• Menu
  • Menu

#viațapeinsulă – Ghid de călătorie Ko Phayam

Până acum probabil te-ai prins deja că nu suntem neapărat cei mai sociabili oameni și nici nu prea știm să ne distrăm la petreceri mega nebune și agitație. Dăm vina din când în când pe vârsta iar până la final tot spunem că o să verificăm datele pentru Full Moon Party și poate dăm o tură. Sunt tânăr, doamnă, tânăr!

Am plecat așadar din loc în loc, să vedem și insule despre care am citit mai puține, poate nu neapărat așa spectaculoase, sau cu marketing așa bun, dar măcar mai rarefiate ca densitate de turiști, la modul plăcut.

Din Bangkok am făcut primul popas pe insula Ko Phayam! Nu ne pare rău că am trecut pe aici și este genul de loc în care ai vrea mereu să te întorci!


Cum ajungi în Ko Phayam din Bangkok

Noi am luat un autobuz de noapte din Bangkok până în Ranong, apoi o barcă până pe insulă.

Ai două variante

  • speed boat care pleacă la 7 jumătate dimineața și costă 3?50 de baht, face 45 de minute.
  • Slow boat care pleacă la 9:45, face două ore și costă 200 baht.

Ko Phayam island-4_1280x720

Sunt bărci dus întors cam până în ora 17:00 între cele două, aveți timp să ajungeți pe insulă daca ajungeți în Ranong până în ora 15:30.


Unde să stai pe insulă?

Depinde ce îți dorești să faci. Nu se întâmplă foarte multe pe aici. Toată insula are 500 de locuitori, poți să îți imaginezi că nu se lasă cu dezmăț!
Dacă vrei ceva mai multe baruri pe plajă, poate și ceva mai mulți oameni, mergi spre Long Beach! Ai la alegere multe baruri și terase cu specific rasta sau mediteranean. Un mix tare interesant.

Ko Phayam island-22_1280x720

Dacă te bălăcești în zona asta de insulă să nu te sperie decă simți mici înțepături. Sunt niște meduze minuscule prin apă. Disconfortul este minor.

Mie mi-a plăcut mai mult plaja Buffalo Bay, acolo unde am decis să și stăm, la Buffalo Bay Vacation Club. Un mini resort, cu câteva bungalow-uri direct pe plajă, cu o distanță destul de mare unul față de celălalt. Mi-a plăcut intimitatea locului și faptul că avea și multă vegetație în jur.

Resortul este și foarte liniștit, noaptea ascultam pur și simplu zgomotele naturii și ne încărcam cu energie. Nu ai cum să nu te relaxezi în asemenea atmosferă, aproape că îți vine să te apuci de yoga!
Un bungalow pleacă de la 1000 de baht – aproximativ 30 de euro. Ai apă curentă, fără întreruperi, la fel și electricitate. Mâncarea este proaspătă, ținută la frigider și nu riști să bolești. Îi găsești pe Facebook, website și Agoda.

Ko Phayam island-28_1280x720

După ce am mâncat aiurea prin oraș am hotărât să mâncăm pe cât posibil în locuri unde vedem că au electricitate.

Dar ai de ales între multe alte locuri și stiluri de cazare peste tot pe insulă! Cele mai ieftine probabil nu au electricitate toată ziua.


Mâncarea pe insulă

Și la acest capitol variantele pot părea multiple. Trebuie totuși să aveți grijă ce mâncați și de unde. Insula are curent doar câteva ore pe zi, iar cei care nu au generatoare nu alimentează frigiderul în timpul pauzelor. Cel mult pun produsele în lăzi cu gheață.

Găsești totuși o selecție destul de variată de mâncare, dar și câteva magazine cu ronțănele și fructe. O bucată destul de generoasă de pizza costă cam 100 de baht, un curry (vegetarian, cu ou, cu pui și alte sortimente) cu orez, cam 130-150 de baht, pad thai în jurul a 100-130 de baht.

Ko Phayam island-175_1280x720


Transportul pe insulă

Cu toate că insula nu este așa mare și ai putea lejer să mergi pe jos, e recomandat totuși să închiriezi un scuter. Prețul pornește de la 150 de baht și până pe la 250 pe zi. Depinde cât stai, când ajungi aici și cum negociezi.

Pentru cei mai sportivi există și varianta de a închiria bicicletă! Noi am experiementat mersul pe jos fix când am ajuns. Nu ne-am dat seama că este destul de cald afară și am plecat cu bagajul în spate pâna la cazare. Unde am ajuns epuizați și transpirați, fierbinți chiar :)). Am regretat atunci decizia de a merge pe jos, așa că am remediat rapid problema și am închiriat cel mai apropiat scuter!

Chiar vă recomand scuterul pentru că poate să vă poarte prin locuri interesante, chiar mai puțin umblate.


Ce să faci pe insulă

Ei bine, să te relaxezi, să te plimbi de pe o plajă pe alta, să vezi pe unde îți place mai mult, să iei cursuri de gătit, să te plimbi cu barca prin jur, să pescuiești, să stai la soare toată ziua și să te plimbi între plajă, somn de prânz, apus și cină!

Ko Phayam island-166_1280x720

Ko Phayam island-164_1280x743

Ko Phayam island-125_1280x720

Ko Phayam island-115_1280x720

Ko Phayam island-56_1280x720

Ko Phayam island-46_1280x720

Nu-i o viață rea, mai ales că și peisajele sunt pe măsură!

Dacă vrei să stai și să lenevești, poți face asta, dar dacă îți dorești o vacanță ușor activă se tot găsesc lucruri de făcut și zone de explorat, câteva dintre ele aici.

Uneori seara se mai adună mica populație a plajei la un live session pe la unul din barurile rasta de pe insulă! Eu nici nu prea îmi dau seama ce fel de thailandezi sunt oamenii din Ko Phayam. Par mai mult jamaicani. Toată insula e rasta!


Aici ne-am petrecut noi câteva zile de relaxare, una de dormit și bolit pentru că nu am fost așa atenți cu locurile de mâncat, multe clipe în soare și apă atât de caldă încât impactul termic este zero!

Ko Phayam island-68_1280x720

E o insulă bună, un loc în care încă mai e loc de venit! Hipioți de toate vârstele, de prin toate colțurile lumii și mulți și cu bebei după ei se adună aici! Da, cred că insulița asta este foarte prietenoasă și cu cei mici.

Travel & love, love to travel!

 

 

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment