Pad Thai a fost una dintre retetele de care ne-am îndrăgostit în Thailanda și pe care bănuiam că o vom reproduce și acasă. Tocmai pentru că se prepară atât de ușor, noi avem tendința uneori să abuzăm de ea. Cred că gătim (atunci când suntem acasă) cel puțin o dată pe lună. Și atunci când facem o tură, de obicei o facem și pe a 2-a la rând.
Și acum când am început să scriu despre asta am început să salivez. Pfuai, cum ar fi să trântesc și eu repede un pad thai?! Așadar dacă sunteți în pană de idei pentru cina de azi poate ai chef de ceva mai special ce se gătește rapid și ușor.
Nouă nu ne lipsesc aproape niciodată condimentele din bucătărie. Dacă ingrediente poate avem, poate nu, condimente și sosuri avem mereu din plin. 😀
Ce-mi place la rețeta de Pad Thai?
Pad Thai este o combinație de tăiței de orez cu carne, creveți, ou și un sos pe care îl faci din mai multe sosuri și ingrediente (picant, dulce, sărat și acru). Se servește alături ce ceapă verde proaspătă, boia iute, alune și fasole încolțită.
Nu îți trebuie decât un wok, într-un caston amesteci ingredientele sosului, tăițeii de orez se pun la înmuiat în apă fierbinte.
Durează maxim 30 de minute să termini de preparat de la cap la coadă, așadar e o rețetă rapidă și delicioasă, cred eu și destul de sănătoasă, dar nu sunt nutriționist. În Thailanda o găsești atât în restaurante, dar și street food, preparată pe loc, în fața ta.
Rețeta de Pad Thai
Descoperiți în videoul de mai jos rețeta și pașii. Pentru sos nu găsim mereu tamarind. Pentru ingrediente mergeți în magazine la raioanele de produse internaționale. Tăițeii de orez noi îi cumpărăm cel mai des din Mega Image. Uneori colindăm prin 2-3 magazine până strângem toate ingredientele, dar merită.
Nu reinventăm noi roata, vă lăsăm rețeta pe care o folosim și noi pentru a ne ghida. Ce mi-a plăcut la rețeta asta este faptul că îți explică la ce folosesc toate sosurile și ingredientele, dar și cum poți compensa atunci când nu le ai pe toate.
Uneori noi punem și fish sauce și sos de soia, alteori ne punem sos de soia peste. Depinde de gusturile voastre. Nu punem niciodată tofu, uneori facem pad thai doar cu pui, alteori pui și creveți și cel mai des nu alergăm nici după fasolea încolțită pentru că eu nu mă dau în vânt după ea. (o găsiți tot prin Mega Image, dar cele mai mari, nu cele mici de cartier)
Ingrediente pentru rețeta de Pad Thai
Am făcut un update pentru că am fost întrebată în comentarii și mi-am dat seama că vă este mai ușor dacă aveți ingredientele scrise. Nu am cantități. Încercați să vă gândiți că e ca și cum gătiți paste, nu faceți tochitură. 🙂
- Pui – după plac, uneori alergam puiul prin pad thai-urile din Thailanda 😛 și nu e obligatoriu să fie în rețetă.
- Creveți – tot după plac și buget. Minim 4-5 pe porție, ca să înțelegeți ceva din ei.
- Usturoi
- Creveți mici uscați – așa arată.
- Tofu – noi nu punem, puneți cam cât ați vrea voi
- Ou – cam un ou la porție, puteți să puneți și mai mult. Depinde cât de mare vă e porția
- 2-3 cepe verzi
- Alune pisate
- Tăiței de orez
- Fasole încolțită
- Zahăr
- Lime – 2-3 lime, mai punem și peste uneori puțin suc de lime proaspăt
- Sos de tamarind
- Oțet de orez
- Fish sauce
Cantități pentru sos pentru o porție
Noi de obicei facem mai multe portii si multiplicam cantitatile.
4 linguri de zahar (noi punem mult mai puțin, ni se pare cam prea mult 4 linguri)
O lingura de suc de lime (nu lamaie)
4 linguri sos de tamarind. E un sos special, trebuie sa il cumperi din magazin si se gaseste mai greu uneori, se poate comanda și online.
Otet de orez – o lingura
Fish sauce (varianta thailandeza a sosului de soia) – 4 linguri de fish sauce
Picanteala dupa gust (paprica sau sos Sriracha).
Daca nu ai tamarind sau otet de orez poti pune doar lime juice, dar sunt arome diferite. Noi incercam sa avem cel putin doua. Si otetul de orez tot prin Mega Image il gasim.
Alte tips and tricks pentru pad thai?
Merită să cumpărați și câțiva creveți, măcar pentru gust. Respectați instrucțiunile de gătire a oului și gătiți și ceapa verde așa cum vă arată ei în video. Uneori noi punem alunele pisate cu câteva minute înainte să oprim focul.
Poftă mare!
Pe noi poți să ne urmărești și pe Facebook, Youtube sau Instagram.
Tocmai ce-am descoperit si noi pasiunea Thai food in martie, cand am petrecut 2 saptamani in Thailanda. Pe langa deja celebrele mango, papaya, ananas, fructul pasiunii, am savurat din plin pad thai si am povestit si eu experienta pe blog https://beachingtravel.ro/thailanda/ Mancarea asiatica e absolut fabuloasa si de cand ne-am intors incercam sa gatim cat mai multe mancaruri cu acest specific, sa ramanem macar culinar in atmosfera:)
[…] Găsiți rețeta scrisă și pe blog, dar ne-am strâns curajul și ne-am filmat în timp ce găteam această mâncare ce ne duce mereu cu gândul la cele două luni pe care le-am petrecut în Thailanda. Am fost pe insule remote, dar și în zona de Nord a Thailandei, descoperind temple și cascade. Pad thai-ul a fost una dintre rețetele degustate peeesteee tot! […]
Multumesc, Simona! In final am gasit sosul de tamarind, otetul nu, dar il vom lua din tara. Si pui tikka masala ne-a placut foarte mult!
Mulțumesc pentru reteta! Suntem acum in Ao Nang si am sa caut sosurile.
Ooo, distractie placuta si sa va bucurati acolo de pad thai-ul original. Mmmm
Mulțumesc mult! Nu gasesc sosul tamarind, nici otetul…azi mai cautam. Daca nu, sper sa le găsesc in Phuket😊. Sotul a facut o pasiune pentru mancarea indiana. Nu stii vreo reteta pentru fish masala?😚
Se gaseste si in tara otet de orez, cu sosul de tamarind ne-a fost mai dificil si crevetii micuti.
Pentru mancare indiana inca nu suntem asa experimentati. Am gatit doar pui tikka masala peste nu ne-am incumetat sa gatim. Probabil procedeul e asemanator. Incercam sa gatim si sa punem reteta pe blog saptamana urmatoare.
Bună. Te/va citesc de ceva vreme, mai greu cu interacționatul din păcate. Pasta de tamarind precum și (multe) altele găsești la Asia supermarket pe Colentina. Sper sa fie ok adresa de pe maps, stiu ca se mutasera la un moment dat și nu era făcut update pe maps.
Mai știu ca și prin Europa se mai duc prieteni pt diverse asiatice, dar cu exactitate n-aș putea sa spun nici unde anume, nici ce se găsește.
Super, o sa ii cautam si noi pe cei din Colentina. Da, si Europa poate sa fie o solutie, mie mi se pare drum prea lung de batut :)).
Bine că postați voi o rețetă thai, eu de 5 ani în Thailanda n-am gătit nici măcar o dată vreun fel de mâncare thailandez :)) În schimb, am fost la curs de gătit în KL și Bali și știu roti canai, dhall curry și pui satay (inclusiv sosul ăla genial de alune), deși acasă nu le-am reprodus deloc până acum. Din lene de căutat ingrediente. Și posibil și pentru că dacă vreau ceva e, vorba ceea, la botu’ calului, merg și cumpăr. Poate prin București aș găti și eu un pad thai sau un tom yum 😀
De prin America Centrală n-ați venit cu nimic din punctul ăsta de vedere? Adică nimic nu v-a plăcut suficient de mult încât să gătiți acasă?
Da, pai tu daca ai acolo mereu Pad Thai, nici nu are sens sa iti gatesti tu.
Din America Centrala gatim Chili con carne (dar este o reteta furata de la olandezii de la Duli Beach, punem si ananas), am incercat sa fac acasa tortilla pt tacos, dar am esuat lamentabil cu doua retete diferite, deci chiar m-am straduit. Mai improvizam tacos in schimb sau burrito, dar cu lipie/tortilla din comert.
In rest prin America Centrala se manca friptura (pui, porc sau peste) cu orez, platanos (banane) fripte sau coapte, fac si ei gratar asa cum facem noi…
Tot de pe acolo si fajitas mai gateam noi oricum. Ii spunem tigaie picanta noi si mai pun si morcov uneori pt ca nu pot sa spun ca sunt cea mai mare fana carne, dar reteta e cam la fel in rest.
Ce pot sa spun e ca nu prea m-am urnit sa pun asa multe retete pe blog. :)) Pad Thaiul insa e pacat sa nu iasa in lume, impresionam mereu prieteni cu el, chiar daca e asa rapid de facut. Tot cu pad thaiul noi am realizat ca decat sa iesim amandoi in oras sa mancam, mai bine ne luam portii dolofane de creveti si facem pad thai. Ca bani iesim si mai ieftin, dar si mai gustos. 🙂
Ah si cred ca au si prin Asia parca, dar erau si in America Centrala – banana bread/cake. Si cu ala ma mai joc, dar imi iese mereu diferit. Pun si ciocolata si cacao, nuci, alune, ce-mi vine pe moment. Ma gandesc sa experimentez unul cu unt de arahide :))).
Eu tot spun ca as vrea sa testez si un pho facut acasa, dar trebuie lasat mult sa fiarba si nu m-am incumetat inca. Dau de stire cand o sa apuc sa il incerc.
Pfuai, chili con carne, salivez! Sunt niscai restaurante mexicane foarte bune în Bangkok, se mănâncă niște chili con carne de te lingi pe degete. La fel și fajita, doar că nu-s eu prea mare fan. Însă un burrito n-aș zice nu!
Chiar așa, să ne mai țineți la curent cu ce mâncăruri din bucătăria internațională mai faceți, îmi pare chiar un subiect interesant 🙂
Oau! Suna super! Nu prea mi-e clar ce sosuri a pus… otet, sos de soia si mai ce?
Cantitatile de sos pentru o portie. Noi de obicei facem mai multe portii si multiplicam cantitatile.
4 linguri de zahar
O lingura de suc de lime (nu lamaie)
Tamarind (e un sos special, trebuie sa il cumperi din magazin si se gaseste mai greu uneori) 4 linguri de sos de tamarind https://iwok.ro/produs/sos-pasta-de-tamarind-wr-360-g/
Otet de orez – o lingura https://www.tao-tao.ro/images/detailed/1/Tao-Tao_Otet_de_orez_150ml.jpg?t=1505911043
Fish sauce (varianta thailandeza a sosului de soia) – 4 linguri de fish sauce https://groceries.morrisons.com/productImages/121/121676011_0_640x640.jpg?identifier=f98e8e2210e522fa34d0c6f267f0e3cd
Picanteala dupa gust (paprica sau sos Sriacha)
Daca nu ai tamarind sau otet de orez poti pune doar lime juice, dar sunt arome diferite. Noi incercam sa avem cel putin doua. Si otetul de orez tot prin Mega Image il gasim.
Iti mai trebuie taitei de orez (arata asa https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTSWx9hZbGZceVll5yZlmntQEmgDdQtWQHg7y5lwUgZGLYQd5VH)
Niste pui dupa gust, creveti la fel, dupa gust, tofu etc. Noi ne jucam mereu cu cantitatile, avem avantajul ca stiu cam care e gustul original. Dar daca respecti portiile la prima gatire, poti apoi sa mai ajustezi in functie de cum iti place mai mult.
Cred ca tocmai asta imi place mie cel mai mult la reteta asta, se poate customiza.
Am facut update si in articol cu ingredientele si cantitatile.
Multumesc mult! Mama ce pofta imi e!! Fac in seara asta neaparat! Sa vedem ce ingrediente gasesc la mega 😉
Succes. Sa ne spui cum a iesit. Ah, si nu uita sa fie un Mega mai mare, nu cele mici de cartier.