• Menu
  • Menu

Să învățăm despre House sitting

Conceptul de house sitting nu este nou însă prinde amploare puțin mai greu. În România nu cunosc oameni care să îl fi încercat. Nici eu nu am făcut asta însă mă atrage ideea așa că m-am apucat să fac puțin research.

Ce presupune conceptul de house sitting

Pleci pentru o perioadă de timp și ai încredere să îți lași casa pe mâna altor oameni. Poți să îl lași către una sau mai multe dădace.

Mulți căători folosesc site-urile dedicate și o să vă arăt o selecție puțin mai încolo. Tot conceptul presupune că nu plătești chirie în perioada în care dădăcești casa și propietarul este plecat în vacanță.

Cei care rămân responsabili nu trebuie să facă nimic în mod special – să fie siguri că nu arde casa sau că nu se întâmplă ceva rău, să păstreze curățenia și / sau să aibă grijă de animale și de plante! (Dacă reușesc să îmi iau un câine cred că o să îmi placă foarte mult conceptul).

Sau, dacă nu ai un câine al tău ai putea să ai unul în vacanță.

 

Cât costă?

 

În cele mai multe cazuri nu te costă nimic să ai grijă de casa cuiva, practic oamenii stau mai liniștiți când sunt plecați. Totuși există costuri din partea site-urilor care îți facilitează accesul. Ele merg până la 95 de dolari pentru un abonament de un an. În funcție de cât călătoriți și mai ales cât călătoriți folosind acest serviciu, prețul poate să fie mai mult decât decent.

Alte costuri care pot să apară

  • Casa poate să nu fie neapărat chiar în centru și aproape de zonele turistice – deci transportul.
  • În funcție de cât de îndelungată este șederea voastră e posibil să stabiliți niște cheltuieli pentru utilități împreună cu propietarul (cablu, internet, apă, întreținere etc).

 Unde mă înscriu?

Există multe siteuri, unele mai vechi, altele mai noi, unele mai de încredere sau nu. Nu am încercat nici una dintre platformele de mai jos, când o voi face o să vă povestesc!

Par ok și sunt destul de recomandați online cei de la Trusted House Sitters, care se și laudă că au între 100 si 300 de case în fiecare lună prin toată lumea, fiind astfel destul de ușor să îți găsești căsuța ta de dădăcit!

Spre deosebire de Couchsurfing (de exemplu), site-ul e foarte ușor de folosit. Așa cum mă așteptam nu am găsit case pentru România.

trusted house sitters

Dar am rămas uimită de cât de mulți oameni ar vrea să vină și să stea în casa unui Român!

sitters pentru romania

Cred că e timpul să mai schimbăm situația. Cred, sunt puțin reticentă și o să vă povestesc imediat și de ce!


 

Mai sunt si cei de la Mind my house. Diferența majoră dintre ei și cei de mai sus este că aici nu pot căuta fără să îmi fac un cont și să completez o grămadă de date. Like pentru ceilalți pentru opțiunea de log in cu Facebook! Totuși pentru propietarii de case taxa anuală este gratuită iar pentru dădace de doar 20 de dolari pe an.

mind my house

 


Am găsit multe referințe pozitive și pentru cei de la House Carers și ca de obicei destul de multe cereri pentru România!

house carers Reguli pentru un profil bun de house sitting

Și aic se aplică multe din regulile din ghidul pentru Couchsurfing.

Fă-ți un profil beton. Adună referințe și încearcă să primești oameni în casa ta până să călătorești, oferă informații cât mai detaliate despre tine și ce preferințe ai, nu ar strica nici un cazier.


 

Pro și contra

Exact așa simt, se dă o bătălie în mine! Aș vrea să încerc, sunt reticentă în a lăsa pe cineva în casa mea. Nu pentru ca mi-ar fi teamă să nu îmi fure ceva pentru că nu prea ar avea ce, mai degrabă sunt reticentă la idee în sine. De cele mai multe ori când plec undeva las o dezordine cuntă în urma mea. Nu am și nu am avut probleme absolut niciodată în a lăsa oamenii să doarmă la mine, să vină în vizită, să locuim împreună.

Mi se pare mai complicat să las ordine în urma mea atunci când plec!


Tu ai lăsa oamenii în casa ta cât timp ești plecat?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment