• Menu
  • Menu

Cum uneori turismul poate distruge o destinație. Azi despre El Nido

Well, nu prea îmi place să fac asta, să înspăimânt oamenii fix cu privire la destinația noastră preferată, dar cum am lăudat de atâtea ori Filipine și în special Palawan / El Nido, cred că este responsabilitatea noastră.

Am mai povestit în articolele de pe blog. (Aici de exemplu)

  1. nu e recomandat să faceți baie fix în El Nido, mergeți la plajele din zonă.
  2. Aveți grijă în general ce apă beți.

Problema apei în El Nido

Am aflat prima dată de această problemă cât eram încă prin Vietnam. Fusesem în Palawan trei săptămâni, nu am avut nici o problemă. Am întâlnit un tip care locuise mult acolo și care ne-a avertizat să avem mare grijă cu ce apă ne spălăm pe dinți.

Pentru că micul sat s-a dezvoltat atât de mult într-un timp atât de scurt, se pare că nimeni nu s-a gândit și cum să facă acest turism sustenabil. Rețeaua de canalizare nu prea face față și dacă am înțeles bine multe hoteluri nici nu au respectat normele necesare.

Tipul cu care ne-am întâlnit noi ne-a spus că a avut probleme mult timp. Făcea febră, îi era rău, dădea la rațe. Se tot îmbolnăvea și nu se prindea din ce cauză. Până când a descoperit că era apa de la chiuvetă.


Cât eram la Duli Beach ne-au vizitat mai mulți expați ai zonei și majoritatea dintre ei ne-au spus aceleași lucruri despre micul sat din Palawan. Canalizarea se revarsă direct în ocean, nu e safe să te bălăcești în apă fix în El Nido, sistemul de canalizare nu face față și se infiltrează mizeria.

(O să fac o paranteză. Duli Beach este un resort sustenabil, apa lor este ok, am stat acolo două luni. Problema este doar în El Nido.)

Vă dați seama, nu sunt instalator, nu mă pricep, repet ce au spus alții.

Unfortunately this has been going on for a few years, particularly towards the end of the dry season. The septic tanks and wells in El Nido are too close to each other. I have met so many people who have been sick when visiting El Nido.

Dar uite aici de exemplu problema asta raportată de mai mulți oameni. Încă din 2015.

Recent am văzut pe un grup de călători că spunea cineva că apa de la robinet are o culoare maronie. Așadar, mă simt datoare să aduc toate informațiile astea într-un articol separat. Căutați bine, încercați să fiți informați și dacă e nevoie vă puteți spăla pe dinți cu apă plată. 

El Nido este un Paradis, dar se va scufunda sub propriile noastre gunoaie.

Poluarea

Pentru că am ajuns și la acest punct. Încă de când am fost noi în 2016 poluarea începea să fie o problemă. Am dormit o noapte pe o insulă remote și din păcate era plină cu gunoaie. Sticle goale în special, ambalaje, pungi și tot felul de alte mizerii ale turiștilor sau localnicilor ce au pășit pe ea.

  • The Philippines generates an enormous amount of trash and is the third worst ocean plastic polluter in the world, according to a 2015 study in the journal Science. Citește aici articolul întreg.

Ce păcat. Tot plasticul ăla ajunge în oceane, în pește, în noi într-un final… Oare cât timp o să mai fie El Nido un Paradis? A se vedea și exemplul Boracay.

Dacă ai fost în zonă sunt curioasă care a fost și experiența ta.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments