Navighează printre băile turcești din Budapesta
Recent am aflat că sunt vestite băile turcești din Budapesta. La ultima noastră escapadă în orașul despărțit de Dunăre am profitat și noi o zi întreagă de una dintre ele.
Ne-a luat ceva vreme să ne hotărâm la care să mergem. Am alergat din site în site, am întrebat la recepție și ne-am documentat și cu privire la prețuri. Azi îți povestim despre opțiuni, prețuri și diferențe.
Prezentare pentru băile turcești din Budapesta
Mie mi s-a părut că opțiunile se împart în două. Fie băile turcești mai scumpe, cu acces și la terasă, piscină exterioară, fie băi turcești mici, dar mai aproape de autentic. Noi am ales un mix din ambele și am vizitat celebrele băi Gellert. Probabil cele mai scumpe.
Avantajul acestei alegeri a fost faptul că prețul ceva mai mare îți oferă totuși confortul spațiului personal. Dezavantajul a fost tot faptul că și în interior mâncarea și băutura erau scumpe. De exemplu pentru o bere la draft o să mai dai încă 1,000 de forinți (15 lei).
Dacă vizitezi Budapesta mai ales vara, vă recomandăm să treceți și pe la una din variantele de băi turcești.
În august 2017 – 1 euro = 300 de forinti, 1 leu = 66,53 forinti.
Băile Szecheny
Sunt probabil cele mai celebre și cele mai agomerate. La capitolul preț versus valoare vin cu oferta cea mai bună. Prețul este ceva mai mic, iar locul îți oferă atât piscine exterioare, cât și interioare. Toate poveștile însă despre acest loc începeau cu – a fost foarte aglomerat. Aș merge, dar nu la început de august, în plin sezon de vârf.
Cât te costă o zi la băile Szecheny?
4900 de forinți dacă vrei doar dulap
5400 dacă vrei cabina proprie
37 de euro cu un masaj de 20 de minute inclus și cabină
Băile Gellert
Sunt și ele printre cele mai celebre, aflate chiar în incinta hotelului cu același nume. Aceasta a fost opțiunea noastră. Aveam o singură zi de petrecut la băi și am fi vrut
- să nu fie extrem de aglomerat
- să aibă bazine interioare și atmosfera de băi turcești
- bazine exterioare și loc suficient și pentru stat la bronzat
Și ne-a întrunit toate cerințele de mai sus.
Ai de ales între 10 piscine de diverse mărimi și forme. Pentru piscina interioară trebuie neapărat să ai la tine (sau să cumperi) cască de baie. În rest ai liber la bălăceală după placul inimii. Piscina cu valuri are temperatura de vreo 24 de grade, există afară și o piscină de 36 de grade, o saună și un butoiaș cu apa la 16 sau 18 grade.
Atât interiorul cât și exteriorul sunt foarte frumos decorate. Băile Gellert și apele termale de sub ele au fost descoperite în secolul 15. Spațiul este cu totul elegant și frumos. Te poartă ca într-o poveste în trecut. La interior locul este ca un labirint ce așteaptă să fie descoperit. Sunt alte piscine termale, saune, dușuri, spații pentru masaj. Rămân unele din cele mai frumoase și elegante băi din Budapesta.
Alex a și montat un video despre ziua noastră la băile turcești din Budapesta. Enjoy!
Cât te costă o zi la băile Gellert
5300 de forinți dacă vrei doar dulap
5700 de forinți dacă vrei cabină proprie
38 de euro cu masaj 20 de minute și cabină
Băile Rudas
Așa cum spune chiar site-ul Baths Budapest, sunt cele mai populare băi medievale. Din cercetarea făcută de mine, cred că acestea ar fi fost opțiunea cu numărul doi.
Cât te costă o zi la băile Rudas?
3300 de forinți pentru acces doar la piscinele termale
4000 de forinți pentru piscinele termale și cele normale
4800 de forinți biletul de noapte
Băile Kiraly
Și ele una dintre cele mai vechi opțiuni. Cândva băile Kiraly erau doar pentru bărbați, între timp însă, oricine le poate accesa.
The bath has not been restored for many decades, which gives it an even more fascinating historical appeal, where the Turkish details are mixed with the medicinal bathing culture of the 1890s, and the practical, ahistorical approach of the Communist Budapest era.
Cât te costă o zi la băile Kiraly?
5000 de forinți cu un masaj de 15 minute inclus
2700 de forinți cu cabină proprie
1800 de forinți pentru studenți
Merită experiența la băile turcești din Budapesta?
Pentru noi a meritat cu vârf și îndesat. Aflați în capitala Ungariei fix în mijlocul unui cod roșu de caniculă, cu mine făcând insolație după insolație, a fost o alternativă foarte bună. Poți să citești aici de ce prefer să nu prea călătoresc în luna august.
Am luat orașul la pas descoperind astfel multe peisaje frumoase, apoi ne-am răcorit o zi întreagă, urmând să vedem apusul de pe dealul Gellert.
Am fost de vreo 3 ori in Budapeste si nu stiam ca au asa ceva. Cu siguranta data viitoare incerc, fiindca par interesante
Foarte interesant articolul! Este o idee bună să îți acorzi o zi de relaxare!