Un fost om de IT, într-o pauză de 6, 8 luni sau cine știe cât, biciclind prin Africa. V-am povestit puțin despre el aici, apoi m-am hotărât să îi pun câteva întrebări, ca pentru un interviu din care să îl cunoașteți mai bine și voi, dar și noi.
Binențeles, cel mai bine îl cunoașteți dacă îi urmăriți pe blog povestea. Hai să vedem cum de s-a apucat să traverseze Africa pe bicicletă și alte povești!
Cum ți-a venit ideea acestei aventuri numite Bike in Africa?
De mic mi-am dorit sa ajung sa calatoresc in Africa citind cartile scrise de Karl May. Ulterior am fost de cateva ori prin nordul Africii cu motocicleta si ma vedeam tarversand acest continent pe ea. Din nefericire, in 2013 am avut un grav accident cu motocicleta care m-a tinut aproape 6 luni la pat. Ca sa ma recuperez am folosit o bicicleta stationara si apoi bicicleta normala.
Astel mi-a venit si ideea ca este posibil sa traversez continentul preferat pe bicicleta. Odata cu aceasta idee au disparut si multe din impedimentele care m-au tinut in loc, in special necesitatea unui CDP (Carnet de passage en douane)
Cât a durat pregătirea pentru expediție?
Nu sunt adeptul unor pregatiri riguroase si nici nu cred ca este nevoie sa fii un atlet pentru a face asa ceva. Bicicleta mi-a construit-o cam cu un an inainte si pe parcurs am mai achizitionat tot ceea ce am crezut ca-mi va fi necesar.
Când ai început?
Am inceput pe data de 20 octombrie din Cairo, Egipt.
Pe unde ai fost până acum?
Am traversat Egiptul din Cairo pana in Aswan de-a lungul fluviului Nil, apoi am luat un feribot pana in Wadi Halfa in Sudan. In Khartoum am primit o veste trista: nu mi se aproba viza de Etiopia, si atunci am luat decizia sa schimb Etiopia pe Uganda. Am zburat pana in Entebbe de unde mi-am continuat traseul catre Nairobi, Kenya, apoi am ocolit muntele Kilimanjaro si am ajuns in Dar Es Salaam-Tanzania. Am petrecut o saptamana in Zanzibar si apoi am plecat mai departe prin Malawi, apoi in Zambia unde am vazut si cascada Victoria iar acum ma aflu in Botswana in drum catre Namibia.
Cât aproximezi că o să dureze cu totul? Intenționezi să prelungești sau trebuie să te întorci la o anumită dată în România?
Cand am plecat de acasa mi-am propus ca aceasta aventura sa dureze intre 6 si 8 luni, dar fara a avea o constrangere anume sau un plan fix. Improvizez pe masura ce merg si ma las purtat de soarta.
Care sunt cele mai mari provocari?
Pana acum doua luni probabil as fi dat un astfel de raspuns, insa in momentul de fata cea mai mare provocare este sa mentin bicicleta functionala. Din pacate prin locurile in care ma aflu nu gasesc ateliere bine echipate si nici piese de schimb. Cand ceva se strica imi este foarte greu sa repar sau sa inlocuiesc, mai ales ca sunt strain, nu cunosc limba locala si totul este nou pentru mine.
Ce sfaturi le poți da, din experiența ta, celor care își doresc să exploreze Africa. Cu si / sau fără bicicletă!
Sunt multe tari in Africa si fiecare cu particularitatile ei. Insa ca o linie generala, oamenii de aici sunt cu mult mai ospitalieri si prietenosi decat ne imaginam acasa. Tarile pe care le-am vizitat nu mi-au lasat nici un sentiment de nesiguranta si cred ca oricine se poate simti foarte bine calatorind prin ele.
In Egipt poate trebuie sa inveti sa zici de mii de ori “Laa shukran”(Nu, multumesc) pe langa obiectivele turistice, insa in Sudan un “Shukran !” si o strangere de mana sunt suficiente.
Uganda te va surpinde prin prietenie si curatenie. In Kenya, basmele despre Nairobi si Nairobbery nu le consider justificate, iar in Tanzania nu-ti fie frica sa te imprietenesti cu oamenii de pe strada.
In Malawi poate nu este o idee buna sa-l vizitezi in sezonul ploios si nici Zambia de altfel. Daca te-ai astepta ca in Sudan, in mijlocul desertului Sahara sa simti lipsa oamenilor te inseli, Botswana este cu mult mai singuratica si cateodata trebuie sa mergi chiar si 200 km ca sa gasesti o asezare cat de mica.
Pentru întrebări, detalii și curiozități îl găsiți pe Bogdan și pe pagina de facebook, dar și pe blog!
Enjoy!
Leave a reply