• Menu
  • Menu

Era să fim jefuiți în Madrid. Câteva ponturi pentru călătorii sigure

Ei bine, poate nu e cel mai plăcut sentiment când te trezești cu mâna altuia în rucsacul tău, dar măcar să vă fie vouă de folos întâmplarea asta! Ne-au întrebat mulți oameni unde eram. Puțin mai sus de primărie. Cam pe unde e făcută poza de mai sus!

O să vă povestim pe scurt, o să încercăm să lăsăm și câteva sfaturi utile. Ca idee, Madridul ne place! Și nu e vina orașului!

Am aterizat pe data de 9 în Madrid și cum era ziua lui Alex eram nerăbdători să ieșim să sărbătorim! Primisem și o recomandare care părea promițătoare – Sidreria El Tigre pe care o recomandăm și  noi mai departe! O să revenim cu idei și impresii! Azi e despre altceva!

Unde eram?

Fusesem avertizați că în centru trebuie să ai ceva mai multă băgare de seamă! Până aici nimic nou! La prima mea vizită în Barcelona, undeva pe lângă acvariu, un paznic amabil mi-a spus să am ceva mai multă grijă cu geanta pentru că, citez – „umblă hoți români prin zonă”. Atunci mi s-a dus pe partea cealaltă informația, dar mi-am văzut de drum și am bălmăjit un thank you.

Acum tocmai pozasem primăria din Madrid și mă minunam de deschiderea spaniolilor! Pe primăria lor e un steag mare pe care scrie „refugees welcome”.

Around Madrid! #travel #travelto #travelstock #samsungromania #samsung #moon #city #madrid #spain #travelers #digitalnomads

A post shared by Sloths On The Run (@simonastanescu) on

Ce s-a întâmplat?

N-am mai mers mult de la poza asta și am simțit ceva dubios la rucsac. Se vede și în poza din cover că mai erau ceva oameni pe stradă, dar nu era așa aglomerat! În primă fază am crezut că am lovit pe cineva și m-am întors să îmi cer scuze. Vă dați seama că eram super veseli, ajunsesem în Madrid, mergeam să bem sangria, nici prin cap nu-mi treacea că mă întorc să surprind un hoț cu mâna în rucsac.

Bine, duduia și-a tras mâna, privirea ei mi s-a părut suspectă atunci când m-am întors eu cu excuse me la purtător. Mi-am dus mâna la rucsac, moment în care i-am spus lui Alex, băi, asta mi-a deschis fermoarul! 

Totul s-a întâmplat destul de rapid, încă eram lângă individă și indivizi. Dacă nu se dădeau de gol nu prea am fi știut că umblă în haită! Ideea e că, atunci când ne-au auzit vorbind, tipul a sărit cu:

„Vai, sunteți români?! Îmi pare rău, uite îmi cer eu scuze în numele ei. Hai boss că știți și voi cum e cu smechereala pe aici în Madrid.”

M-am uitat în jur, nu era poliție, oamenii treceau liniștiți în ale lor. Noi habar nu aveam cum să reacționăm. Nici nu mai știu exact dacă erau 3 sau 4. Știu sigur că era tipul care a avut tupeul ăsta fantastic să și vorbească și două tipe!

Duduia care a deschis fermoarul a avut și tupeu să întrebe

Dar ce aveați acolo în buzunar?

Ei i-am răspuns că nimic important în puii mei, dar e de căcat (și exact așa o să scriu și aici) să te trezești că îți umblă cineva în rucsac. Mă apucaseră nervii! Acum voiau să știe și ce au ratat?

Le-am dat cu flit rapid, probabil mai ales pentru că nici eu și nici Alex nu prea spuneam nimic! La final băiatul cu tupeu, că doar așa e șmechereala în Madrid, a ținut să ne mai ajute puțin:

Oricum, să aveți grijă pe aici prin zonă că umblă mulți idioți!

Acum, omul ori e prost de bubuie, ori se prefăcea! De data asta i-am răspuns – bravo, bun avertisment având în vedere circumstanțele. Femeile de pe lângă el deja râdeau, și-au dat toți seama că s-au jignit singuri!

Până la urmă au luat ceva?

Nu! Noi în buzunarul de la rucsac aveam încărcător de telefon și bateria externă. Mulți bani nu făceau, dar am plecat cu un singur încărcător la noi și o singură baterie externă și ne sunt extrem de folositoare ambele. M-am bucurat că nu au apucat să le ia! Bani prea mulți ei nu făceau, dar ne enervam noi degeaba.

După incident, pentru că am fost năvălită de atât de multe emoții brusc, îmi venea să ma așez în cur să plâng. Nu era suficient că atentase cineva la rucsacul meu. Dar o făcuse în timp ce mergeam pe stradă, nici măcar nu eram în aglomerație, iar infractorii aveau buletin din țara din care veneam și noi! Asta m-a năucit complet pe mine! Când te mai supără o altă nație mai scapi un ai dracu’…. Acum ce era să spun? Ai dracu’ români?

Oricum, Madridul este un oraș grozav și 20 de minute și 1 l de sangria mai târziu uitasem complet de incident! Dacă oricum nu ne furaseră nimic, de ce să ne stresăm oricum!


Sfaturi utile pentru călătoriile tale

Noi în rucsacul cu care ne plimbăm NU prea ținem lucruri de valoare! Le lăsăm la hotel, ținem strâns de telefon în mână.

Banii și actele le ținem mai ales în călătoriile mai lungi în portofele și borsete foarte discrete ce stau comod pe piele. Noi avem variant asta. Există și variantă de agățat de gât, nouă ne-a plăcut mai mult borseta pentru că ni s-a părut că e și mai ușor și discret să scoți bani!

Așadar:

  • Nu lăsa lucruri de valoare la suprafață în rucsac!
  • Nu ține prea multe lucruri de valoare în rucsac oricum.
  • În zonele foarte turistice / aglomerate mută rucsacul în față!
  • Poate e bine să te interesezi care sunt zonele mai periculoase.
  • După incident Alex a decis oricum să acopere lucrurile la care ținem. Așadar acum bateria și încărcătorul stau printre haine. Trebuie să cauți nițel să ajungi la ele. Nu-i o idee rea să faci așa și cu banii / actele dacă nu ai borsetă. Sau să îți cumperi lăcățele pentru rucsac!

Alte informații utile

Am fost uimită să citesc despre cum au fost alții jefuiți în Madrid chiar de la aeroport până la hotel! Acum na, nu e neapărat Madridul un loc periculos ci cel mai des chiar românii plecați peste hotare!

Am postat la mine pe profilul de Facebook puțin despre asta și s-au adunat mai multe mărturii care e posibil să îți fie de folos! Și dacă ai povești asemănătoare, le poți lăsa în comentarii la acest articol. Măcar să învețe și alții ce se mai „practică”.

Eu chiar nu m-aș fi așteptat să încerce să umble în rucsac în mers pe stradă. Probabil nici nu știu cum se fură cel mai bine.

Ca idee, a fost singurul incident! Nu am mai avut nici o altă problemă, ne-am simțit excelent iar orașul are un vibe foarte bun. Locul preferat? Vi-l spunem după ce terminăm de explorat! 🙂

Stay safe!

Ca un p.s.- eu cred că dacă un hoț e priceput și vrea el musai să te fure, te ia și pe tine pe sus și tot o face! Adică se poate întâmpla oricând, oricui, oriunde. Important e să le facem treaba mai grea!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 comments