• Menu
  • Menu

Jurnal de călătorie din Guatemala

Mă gândeam azi, de pe lancha ce ne ducea peste lacul Atitlan, că nici nu îmi dau seama încă exact cum e Guatemala. Priveam la apa aia clară, la norii de vată de zahăr, la vulcanul din depărtare și la razele soarelui cernute prin nori. Și mă gândeam că e frumoasă.

Guatemala este o țară destul de săracă. Cu toate că salariul minim pe economie este apropiat de cel din România. În Guatemala fetele se mărită la 15, 16 ani. După 25 încolo e deja mult prea târziu să te măriți. Nu te mai ia nimeni. Așa ne povestea gazda noastră de zilele trecute.

Azi pe drum, în timp ce șoferul nostru făcea depășiri în curbe (dar claxona!), am văzut cei mai mulți copii pe marginea drumului. Nu știu dacă am mai fost într-o țară în care să fie atâția copii în praf. Și clar e prima țară în care stau și fac mașinilor cu mâna și pare că asta este ceea ce fac ei.

Dar asta e problema când nu ești de așa mult timp într-o țară. Mă gândesc eu că poate erau în drum spre satele lor, poate e ceva ce se întâmplă mai des în zona în care eram noi. Poate nu este ceva general valabil.

Povești cu localnicii

Gazda noastră ne-a povestit dintr-un foc despre cum e în Guatemala. Și ea singură spunea că e foarte foarte diferit. Ce-i drept, în zonă mulți turiști sunt din S.U.A. sau Israel.

Fetele se mărită la 15,16 ani. Nu ai voie să pleci în vacanțe sau să dormi cu iubitul. Trebuie să fie soț și soție. Multe logodne nici nu țin. Așa cum tot ea ne-a povestit. Că na, te grăbești și nu iese treabă bună.

În Guatemala soții nu își ajută soțiile mai deloc în treburile casnice. Dacă soțul spune că ar bea o cafea, de cele mai multe ori soția se duce și face.

Ea era măritată de la 19 ani, dar a preferat să își termine studiile până să facă un copil. Fetița ei are 3 ani, iar ea 31. S-a măritat la insistențele și presiunile familiei.

Legat de copii, tot ea ne-a povestit că înainte oamenii făceau mai mulți copii. Acum însă trebuie să îi încalțe, să îi îmbrace, să le ofere o educație.

Înainte era mai simplu. Îi lăsai liniștiți să alerge. Cu sau fără încălțări. Se jucau, se descurcau. Acum nu mai e la fel de ușor și e și costisitor. Cităm din cuvintele ei.

Concluziile le trageți singuri. Noi vă povestim bucăți și dialoguri din Guatemala.

Și încă nu știm ce să spunem despre Guatemala pentru că pare o țară foarte săracă, dar este mai scumpă decât Mexic.

Și este frumoasă. Cu prieliști absolut superbe.

Sau pur și simplu surprinzătoare. Graffiti și maiași.

Așa cară femeile lucruri peste tot în țara asta.

Și ceața asta ce se lăsa uneori în jurul lacului Atitlan.

Despre Guatemala istoric vorbind

Foarte pe scurt și pe repede înainte, cât știm și am înțeles până acum. Locul de concentrare al civilizației maya.  După o mie opt sute și ceva Guatemala a început să treacă prin perioade de gravă instabilitate, revoluții de câte 10 ani, dictaturi, ultimul război a durat 36 de ani și s-a terminat acum 20.

Da, nu mă așteptam să ajung prin Guatemala, o ignoram complet ca și destinație, dar e interesant să o descoperim!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.