• Menu
  • Menu
Simeringul Bănățean

Semeringul Bănățean și cel mai vechi teatru din România – video

Voi știți ce este Semeringul Bănățean? Până să ajungem în Cheile Nerei, noi nu auzisem vreodată această denumire. Dar am aflat: este supranumele dat celei mai vechi căi ferate montane din România, ce face legătura dintre Oravița și Anina (județul Caraș-Severin). Este a cincea cale ferată construită pe actualul teritoriu al țării noastre și cu siguranță una dintre cele mai frumoase.

Ce face ca această cale ferată să fie deosebită?

Primul lucru care ne-a șocat a fost că toate tunelele de pe traseu au fost săpate ”manual”! Și asta pentru că proiectul a fost inaugurat în 1863, cu 3 ani înainte de inventarea dinamitei. Tocmai de aceea tunelele sunt foarte înguste, suficient doar cât să încapă trenul și vreo palmă în plus. Ce s-or mai fi căznit oamenii să le sape!

Sunt 15 tunele în total, în cei 34 de km ai traseului. Iar peisajul este foarte frumos, pe alocuri spectaculos. Dar vă lăsăm să vedeți cu ochii voștri:

Semeringul Bănățean – video

Din păcate noi am plecat pe frig și ploaie din Oravița și am ajuns pe zăpadă în Anina. Deși teoretic era primăvară. Oricum ne-am bucurat de peisaj, care era înverzit deja!

Cât despre teatrul din Oravița, pentru noi a fost o surpriză foarte plăcută! Am aflat cu stupoare că este cel mai vechi teatru din România. La Oravita! Serios?! Cine ar fi crezut?

De afară pare o clădire ca oricare alta. Nu aveam așteptări când am ajuns. Dar am intrat și ne-am minunat ca niște copii. Am rămas cu gura căscată când am văzut atâta eleganță într-un loc atât de sumbru.


Despre Cheile Nerei am scris un articol detaliat aici. Iar aici găsești un video pe care l-am făcut în drumeția din Cheile Nerei, unde am văzut lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.

Iar dacă îți plac video-urile noastre, te poți abona la canalul nostru de Youtube aici.

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment