• Menu
  • Menu

6 întrebări neplăcute pentru cei care călătoresc pe termen lung

Ne-am făcut bagajele și am plecat în lume. Povestea nu se termină aici, din contră. Aici începe aventura și cu ea toate întrebările. Eu una am început să mă satur de câteva dintre întrebări sau curiozități ale oamenilor. Și vă povestesc și de ce.

Pentru că unele dintre întrebări se repetă obsesiv și te plictisești să răspunzi iar și iar. Sau pentru că altele te fac să te simți cam ca într-o competiție. Și nu despre asta e vorba.

Lista de motive e lungă. Mai bine vă exemplific la fiecare. Șase întrebări cu care să îi blochezi sau să îi enervezi pe călătorii de cursă lungă.

Și, pe unde mai pleci?

Întrebarea asta nu e așa absurdă, dar depinde de locul și momentul în care o primesc.

Nici nu m-am întors încă. Nu știu nici eu mereu pe unde o să ajung. Momentan vreau să mă bucur de moment, de tot ce trăiesc aici. Uite, anul trecut de exemplu plănuiam Portugalia și am ajuns prin America Centrală până la urmă.

Nici nu mă deranjează neapărat să primesc întrebarea asta. Dar fiți pregătiți nici să nu primiți un răspuns clar.

Pentru vara asta visez la un road trip frumos până în Albania, să revin și prin Macedonia, poate și puțină Grecia și Italia. Cu mașină sau van, cu cortul, cu nopți gătind la foc de tabără, dar cu multe râsete și zdrăngănit de chitară și zile cu picnic și citit pe-o pătură într-o poieniță sau pe plajă.

Mood ca în poza de mai jos.

Unde ți-a plăcut cel mai mult?

Păi nu știu. Pentru că într-un loc mi-a plăcut mai mult ceva, în alt loc altceva, în alt loc m-am simțit pur și simplu bine, fără să fie sau să fac nimic special.

De obicei când primesc întrebarea asta încep să povestesc despre un loc, apoi încep să îmi amintesc lucruri și din alte locuri și la final, dacă ai răbdare, o să îți povestesc despre ce mi-a plăcut peste tot.

Acolo sunt frumoase casele, în partea cealaltă lacul, acolo ai o cazare foarte interesantă și tot așa.

Pe unde îmi recomanzi să merg?

Nu prea am de unde să știu. Doar dacă mă îndrumi puțin și îmi spui cam ce așteptări ai avea, ce ai vrea să faci, ce buget ai. Atunci aș putea să te îndrum, să vin cu niște idei și recomandări. Altfel e greu pentru că toată lumea e frumoasă. Mai puțin Skopje. Acolo nu mi-a plăcut deloc. 🙂

Nu a cam trecut vremea pentru asta?

Uite asta e o întrebare care mă scoate din sărite. Cred că dragostea asta pentru călătorii, pentru descoperire, liniște și pace, dar cu doze dese de adrenalină nu trece cu vârsta. Rămâne acolo, fie că vrei sau nu. Fie că înveți să o îmblânzești sau îți lași dorința să zboare și fugi după ea prin lume.

Știu oameni de toate vârstele care călătoresc. Gay, straight, de toate culorile și naționalitățile, cu dizabilități, cu dreaduri sau fără, cu sau fără aparat dentar, cu sau fără un copil, doi sau o armată. Călătoritul nu se uită la data nașterii și nici la firele albe din păr. Ce bine, că altfel la câte fire de păr alb am, nu mă primeau ăștia prin țări.

Mai obosim și noi și e normal așa. Ni se face dor de prieteni, de zilele friguroase, de pizza preferată, de prostii micuțe. Dar să ne săturăm de călătorii nu cred că se va întâmpla prea curând.

Când vă liniștiți?

Sunt deja destul de liniștită. Mulțumesc.

Pentru mine liniștiți înseamnă acum pentru viitor un van hippie, drăguț și colorat și un câine. Pentru ce van? Ca să ne plimbăm cu el prin lume. Și-aș vrea să fie așa și dacă apar sau ne hotărâm să avem moștenitori.

Prin câte țări ai fost?

Ăăăăă, păi, am scris un articol pe blog despre asta. Cred că aproape 40. Sau 30. Sau pe acolo. Ah nu, că am mai fost în câteva. Nici nu știu. Stai să deschid blogul.

Habar nu am. Știu pentru că am completat o hartă pe un site la un moment dat. Am fost în țări în care am stat 2-3 zile și am fost mai mult năucă, deci nici nu știu dacă se pun. Sau se pune dacă ai fost doar într-un oraș din țara respectivă? Numărăm țări și doar dacă am avut escală? Cum se face? 🙂

Bine, sunt călători care știu exact, exact prin câte țări au ajuns sau câte mile au zburat. S-ar putea să fiu doar eu pierdută când primesc întrebarea asta.

Uite și niște întrebări alternative.

  1. Ce mâncare ați descoperit? Ce feluri de mâncare o să mai gătiți și pe acasă? (din Thailanda am fugit cu Pad Thai de exemplu și am tot gătit și în România, în Laos am descoperit că un ou fiert în supă este o combinație bună, când revenim în România intenționez să fac tacoși)
  2. Care au fost cele mai remote locuri în care ai stat?
  3. Care sunt locurile în care te-ai întoarce?
  4. Mă poți întreba dacă mă văd schimbând ritmul sau dacă mă gândesc să mă opresc și să îmi fac o bază undeva. Oricum sună mult mai bine decât acel – voi când vă liniștiți.
  5. Dacă vrei să îți recomand locuri spune-mi în avans ce așteptări ai de la locul respectiv. Nu doar că vrei să mergi într-un loc frumos.

Călătorule, tu ce întrebări ai mai primit și te-au făcut să îți fileze o lampă puțin?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 comments