• Menu
  • Menu

Lucruri de știut înainte de o călătorie în Asia de Sud Est

Pleci într-o călătorie în Asia de Sud Est?

Fiecare experiență într-o nouă cultură vine atât cu lucruri uimitoare, dar și chestiile alea la care poate nu te așteptai. Azi m-am gândit la o listă de lucruri pe care cred că trebuie să le știți înainte de o vacanță în Asia de Sud Est. Fie că te duci să stai câteva zile sau cu lunile. Pentru liniștea și ajutorul călătoriilor vostre.

Asia de Sud Est era cândva Paradisul Backpackerilor. În multe feluri încă este. O masă foarte consistentă poate să coste și doar 5-10 lei, berea 3-4 lei la happy hour, pentru un bungalow privat noi cel mai puțin am dat 200 de bahti. Adică 5 euro amândoi. Un bungalow cu baie privată într-o grădină ca o junglă.

A fost mai nasol că am picat cu scuterul, dar pentru că am ajuns să stăm 10 zile acolo pe noi ne-a ajutat că nimerisem așa ieftin. Și chiar dacă sar din prima cu prețurile astea grozave, Asia de Sud Est nu este mereu ieftină.

Unde este Asia de Sud Est?

Cred că în primă fază este important să stabilim țările ce fac parte din Asia de Sud Est. În zilele noastre de multe ori Asia de Sud Est este un termen generic folosit uneori greșit. Zona aia ceva mai turistică din Asia, dar care nu e în Asia cu „stan-urile”. Uneori oamenii adaugă în listă și Japonia, alteori Taiwan sau China.

Geografic însă țările din Asia de Sud Est sunt: Brunei, Indonezia, Cambodgia, Laos, Malaezia, Myanmar, Timorul de Est, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam. Găsești aici lista completă a țărilor din Asia și zona geografică în care se află.

Same same, but different

Și în timp ce da, poți să găsești foarte multe asemănări între aceste țări, fiecare are însă și micile particularități. (doooh) Cel mai bun mod de a explica este prin una dintre cele mai întâlnite expresii: same same, but different. În Thailanda, Laos, Cambodgia sau Vietnam o să auzi foarte des această vorbă.

O să ți se răspundă la întrebări cu: same, same. Și în timp ce în primă fază o să pară enervant și frustrant, cu timpul promit că te înveți. O să întrebi care este diferența dintre camere, feluri de mâncare sau servicii de transport și o să ți se răspundă cu same same but different. Până la urmă o să te înveți să iei decizii de capul tău. E clar oarecum că daca e mai scump, probabil ai parte de mai mult confort. La transport mă refer. O să fie greu să înțelegi dacă merită să plătești diferența și decizi acolo. La fel și cu camerele sau mâncarea. Până la urmă, dacă stai să te gândești, dacă riști și pierzi, pierzi un euro, doi, cinci. Nu e chiar așa mare tragedie. Same, same, go with it.

Asia de Sud Est nu mai este așa ieftină

Bine, dacă poți să mănânci doar orez, te descurci destul de ieftin. Nu cred totuși că este cazul. Iar datorită turismului de masă pe peste tot au apărut și restaurante ce au prețurile aliniate cu cele din Europa. Exemplul cu cazarea de mai sus a fost mai mult o excepție. Nici nu ne plângem, am dat 10, 15, 20, 35 de euro cel mult pe cazare. Atunci când nu am stat la mai multe stele.

Una dintre cazările mele preferate a fost Swiss Lanna Lodge din Chiang Mai.

Ține doar de voi și de bugetul vostru să vă descurcați și să vă găsiți calea. Pot să vă ajut în schimb cu informații despre cheltuielile noastre.

Relaxarea pare la ea acasă

Vorbesc și eu în clișee, dar chiar așa e. Majoritatea popoarelor din Asia de Sud Est reușesc să găsească pacea și fericirea în cele mai mici lucruri. Și fac lucrul ăsta fără să aibă nevoie de prea mult exercițiu. Nici nu au nevoie de cărți despre cum ai nevoie de 90 de zile în care să gândești pozitiv ca și creierul să se învețe să facă asta mai des. (știu de la o prietenă de cărțile astea, normal)

Cred că lor li se pare deseori despre noi că ne lipsesc liniștea și pacea. Ca-n povestea cu pescarii, care stăteau la soare pe mal, la care vine omul de afaceri. Ăsta încearcă să îi convingă să pescuiască mai mult, să cumpere mai multe bărci. Pescarii îl întreabă – bun, apoi? Păi apoi o să puteți sta ca boșii la soare și să nu faceți prea multe. Mulțumim, dar asta facem deja.

Negociază, dar cu cap și suflet

În Asia de Sud Est negociatul este o artă. Ca regulă de aur – negociază mereu. Se întâmplă însă uneori să ți se ofere prețul cinstit din prima. Așadar încearcă înainte de a ajunge în zonă să te interesezi cam care sunt prețurile. Nouă ne-au fost foarte de folos informațiile oferite de cei de la Travel Fish cât am călătorit în zonă. Eviți astfel să insulți pe cineva.

Ce să spun, mi s-a întâmplat să sar la negociere direct la jumătate iar omul să se supere. Apoi am descoperit că îmi dăduse prețul cinstit din prima. Și m-am simțit prost.

Apoi, uneori mă gândesc la faptul că ăia 10, 15, 50 de cenți cât mă târguiesc eu nu fac o diferență așa majoră în buzunarul meu. Iar asta mă duce la punctul următor.

O să vezi sărăcie, poate chiar și mizerie

În Asia de Sud Est (și nu numai) bogăția stă deseori mai mult în suflet. Pește și orez să fie, în rest să fie pace. Unele țări sunt în curs de dezvoltare, altele au fost lovite de tot felul de tragedii și încă își revin.

Cambodgia de exemplu a fost năucită de regimul Pol Pot, regim ce a omorât 2 milioane de cambodgieni între 1976 și 1979. Majoritatea dintre aceștia fiind oameni în vârstă, educați. Dacă sunteți pasionați de istorie puteți să citiți aici mai multe.

Laos este cea mai bombardată țară din lume. Găsești detalii aici.

From 1964 to 1973, the U.S. dropped more than two million tons of ordnance on Laos during 580,000 bombing missions—equal to a planeload of bombs every 8 minutes, 24-hours a day, for 9 years – making Laos the most heavily bombed country per capita in history.

Am observat de exemplu că în Filipine începuseră o campanie destul de agresivă împotriva gunoiului aruncat aiurea. Lucrurile se schimbă și în bine.

Stabilește prețul cu șoferul în avans

Nu poți să te urci în Tuk Tuk/taxi și să spui că vrei până la Universitate 😛 fără să stabilești în avans fie cât o să te coste distracția, fie că o să pornească aparatul de taxat.

Unii taximetriști sunt totuși la fel peste tot, dispuși să te ocolească doar ca să te mai aibă puțin aproape (haha).

Ai grijă la celebrele înșelătorii turistice

Verifică bancomatele, cere mai multe cotații de preț, vezi că în unele zone se poartă copiatul numelor de hotel. Este o zonă turistică, e normal să existe și înșelătorii pentru cei mai puțin vigilenți.

Apropo de negociat, uneori o să plătești bilet vip și o să te trezești că ai plătit dublu decât toată lumea și că nici măcar nu ai scaun normal în microbuz, ci un scaun de plastic pentru copii. Same, same…

Evită și capcanele turistice din Asia de Sud Est

Evită templele tigrilor și atracțiile cu tot felul de animale în general. Încearcă să vizitezi adăposturi legitime, ce nu maltratează animalele.

Nu da bani cerșetorilor, poți să le oferi mai bine o masă caldă. Evită mai ales centrele de voluntariat pentru orfani. Sau încearcă să te documentezi temeinic în avans. Fiecare centru de genul acesta îți cere și o sumă mică zilnică pentru întreținere și masă. Problema este că ei folosesc acei orfani pentru a face bani. Unii nici nu sunt orfani, sunt aduși de la satele din apropiere. Iar faptul că tu ca turist stai o lună, două – în cel mai bun caz, cu ei nu prea îi ajută cu nimic. Nici nu o să te țină bine minte.

Traficul este haotic

După ce te plimbi mai mult descoperi că există o logică în haos. Ține de intuiție mai mult, de curaj. Eziți, ai pierdut, se bagă altul. Te bagi tu, ești lăsat să o faci. Mmmm, oarecum.

Este haotic, dar dacă ai puțin curaj poate să fie foarte răsplătitor. Cu scuterul am reușit să ajungem în locuri remote, să descoperim apusuri nedescoperite de alții.

Valabil și pentru atunci când traversezi și ai impresia până ajungi pe partea cealaltă că o să mori de 12 ori. Ține minte regula – doar înainte, nu te da înapoi brusc. Șoferii o să te ocolească ei. Fix ca-n filme. Uite, în Asia de Sud Est ai ocazia să te simți ca Neo din Matrix. Poate dacă o vezi așa o să fie mai amuzant. 😉

Poartă cască. Mereu

Thailanda e pe nu știu ce loc în lume pentru accidentele de scuter. Conduceți cu prudență și purtați căști bune mereu! Merită. Am testat noi ca să vă putem da sfatul ăsta. 🙁

Coriandrul este la el acasă

Bine, nu am căutat să văd de unde e coriandrul, nici nu îmi pasă. Nu îl suportăm nici eu nici Alex. Se pare că gena e vinovată. În Laos de exemplu am cerut o salată locală, fără coriandru. Avea coriandru din plin. (poți să vezi aici faza).

Avoid the evil herb sau enjoy it, dacă ADN-ul vă permite. Nu am întâlnit oameni indiferenți la coriandru. Îți place sau îl urăști.

Oamenii sunt grozavi

Punct. Am încercat să îi descriu aici:

Despre asiatici și candoarea lor

Nu ai mereu apă caldă

Valabil cam pentru toate zonele calde. Dacă tot e cald afară, nici apa de la țeavă nu e gheață, e călâie așa. Mă rog, e rece, dar e destul de cald afară. Nu mai fiți panseluțe. 😀

În unele zone e mai bine să ai cash

Nu are rost să mai explic la asta. Nu sunt așa de multe bancomate peste tot, e bine să scoți bani în orașele mai mari. În unele țări poate să fie mai ușor să schimbi dolari, cu toate că nouă ni s-a părut că și euro se descurcă binișor.

Înainte de a pleca spre zonele rurale încearcă să te asiguri că ai bani cash pentru următoarele zile. Nu vrei să stai în singurul bancomat de prin nu știu ce sat.

Nu umbla doar în costum de baie

Zonele rurale mai ales sunt mai conservatoare. Sau dacă ai în plan vizite pe la temple încearcă să nu iei pe tine cea mai scurtă pereche de pantaloni și un maiou. Cam peste tot îți oferă ei eșarfe cu care să te acoperi, dar oricum… e bine de știut.

Găsești o tonăăă de street food

După vreo două zile, dacă reușești să nu iei boala călătorului, 😉 începi să te prinzi cam de unde e ok să mănânci sau nu. În general mănâncă pe unde sunt mulți localnici și mâncarea este fiartă/prăjită, oricum gătită termic la temperaturi mari. Ca să eviți problemele poți încerca să nu mănânci carne. Noi atunci când locurile sunt mai dubioase luăm fried noodles cu legume sau fried rice. Safe și nu ai probleme.

La mine a funcționat până acum – când mi s-a părut că parcă am mâncat ceva aiurea, sau pur și simplu de control din când în când, mănânc super super super picant. Îmi plac aromele și îmi place picănțeala într-o doză decentă în mâncarea mea oricum. Una dintre cele mai simple și rapide modalități să omori bacteriile.

Și dacă te gândești că te descurci tu și cu fast food, află că prin Asia este mai scump decât un pad thai cu creveți sau un fried rice, sau o delicioasă și hrănitoare supă pho. Și chiar merită să experimentezi.

Iar nucile de cocos te ajută mult cu deshidratarea datorită electroliților și restul substanțelor din ea.

Am mâncat mult pește pe la restaurante.

Dar am găsit și burgeri, pizza și paste delicioase.

Și-am testat și tot ce ne-a făcut cu ochiul pe la standurile cu mâncare, ba chiar și puțin greiere și viermi. 

Sau supă cu ou fiert pentru micul dejun în Laos.

Nu uita să suni la bancă înainte să pleci

Unele țări din Asia de Sud Est (Filipine de exemplu) sunt renumite pentru înșelătorii bancare. Dacă nu îți anunți banca până să pleci riști să nu poți scoate bani la fața locului fără a suna să confirmi tranzacția. Să vă spun cât e roamingul din Asia de Sud Est în România?


Cam atât. Nu am stat să număr că sunt șapte, zece sau 15 puncte. Am scris cam ce mi s-a părut foarte important de știut. Probabil că sunt mult mai multe, dar găsești informații punctuale prin articole.

Găsești aici toată categoria Asia de pe blog iar aici playlistul cu videourile făcute de noi în zonă. Enjoy!

Ce-i de văzut în Asia de Sud Est?

Urmează o listă cu locurile ce mi-au rămas cel mai pregnant în minte și în amintiri din zonă. Cert este că nu o să uit prea curând albastrul din Palawan

Sau cum a învins ea, natura, totul. Chiar și templele zeilor.

Găsești aici o listă mai veche cu motive pentru care iubesc Asia cu totul, nu doar cea de Sud Est.


Am mai scris

Aș fi vrut să știu înainte să călătoresc în China, dar am aflat singură

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments