte un test PCR recoltat cu maxim 72 de ore înainte.
Bonus – Bulgaria.
Vecinii Bulgari ne lasă să intrăm la ei fără a prezenta alte documente în afară de cele de călătorie. Detalii găsești și aici.
Așteptăm să se deschidă și Thailanda, mai aveam noi pe listă și ceva Columbia și Ecuador, dar planurile până prin toamnă sunt deja făcute și programul nu e deloc lejer.
Testare RT PCR la Synevo
După cum se vede, multe țări necesită test vizitatorilor, mai ales celor ce nu s-au vaccinat. Nu e însă un motiv de speriat. Testarea se face foarte simplu. Știu că și eu am fost curioasă cum o să fie înainte de prima testare. Mi s-a părut un instrument util de folosit încă din perioada în care nu știam prea multe, dar voiam să fim totuși aproape de cei dragi. Am făcut teste și înainte de un botez ori înainte de a-i vizita pe cei dragi, nu doar pentru călătorii.
Programare online pentru test RT-PCR la Synevo
Pentru cei ca mine, care preferă să programeze tot online, la Synevo vă puteți programa și puteți să plătiți online. Intrați pe site, alegeți data și ora, introduceți datele de contact și gata.
Și mai important, programarea se poate face de către o singură persoană pentru tot grupul, fără să fie nevoie de detaliile tuturor. Puteți programa până la patru persoane pe rezervare.
Au și oferte în această perioadă, în funcție de numărul de teste pe care le achiziționați.
Unde găsești centre Synevo?
Există 96 de centre dedicate care se găsesc în 45 de orașe din țară. Rezultatele sunt eliberate în 24 sau 48 de ore.
- 24 de ore de la momentul recoltării pentru centrele din următoarele orașe: București și Ilfov, Constanța, Năvodari, Mangalia, Medgidia, Galați, Brăila, Focșani, Iași, Bacău, Piatra Neamț, Suceava, Botoșani, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Rădăuți, Vicovul de Sus, Timișoara, Arad, Oradea, Târgoviște, Buzău, Ploiești, Pitești, Rm. Vâlcea, Reșita, Lugoj, Călărași și Slobozia
- 48 de ore de la momentul recoltării pentru toate celelalte orașe din țară.
Iar pentru centrele din București, Buzău, Ploiești și Constanța, se efectuează recoltare și în zilele de weekend.
Important de știut! Rezultatele se eliberează atât în limba română cât și în limba engleză și sunt disponibile în cont, în curând vor avea și cod QR pentru a ușura și mai mult accesarea lor.
Dacă ai așadar programată o vacanță cu familia, cu o gașcă de prieteni apropiați, e foarte simplu să te programezi. Verifică durata zborului și momentul în care pleci și intră din timp pe site-ul Synevo pentru a te programa.
Nu uita nici de asigurarea de călătorie, să te interesezi de condițiile de călătorie și înainte de vacanță, totul se schimbă foarte rapid încă.
Ca surse de informare oficiale îți recomandăm site-ul MAE și site-ul CNSBT unde este actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic.
Tu unde călătorești în lunile următoare? Ce destinații de călătorie ai pe listă pentru vara lui 2021? Spor la călătorit și aveți grijă de voi!
Foarte frumoase recomandari, big like