În Iran am avut ocazia să văd una dintre cele mai frumoase moschei din lume. Pentru a te bucura de cel mai bun spectacol pe care îl are de oferit este recomandat să ajungi la Nasir al Molk dimineața, la răsăritul soarelui.
Văzusem o grămadă de poze pe net înainte, eram oricum super încântată, dar mă gândeam că nu e totuși ca în pozele alea. La cât se procesează, e ușor uneori să îți setezi așteptări prea mari.
Din fericire este aproape la fel cum vezi în poze. Mă rog, diferența e că uneori nu sunt puse covoarele iar gresia reflectă și mai mult curcubeul! Și în nici un caz nu am văzut cutii sau mese fără sens în mijlocul încăperii. Dar nu sunt lucruri care să mă deranjeze. Experiența la fața locului este elementul important și cred că pozele mele e posibil să fie chiar ușor sub realitate.
Nasir al Mosk este o experientă senzorială, nu e doar o moschee cu o arhitectură superbă! Eu mă trezisem cu fața la cearșaf. Urăsc să fiu pe fugă dimineața! Să nu apuc să beau cafea, să mă grăbesc imediat ce am făcut ochi. Și am fost puțin grăbiți, să fim siguri că ajungem la o oră bună!
Nasir al Mosk mi-a atras atenția de la intrare, dar am făcut rapid o poză și am intrat înăuntru! Nu știu cum mai este acum Iran, dar e plăcut atunci când nu sunt foarte mulți turiști. Îți e ușor să prinzi cadre și fără oameni, dacă nu îi vrei acolo!
Iar moscheea în sine te făcea să uiți oricum de orice grijă închipuită de minte ta. Te învăluia în culorile curcubeului și te transorma în unul! Poți să îți imaginezi o sală întreagă de oameni curcubee?
Atât interiorul cât și exteriorul moscheei sunt opere de artă! În interior ai impresia că ești într-un desen 3D. Chiar dacă nu ești o persoană religioasă, aici simți că ai vrea să stai și să te rogi puțin (orice înseamnă asta pentru tine).
Exteriorul nu se lasă nici el mai prejos
Pro Tip Nasir al Mosk nu este neapărat cea mai frumoasă la răsărit. De-a lungul zilei razele soarelui se plimbă leneș pe geamurile colorate și proiectează noi și noi desene, combinații și culori. Ca într-o încăpere plină de fluturi colorați! Dacă ai mai multe zile de petrecut în Shiraz eu cred că este interesant să o vizitezi de-a lungul zilei. Dacă m-aș mai întoarce în Iran, mi-aș lua o carte și aș sta o zi întreagă aici. Să citesc și să mă joc cu lumina.
A durat 12 ani construcția, între 1876 și 1888 din ordinul lui Mirzā Hasan Ali (Nasir ol Molk). I se mai spune Moscheea Roz, a culorilor, curcubeu sau Kaleidoscop. Toate aceste nume o reprezintă foarte bine!
Leave a reply