• Menu
  • Menu

Este turismul un rău necesar?

Era momentul să povestim şi despre asta. Cât de mult rău şi cât de mult bine crezi că face turismul? Chiar dacă de multe ori ne ajută pe noi să ne deschidem mintea, sau să deschidem minţile oamenilor din diverse destinaţii. Părţile negative ale turismului sunt mult mai multe. Şi nu le putem contesta.

Turismul sexual

Să luăm de exemplu turismul sexual din Asia de Sud Est. Cambodgia de exemplu.,unde principală sursă de venit pentru multe familii sunt minorele pe care le încurajează să se prostitueze. Cel mai des clienţii lor sunt turiştii veniţi în căutarea de senzaţii exotice. 

Ce nişă a turismului mai e şi asta? Realizaţi că fără cerere nu există nici ofertă.

Poluarea

Nu doar alţi oameni suferă în urma turismului, dar şi planeta. Cred că turismul este una dintre principalele surse de poluare. De la amprenta de carbon pentru fiecare călătorie cu avionul pe care o facem, până la mizeria lăsată în urmă sau produsă în urma turismului.

Filipine de exemplu. Insuliţa aceasta, Palawan, şi toate nestematele din jurul ei sunt atât de speciale tocmai pentru că încă nu sunt aşa poluate. Dar încep să fie. Pescarii se plâng că e tot mai puţin peşte de la an la an. Plaja şi apa din El Nido sunt pline, pe româneşte de rahat. Nu vă imaginaţi că plutesc, dar multe dintre ţevile hotelurilor se duc direct în apă. Bun, nimeni nu prea face baie acolo, dar pe termen lung nu e sustenabil deloc.

Am văzut din plin efectele poluării în Halong Bay, în Vietnam de exemplu. Dacă toată lumea e dată la maxim de zona respectivă, nouă în schimb nu prea ne-a plăcut. Peisajul asemănător cu cel din jurul El Nido, dar apa murdară, maro, neplăcută.

Distrugerea

Turismul şi în general grupurile mari de oameni într-un loc provoacă stricăciuni obiectivelor turistice. Toată lumea vrea să pipăie, să atingă, să se caţere. După hoardele de turişti rămâne deseori în urmă dezastru. În vacanţă unii oameni par pur şi simplu scurtcircuitaţi. Consideră că pot face totul şi că li se permite orice, fără să se gândească pe termen lung.

La cine se duc banii din turism?

Călătorim şi ajutăm economia locală? Depinde! Cum ţi-ai rezervat vacanţa? Unde stai? Dacă s-a ocupat agenţia de turism, stai la hotel de patru cinci stele şi te târguieşti pentru fiecare doi lei în plus, aportul tău este spre zero.

În unele ţări chiar e destul de complicat să ajuţi pe bune localnicii. Patronii de hoteluri şi unităţi de cazare sunt tot bogaţii ţării, iar localnicilor chiar le este interzis să găzduiască turişti. Pedepsele sunt pe măsură pentru localnici. Asta se intampla in Myanmar.

Data viitoare când când vizitezi o ţară săracă, poate cumperi magnetul de la un localnic, nu din supermarket.

Tradiţiile, cultura locală şi turismul

Uneori din cauza turismului necontrolat tradiţiile şi cultura locală suferă modificări severe. Alteori unele obiceiuri sunt perpetuate strict turistic.

În Myanmar am experimentat una dintre cele mai neplăcute situaţii asemănătoare. În excursia de o zi la Inle Lake am văzut şi nişte localnice cu inele pe gât. Tantiile stăteau exponate la muzeu. Ăsta era tot rolul lor acolo. Nici nu mi-a venit să fac poze. Mi-a părut rău.

Dacă nu se vorbeşte despre asta, nu înseamnă că trebuie ignorat.

Speciile şi animalele

Turismul contribuie şi el la pereclitarea anumitor specii şi animale, chinuirea şi torturarea lor. Poţi să te uiţi şi la acest video, citeşte şi acest articol. Pe scurt nu merge:

  • în locuri unde împerechează animale
  • în locuri care sedează animale
  • Sau le iau din sălbăticie
  • nu face poze cu animale sălbatice pe stradă

Are şi laturile lui bune turismul. Pe lângă creşterea şi dezoltarea personală din titlu.

  • oportunităţi de muncă pentru localnici
  • banii din turism pot ajuta la dezvoltarea infrastructurii
  • dezvoltarea de afaceri noi locale

E tot turismul dăunător?

Nu tot turismul e dăunător, dar prea mult turism sigur dăunează. Mai ales cel care nu e făcut cu cap, având o idee sustenabilă în spate. Realizez că uneori şi noi suntem parte din problemă.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-EYVJ26KTP3