De când cu rețeta de Pad Thai am realizat că aș putea să vă mai aduc la cunoștință și alte preparate internaționale descoperite de noi, de care ne-am îndrăgostit și pe care le repetăm în bucătăria din București cât de des avem ocazia.
Azi îți povestesc despre o altă rețetă super rapidă, gustoasă și de efect. Rețeta de creveți tempura. Sau un fel de șnițel de creveți. 🙂 Preferăm felurile de mâncare ce se prepară rapid, fără prea multă bătaie de cap. Dacă se poate și cu cât mai puțină mizerie lăsată în urmă, e perfect.
Cum am descoperit creveții tempura
Prima dată când am comandat shrimp tempura nu știam nici noi la ce să ne așteptăm. Eram în Thailanda, într-o stație de autobuz din Ranong, nu aveam nici prea mult timp la dispoziție iar meniul era destul de sărăcăcios și lipsit de explicații. Ne-am hotărât la un orez prăjit și o porție de tempura, cu gândul că măcar orezul o să fie ok.
După prima farfurie nu ne-am putut abține și am mai comandat una și cred că le terminam stocurile de creveți dacă nu ne pleca autobuzul. Ne-am gândit și noi că poate nu e cel mai inteligent lucru să mâncăm fructe de mare apoi să plecăm la drum lung, dar erau așa de buni încât eram dispuși să înfruntăm și infecția alimentară pe autobuzele și bărcile pe care le aveam de luat până la destinație. (nu am pățit nimic, din fericire)
Acești primi creveți gustați au fost și printre cei mai gustoși. Vă dați seama? Într-o stație de autobuz, la un restaurant incert, am mâncat noi cei mai buni tempura. Am mai încercat apoi în multe alte locuri, unele chiar de fiță. Primii creveți tempura au rămas cei mai buni. 😉
Rețetă de creveți tempura
Tot secretul la rețeta asta este ca ingredientele să fie reci. Am găsit pe net o grămaaadă de rețete. Unele menționează că ai nevoie de făină tempura, altele îți spun să ai și supă, unele recomandă și un vârf de praf de copt, altele nu menționează nimic despre asta.
Fiți liberi să experimentați. Acesta nu este un blog de rețete, eu vă povestesc despre experimentele noastre din bucătărie. (cele care ies și bine, evident).
Apropo, dacă aveți o rețetă pentru tortilla care să funcționeze, o aștept. Tot eșuez lamentabil cu ele. 🙁
Făina tempura
Făina tempura se poate prepara și acasă, cu toate că recunosc, eu folosesc pur și simplu făină normală la care adaug și praf de copt.
Puteți cumpăra de prin magazine făină tempura/sau puteți comanda de pe net. Acasă o faceți amestecând 8 linguri de făină normală cu două linguri de midon de tapioca sau porumb și o jumătate de plic de praf de copt.
Ingrediente pentru creveți tempura
- 8-10 creveți de persoană (sau după preferințe, buget și mod de servire)
- 1 ou
- o cană de făină (tempura)
- trei sferturi de cană de apă foarte rece
- Opțional
- sare după gust
- puțin zahăr
- praf de copt (dacă ați făcut sau aveți făină tempura nu mai este necesar)
Mod de preparare pentru creveți tempura
Creveții i-am luat mereu congelați, de preferat să aibă dimensiuni mai mari. În acest caz îi pun puțin în apă foarte rece apoi îndepărtez gheața cu grijă să nu rup codițele. E ideal să fie deja curățați de coajă, dar și la interior, în caz contrar îndepărtați cochilia.
Îi las puțin la scurs sau îi șterg pentru a îndepărta apa în exces.
Uneori, dar nu mereu, în funcție de cât de mari sunt, tai creveții pe lung, apoi pe lățime. În funcție de creveții cumpărați e nevoie să scoateți cu un cuțit lichidul din coada creveților.
Acest video vă ajută să înțelegeți ce spun.
https://www.youtube.com/watch?v=k5DXVAa3eWY
Se amestecă oul, cu apa rece și făină până devine o pastă destul de omogenă. Nu este o problemă dacă mai aveți și cocoloașe. Eu pun și puțină sare, puțin praf de copt și la ultima tură am pus și un vârf de linguriță de zahăr.
Pun într-o farfurie făină, dau creveții prin făină, pun uleiul la încins și încerc să păstrez temperatura cât mai constantă. Creveții dați prin făină se scufundă în pastă, apoi se pun la prăjit în ulei. Aveți grijă să nu puneți prea mulți și să lăsați loc suficient în tigaie.
Îmi pare rău pentru calitatea pozelor, nu a fost ceva chiar gândit, ci mai mult spontan, majoritatea sunt de pe instagram, din stories.
Când s-au rumenti se scot, se lasă puțin la scurs și se servesc alături de sos sweet chili și/sau salate.
Poftă mare!
foto via Shutterstock by Ezume Images
Foto cover shrimp tempura by DronG/Shutterstock
Mie chiar îmi plac astfel de postări, călătoritul nu e doar despre cum ajungem într-un loc și ce vedem acolo, e și despre mâncare, istorie, baruri și piețe etc. Doar de aia călătorim, să explorăm cu totul, inclusiv culinar 😀
PS: eu nu prea sunt fan creveți, din păcate. Spun din păcate pentru că ratez multe feluri de mâncare în felul ăsta. Daaaaar, știi ce am mâncat pentru prima dată în Thailanda și nu mă așteptam să-mi placă? Crab. Ori king crab mai degrabă. Eram pe o insulă pe undeva prin Trang și la cină or pus ditamai platoul cu crabi pe masă. Și ca și voi cu tempura, nu mă mai săturam :))
Yey, da, clar calatoriile nu sunt doar despre obiective turistice, ci foarte mult si despre retete, oameni si obieiuri.
Noua crevetii ne plac aproape in orice fel. Singura modalitate in care nu ne dam in vant dupa ei sunt cand vin sub forma de cocktail/doar fierti. Atunci parca prea au gust de balta. King crab nu cred ca am incercat inca. O sa pun pe lista. Am testat crabi normali la Dalboka si nu mi s-au parut wow. 😛