Intreb doar. Nu am ajuns inca, imi doream de multa vreme sa ajung, am luat bilete de avion, sunt aproape acolo.
Aproape… pentru ca se pare ca India e un fel de povestea lui Harap Alb care trece prin probe de foc pana sa termine cursa. De la „vezi ca te violeaza pe strada”, pana la „sunt incredibil de imputiti, scarbosi si libidinosi” pana la „mergi in Ferentari la noi ca tot pe acolo esti” si apoteotic la „o sa te intorci cu viermi, o sa faci diaree”.
Nu spun ca lucrurile astea rele de mai sus poate nu or exista.
Ganduri de la cei care au mai fost
Iata cateva din sfaturile foarte folositoare primite pana acum:
Buna Simona , am vazut ca plecia in India…eu am un bun prieten in sudul Indiei in Bengalore, daca vrei date de contact sa-mi spui. Pleci singura sau sunteti un grup? Sa negociezi cu ei la orice chestie pana la jumate de pret, pentru ca daca te vad din Europa exagereaza cu preturile. Trasnportul public e jale, nu stiu daca au terminat metroul in New Delhi. Sa ai harti cu tine, pentru ca fiind aglomerat e mai greu cu orientarea.
in oras te poti deplasa cu CNG-urile sunt masinutle alea mici verzi , sunt destul de rapide si se strecoara usor, sau cu ricsa. In New Delhi poti vizita templul lotusului, templul Akshardam (mie mi-a placut foarte mult) poti vizita si un templu sikh (asta in cazul in care nu ajungi in Amristar unde este cel mai mare templu sikh Golden temple se muneste), un templu krishna, mormantul lui Mahatma Gandhi
mai poti vizita in Delhi poarta Indiei care este da fapt arcul lor de triumf, dar este o zona mult mai aerisita si foarte ingrijita.
In perioada aceea cand pleci sunt multi tantari, asa ca ia-ti ceva inguente cu tine sau sprayuri…nu este exagerat de cald, doar in timpul zilei cam multa zapuseala
eu in afara de New Delhi am visitat Agra unde se afla Taj Majal si orasul Chandigarh unde poti vizita gradina trandafirilor (in octombrie sunt inca infloriti) si rock garden (o gradina facut din materiale reciclate in special ceramica, destul de interesanta). Nu stiu ce traseu ti-ai ales dar poate ajungi si pe unde am fost eu
Sa nu ai incredere 100% in nimeni…e totusi bine sa ai un ghid, si sper ca sunteti mai multi
alte informatii ar fi… nu folosesc hartie igienica.. de cele mai multe ori mananca cu mana, nu prea au mancare europeana , si mancarea lor este picanta pentru ca ei pun picanterii in preparate inca de la inceput , asa ca oriunde va duceti, daca nu va obisnuiti cu mancarea lor sa cereti „no masala” sau ” no spicy”. Ia-ti medicamente pentru stomac si pentru diaree si pentru constipare…crede-ma am trect prin toate fazele :))), acum rad dar atunci era nashpa …sfatul meu este sa iei de acasa, au si ei dar mai greu sa identifici farmaciile pe acolo. In orasele mari e mai usor pentru ca au marketuri si magazine dar daca ti-ai propus circuit e mai riscant. Sa bei doar apa imbuteliata. Nu prea le au cu igiena si curatenia, dar cred ca stii asta, asa a sa nu te astepti la hoteluri la mare lux.
Ok. Am inteles, am bagat la cap: frumos, uimitor, surprinzator, socuri mari culturale si de obiceiuri, sa am grija, sa nu fiu naiva. Uoookii!
Precautii si alte precizari
Asaaaa si acum vine o bucata care e putin mai infricosatoare:
- Sa nu merg in sandale ci in ceva inchis pentru a evita contactul cu diverse ciuperci sau daca sunt lovita, am vreo leziune.
- In temple sa am mereu la mine o pereche de sosete / talpici pentru ca mediul este umed si foarte propice pentru bacterii.
- Sa nu mananc legume sau fructe cu coaja subtire
- Sa am la mine pastile de purificat apa
- Sa nu stau la hoteluri sau hosteluri de 1-2 euro
- Sa am plasa de tantari la mine (pe langa toate uguentele impotriva lor)
- In New Delhi nu sunt prea multe de vazut, templul Lotusului e interesant.
- Nu e de ratat Varanasi si de vazut ritualurile de la fluviu.
Profilaxie / vaccinare
Cat despre vaccinuri lista e lunga, imbarligata si complicata si difera de la caz la caz, de la blog la blog. Cele pe care intentionez eu sa le fac sunt urmatoarele: Hepatita A si B, febra tifoida si inca ma gandesc sau nu daca are sens sa iau pastile anti Malarie sau nu. O noua decizie complicata.
De ce complicata? Pentru ca unele pastile anti Malarie nu fac decat sa te faca sa te simti rau si oricum luarea pastilelor nu iti garanteaza faptul ca nu vei contacta boala. Ant that sucks. Sa iti fie si rau de la pastile, sa iei si malaria, un duo cu care eu nu vreau sa intru in hora. Dar nu sunt hotarata inca asa ca momentan stau pe margine si cuget.
Oficialii spun:
Ambasada Indiei recomanda urmatoarele lucruri:
Nivelul de criminalitate în India este relativ scazut. Infractiuni minore de tipul furturilor, sunt semnalate în special în mijloacele de transport (autobuze si trenuri), în gari si piete aglomerate. În perioada recenta s-au înregistrat si cazuri de viol sau molestare a strainilor. Uneori echipaje de politie false solicita taxe conducatorilor auto. Se recomanda evitarea acceptarii de bauturi oferite benevol de necunoscuti, existand cazuri în care ofertantii amesteca bauturile cu pastile care provoaca somnolenta, în scopul jefuirii victimei.
Recomandam cetatenilor romani care calatoresc în India sa evite pe cat posibil locurile aglomerate, sa se deplaseze în grupuri si sa manifeste vigilenta maxima în mijloacele de transport (trenuri, autobuze). Se recomanda evitarea deplasarilor nocturne cu taxiul, existand riscul de a fi dusi în locuri rau famate în scopul jefuirii. Pentru a evita înselatoriile, se recomanda apelarea la serviciile de transport ale unor companii autorizate, situate de regula în incinta aeroporturilor sau ale hotelurilor.
MAE intareste avertizarile:
MAE recomandă cetăţenilor români care se află în India:
- Să evite deplasările în zonele montane ale Indiei, în timpul musonului.
- Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
- Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
- Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.
- Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
- Se recomandă apelarea la serviciile de transport ale unor companii autorizate, situate de regulă în incinta aeroporturilor sau ale hotelurilor.
Persoanele care sunt victime ale unor atacuri sau infracţiuni trebuie să apeleze numărul de urgenţă 100 şi să ia legătura cu cel mai apropiat post de poliţie.
Si citind site-urile acestea m-am plictisit si am revenit la pozele si lucrurile frumoase din India. Ajungesem cu avertizarile pe la Febra Dengue si poliomielita…
Daca imi place si vreau sa mai merg data viitoare mergeti cu mine? De data asta suntem 12 in grup cred! 🙂 cc colegii (cati suntem?)
Pozele sunt de la prietenii de la Shutterstock si le gasiti aici:1, 2, 3, 4 si 5.
Cand am avut bucuria sa ajung in India, mi-am facut un vaccin anti febra tifoida si cam asta a fost tot. Uneori am senzatia ca noi, ca si indivizi cedam si ne introducem in corp tot felul de chimicale cand ne pierdem, in anumite momente credinta in Dumnezeu. Acum, imi pare oarecum rau ca l-am facut pentru ca cele 45 de zile ale mele au fost excelente. Asta cu exceptia a doua ocazii in care ma stricasem la stomac pentru ca ma luasem dupa niste amici indieni si am baut accidental apa nepotabila :).
Referitor la Malarie, daca ajunge dupa mijlocul lui Noiembrie, nu prea are sens sa iei ceva, pentru ca sezonul ploios s-a incheiat de cateva saptamani deja.
Secretul e sa te adaptezi imediat, sa te lasi absorbita de energia locului si sa simti viata ce se deruleaza ca intr-un tabel suprarealist care exprima la prima vedere doar haos. Dar un haos fabulos de organizat.
Salut,
Vezi ca vaccinul HepA/B are vreo 3 sesiuni de intepat (rapel sau cum naiba ii zice), dureaza parca 6 luni sau mai mult sa le faci pe toate. Si apropo, toate vaccinurile alea de le-am facut noi in copilarie in Vest se considera ca durata efectiva de 10 ani, dupa care se face rapel. Deci poate mai faci si altele pe care crezi ca le ai deja :). Eu as mai adauga un antitetanos, daca se poate face preventiv.
La unele temple sunt si maimute, care mai si zgarie/musca…si atentie la vacute.
Ok! Multumesc frumos! Voi merge la un specialist care sa ma indrume. Cand am plecat in Asia am inceput vaccinarea HepA/B insa nu am facut decat prima sesiune apoi nu am continuat. Probabil trebuie sa o iau de la capat.
India e cu adevarat minunata, la ei sunt elefanti albi si tigri albi?
Eu mor cand avad un tigru al mi se pare mai mult decat superb:), il iubesc numai din priviri practic.
Nu vreau sa fiu nesimtit dar exista femeie din india care au 1.70 metri ca si inaltime?
Dupa ce ajung acolo o sa va povestesc daca e minunata sau nu. Eu sper si imi doresc mult sa fie! 🙂
Eu am zis mereu ca India e ca filmele lui Tarantino fie o iubesti forever fie nu iti place deloc. Eu sunt indragostita lulea de India si deci sunt printre oamenii aia care vorbesc la nivel subiectiv. Acum, aia cu sandalele eu iti zic ca in ultimele 2 vizite am mers in slapi. Am constatat ca sunt cei mai comozi si sunt usor de dat jos cand intri in temple si nici nu tenteaza pe cineva. In temple e bine sa ai talpici daca esti mai ipohondru din fire; eu eram stresata la inceput dar asa de bine e descult incat acum nu mai folosesc nimic. Legume sau fructe agreed totally si in general e bine sa fiti atenti la ce mancati pentru ca stomacul nostru nu e tocmai obisnuit. Nu e nevoie de pastile de purificat apa pentru ca au apa imbuteliata peste tot; prin urmare beti numai apa imbuteliata, nu beti nimic cu gheata, nu beti apa sau sucuri servite in pahar. Despre Delhi si Varanasi sunt destule de spus dar nu iti umplu aici pagina :))). Detaliem pe private 😀
Eu sunt super nerabdatoare sa ajung acolo! 😀