• Menu
  • Menu

Songkran – Anul Nou Thailandez

Anul Nou Thailandez, Songkran, este sărbătorit într-un mod cu totul special. Prin bătăi cu apă. Timp de câteva zile țara încremenește și toată lumea iese pe străzi înarmată cu pistoale cu apă și găletușe, pândind și căutând următoarea victimă.

Cum am simțit noi sărbătoarea Songkran?

În prima zi, în ajun, am început să sărbătorim de la cazare. Fetele de la Swiss Lanna Lodge m-au pictat pe față, au pus cântece de sărbătoare și m-au învățat să dansez. Ne-am stropit ușor, din boluri de apă parfumată.

Evident că eu habar nu aveam ce fac acolo :). Dar îmi plăcea mirosul vopselei (un fel de pastă albă făcută din plante).

Songkran in Chiang Mai-4_1280x720

Songkran in Chiang Mai-3_1280x720

Songkran in Chiang Mai-10_1280x720

Apoi am ieșit pe străzi, fără să avem telefoanele în huse de protecție și ne-am luat primele găleți cu apă cu gheață direct în fețe, pe rucsacul cu telefoanele în el. Și nu prea ne-a plăcut. Mai ales când gălețile ne-au fost servite de turiși cam agitați și probabil cu o cantitate de alcool substanțială în sânge!

Nesiguri pe cât se bucură localnicii de festival și cât turiștii alimentați de băuturi alcoolice, nu ne-am grăbit să ne dăm cu presupusul, ne-am cumpărat huse de protecție pentru telefoane și am încercat să ne integrăm în peisaj.

Songkran in Chiang Mai-6_1280x960

Ne-am cumpărat puști cu apă, dar care nu prea aveau presiune. Uzi din cap până în picioare ne-am alăturat turiștilor și localnicilor în joaca lor.

Uneori oamenii nu apreciau că sunt stropiți cu apă, iar asta mă făcea să mă simt prost. Bine că nu făceam oricum damage mare.

Songkran in Chiang Mai-13_1280x719

Songkran in Chiang Mai-11_1280x719

Songkran in Chiang Mai-7_1280x960

Songkran in Chiang Mai-9_1280x719
Ziua următoare eram hotărâți să facem ravagii. Ne-am intregrat mai bine pe străzile pline de apă, ne-am bucurat de caravane, muzică și bătăile cu apă. Prima zi oficială de festival a fost pentru noi și cea care ne-a plăcut cel mai mult! Am făcut și un live video pe Facebook, îl găsiți aici. Telefonul era într-o husă de protecție, din această cauză în unele momente nu se vede excelent! Dar vă ajută să vă faceți o idee cu privire la hărmălaia și agitația străzilor.

Songkran in Chiang Mai-25_1280x719

Songkran in Chiang Mai-24_1280x847

Songkran in Chiang Mai-29_1280x936

Songkran in Chiang Mai-39_1280x720

Pe seară am asistat și la ceremonii, dansuri tradiționale și degustare de mâncăruri locale.
Am constatat totuși că ne place Songkranul și toată nebunia din jurul lui!

Songkran in Chiang Mai-49_1280x720

În ziua cu numărul doi de festival, deja ziua cu numărul trei dacă socotim și ajunul, însă obosisem de atâta apă și găleți pline de gheață turnate constant în cap!

Până la urmă am abandonat și puștile în cameră și cred că eram mai mult ca bunicii supărăcioși! Am dat o fugă până la Marele Canion din Chiang Mai pentru a scăpa de nebunia de pe stăzi.


Am observat puțin mai bine și situația și am ajuns la concluzia că nu doar turiștii alimentează festivalul. Și localnicii se bucură la fel de mult de bătăile cu apă! Probabil singura problemă este că nu există cale de mijloc. Toată lumea e udă din cap până în picioare chiar și când nu vrea să fie! Tot ce poți face este până la urmă să te lași dus de val!

Songkran in Chiang Mai-28_1280x720

Despre Songkran și anul nou Thailandez

Se sărbătorește în fiecare an pe 13 aprilie, dar uneori sărbătoarea include și 12 aprilie – ajunul, cât și zilele 14 și 15. Chiang Mai de exemplu este unul dintre locurile din Thailanda unde sărbătoarea durează cel mai mult.

De Songkran există câteva obiceiuri și ritualuri specifice. Se oferă mâncare călugărilor de exemplu iar turnarea de apă pe statuia lui Buddha semnifică purificarea. De aici a și pornit tradiția bătăilor cu apă. Apa curăță păcatele.
Așa cum noi sărbătorim de exemplu Crăciunul în familie, pentru localnici este un moment bun pentru a se întoarce acasă.

Dacă ajungeți de Songkran în Thailanda, vă rog să nu vă pierdeți mințile și să nu conduceți după ce ați băut. Se pare că în această perioadă se pierd cele mai multe vieți, majoritata implică scutere, viteză prea mare și alcool. (citiți puțin despre asta aici de exemplu)

Având în vedere că sunt cele mai călduroase zile din an, e o plăcere și o nebunie să te răcorești chiar pe străzile orașelor! Trebuie să te înarmezi cu multă bună-dispoziție și răbdare plus ceva pregătire psihică pentru diferențele de temperatură (40 de grade afară, zero grade găleți turnate în cap). Acum înțeleg și eu mai bine o melodie (îndoielnică) românească unde se spunea ceva de 30 de grade, zero zero grade :)).


Ca o concluzie – Songkran este un festival minunat! Este perfect să poți să te răcorești în oraș, să vezi cum bătrâni și copii, adolescenți, localnici și turiști se bucură la un loc!

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.