• Menu
  • Menu

Despre răul de mașină și cât de neplăcut poate să fie

Răul de mașină pentru un călător de cursă lungă.
Am cam 6 ani, sunt în mașină în prima mea excurie prin țară cu familia! Nu îmi amintesc nimic din capitolul împachetat (probabil le-a făcut mama pe toate). Știu doar că mi-e rău. Îmi e atât de rău încât plâng și îi rog să mă lase în București, pe-o margine de drum și să ma ia la întoarcere! Mi se pare perfect rezonabil!

Nu îmi amintesc prea multe din exursie cu totul. Vag de bunici, casa lor și alte rude. Sunt serpentine multe și mi-e rău. Tremur iar mama îl roagă îngrijorată pe tata să oprească!

Copilăria mea nu a fost cu excursii, tabere sau plecări prea dese. Și până la Constanța dădeam la rațe de cel puțin două ori! Nu credeam că o să ajung să mă vindec. Toți adulții spuneau că trece cu vârsta. Dar mie îmi era atât de rău când mă apropiam de o mașină încât părea greu de crezut.

Sărim douăzeci și ceva de ani mai târziu. Sunt într-un autobuz prin Laos, Thailanda, Filipine, Myanmar. Nu, acum sunt într-un autobuz în Myanmar, dar tot aia e. Așa e mereu. Prima dată mi se strânge stomacul. Începe să mă doară puțin și capul, apoi mi-e rău. Uneori am noroc și-mi e atât de rău încât adorm.

Alteori îmi e atât de rău că nu pot să adorm!

De data asta am ghinion de varianta cu numărul doi! În jurul meu localnicii și-au luat punguțele aproape. E semn pentru mine că trebuie să dau muzica la maxim și să închid ochii. Nu știu, nu aud!

Un domn la vreo 2 rânduri de scaune de noi nu se simte bine. Nu se simte bine deloc pentru că îl aud. Tot autobuzul îl aude. Caut o melodie mult mai agitată, dau volumul la maxim chiar dacă telefonul mă avertizează că o să îmi crape timpanele! Stau cuminte și aștept popasul. Știu că mai sunt ore. Dar n-am ce face! Stau cuminte și aștept sperând că nu o să se producă o epidemie de dat la rațe în autobuz!

Și mă bucur! Mă bucur că NU STAU lângă omul care vomita mult prea zgomotos!


Uneori e mișto când călătorești, alteori îți depășești limite pe care nu credeai că poți să le dobori! Nu e mereu amuzant la drumuri lungi cu autobuzul. Uneori nu am nimic, stau relaxată, dorm, mănânc, beau, citesc! Alteori îmi e atât de rău încât nu pot deschide ochii să dau next melodiilor și face Alex asta pentru mine.

Și pentru că am rău de mașină de o viață și oricât de mult cresc, pare că încă este și nu o să treacă de tot niciodată, încerc să vă ajut cu niște sfaturi!

Cum să îți faci călătoria plăcută și să fentezi răul de mașină

  • Aveti grijă ce și dacă mâncați înainte de călătorie. Dacă pot, eu prefer să fentez mâncatul înainte de a pleca. Dar nu pot mereu așadar merg pe variante sigure. Mâncare uscată, biscuiți, paste, ceva destul de ușor, cu cât mai puține sosuri și cât mai puțin lichid.
  • Aveți grijă ce beți și mai ales dacă beți ceva! Nu băuturi alcoolice, de la prea multă vodkă mi se face rău și fără să fie mașini în zonă!
  • Prea multă apă, sucuri acidulate, cafea, ciocolată caldă, sucuri prea dulci, lichidele în general mie îmi accentuează senzația de rău de mașină!
  • Încearcă să stai cât mai în față și evită să stai pe roată unde mișcările se simt mai puternic.
  • Privește în față cât de mult poți!
  • Există medicamente pentru răul de mișcare, puteți să le încercați. La mine nu funcționează chiar mereu.
  • Încearcă să te bucuri cât de mult poți de aerul proaspăt – la popas sau în cazul în care geamurile se pot deschide.
  • Încearcă să ai un kit de rău de mașină cu tine. Poate niște șervețele parfumate fresh care să te aline, muzică în telefon, pungi, ochelari de dormit.
  • Cel mai eficient, cel mai simplu, dar cel mai complicat – încearcă să nu te gândești la asta!

Ca idee, în cele nouă luni de călătorie și zeci de autobuze luate, nu am dat la rațe decât o singură data și atunci a oprit șoferul pe dreapta. Făcusem greșeala de a bea un shake de mango FIX înainte de plecare. Foarte ciudat este că în multe zone din Asia toată lumea dă la rațe în pungi, șoferii nu opresc, oamenilor le e rău.


Tu cum ai fentat sau fentezi răul de mașină? Am auzit că și ghimbirul este un remediu natural bun, dar încă nu am încercat să văd dacă și funcționează!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 comments