• Menu
  • Menu

Sfaturi utile pentru vacanțele tale: Cum plănuiești concediile fără să sufere bugetul? (P)

Vacanțele sunt pentru multă lume unele dintre cele mai așteptate momente din an. De la destinație, unde o să stai și până la ce pui în bagaj, toată lumea se entuziasmează când e vorba de vacanță.

Știți însă când începe să și scadă entuziasmul oamenilor care se pregătesc de concediu? Când văd nota de plată. 🙂

Așadar hai să vedem cum poți avea o vacanță fără surprize neplăcute, care se și încadrează în buget, indiferent de momentul călătoriei. Că plănuiești un city-break, vacanța de sărbători ori cea de vară, cele de mai jos te vor ajuta.

Planifică bugetul

Să începem cu începutul. Dacă vrei un concediu pentru care să nu îți faci multe griji, îți recomandăm să economisești din timp.

Dacă ai nevoie să calculezi de câți bani te poți distra punând la pușculiță o sumă fixă pe lună, poți să folosești acest calculator de economisire.

Fondul de vacanță

E bine să ai un fond de vacanță și să pui acolo cât îți permiți, dar în mod frecvent. Poate primești un bonus la birou și nu ai ceva în mod special pe care să cheltui banii. Poate de ziua ta nu ai nevoie de prea multe și primești bani de la rude.

O masă în oraș pentru două persoane costă cel putin 100-150 de lei. Dacă economisești o ieșire pe săptămână, calculat pentru un an de zile, înseamnă nu mai puțin de 7200 de lei, pe la 1500 de euro. Măcar o parte din banii ăștia ar putea să meargă la pușculiță.

Pentru a te asigura că și pleci în concediul mult dorit (sau concediile, unora le place să călătorească mai mult – haha, ne declarăm vinovaaaaați), încearcă să economisești tot anul. Adaugă bani în fondul de vacanță și atunci când te apucă un chef nebun de shopping, dar alegi să nu cumperi totuși rochia respectivă pentru că dulapul oricum e plin. Iată, încă niște sute de lei economisite.

Valabil și pentru domnii care vor să-și cumpere echipament scump de tenis, până să fie siguri că o să și practice.

Bun. Acum să spunem că ai economisit și ai un fond de vacanță drăguț. Cum faci să și respecți bugetul?

Rezervă biletele de avion devreme și evită sezonul de vârf

Despre cum găsim noi bilete de avion ieftine am scris aici. Dacă ți s-a pus pata pe o destinație anume, urmărește destinația respectivă. Cum apare o promoție, cumpără biletele. Chiar dacă e mai devreme, o să rezolvi în timp și restul aspectelor de genul: cazare, închiriere mașină și activități.

Cât despre sezonul de vârf, toată lumea este destul de lămurită că este cel mai scump și cel mai aglomerat. Înțeleg, multă lume preferă clasicul concediu din luna august, dar dacă ai totuși opțiunea, alege să eviți această perioadă.

Plănuiește din timp vacanța

Nu știu de ce, mulți dintre noi amânăm până în ultimul moment, apoi ne pare rău. Cu cât rezervi mai devreme, cu atât ai șanse să găsești oferte mai bune. E mai bine  pentru că ești mai liniștit și nu alergi pe ultima sută de metri.

Pentru România cel puțin este regulă de aur. Cazările bune se scumpesc și se dau repede repede. Pentru unele e recomandat să rezervi ca restaurantul de nuntă, cu un an în avans.

Și oricum, cu cât rezervi mai din timp, cu atât ești tu mai puțin copleșit de detaliile organizatorice.

Vezi cum poți să primești și bani pentru vacanța ta

Nu uita că pentru vacanțele tale poți să primești și bani înapoi. Fie că vorbim de cardurile de credit cu promoții speciale, fie de platformele care îți oferă cashback. Da, poate că procentele nu sunt mari, dar aceasta este o regulă de aur în economisire: sumele mici se adună, iar la final contează mai mult decât te așteptai.

Cred că e important să ne familiarizăm cu instrumentele financiare ce ne aduc plus valoare, dar și cu platformele ce ne ajută.

Plănuiește și cheltuielile neplanificate

Când îți pregătești vacanța noi îți recomandăm să nu pleci cu banii la limită de acasă. Sigur nu te-ai gândit la toate aspectele. Fie că nu ai bugetat garanția pe care o lași pentru mașină, ori bacșișurile de dat ospătarilor, coperto, doamne-feri o amendă sau taxe de parcare mult mai mari decât te așteptai. Noi credem că e bine să ai plănuiți și banii de urgențe – să fie acolo, nu știm pentru ce o să avem nevoie.

Apropo de asta, găsești în acest articol multe alte sfaturi foarte utile. Verifică prognoza, ca să nu fie nevoie să cumperi haine la destinație, ia și niște cash la tine, verifică ce tururi gratuite găsești și multe alte idei care par simple, dar sunt des ignorate.

Nu cumpăra până nu ai comparat

Să spunem că ai găsit cazarea care îți place. Verifică dacă nu e mai ieftin la ei pe site, sau pe site-urile unor agenții. Se întâmplă des asta, să găsești cu 10-20% mai ieftin dacă iei hotelul printr-o agenție. Mai ales dacă vorbim de all inclusive în Bulgaria, Grecia sau Turcia. Și mai ales când vorbim de all inclusive pentru o familie o săptămână, 20% reducere se simt binisor.

Dacă ai amânat mult să rezervi cazarea, vezi ce oferte bune last minute găsești. Multe s-ar putea să te uimească în sensul bun.

Airbnb adaugă uneori taxe de curățenie de te ia cu amețeală, taxe pe care nu le ai neapărat și pe Booking ori alte platforme. Dacă bugetul e important pentru tine, da, o să ai puțin mai mult de muncă, dar s-ar putea să merite să faci toate aceste comparații.

Ce alte idei mai ai pentru o vacanță fără stres financiar?

Acest articol a fost susținut de Banometru, programul gratuit care îți oferă sprijinul unui coach financiar. Te ajută și să îți planifici vacanța, dar și orice alt moment important din viață – nuntă, nașterea unui copil ori poate vrei pur și simplu să afli mai multe informații astfel încât să ai o relație echilibrată cu banii tăi. Găsești multe resurse la ei pe site, inclusiv cursuri online, calculator de economisire, un calculator de credite, inclusiv un buget pentru primul copil. Toate acestea și multe altele le găsești în categoria Resurse.

Am zis, da? Banometru este un program 100% gratuit.

Spor la călătorii care să nu vă dea peste cap bugetul. 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment