Asta este una dintre cele mai frumoase povești din ultima vreme. Știu că mereu spun așa. Dar mereu mă lovesc povești atunci când am mai multă nevoie de ele. Și-mi place când sinconicitatea își face loc în viața mea.
Conceptul acesta spune că uneori evenimentele sunt coincidențe pline de înțeles. Iar cu o săptămână înainte tocmai spuneam că te saturi de atâtea petreceri de la revedere. Și că nu ai niciodată habar când o să întâlnești iar oamenii cu care ți-a făcut plăcere să petreci timp.
Synchronicity is a concept, first introduced by analytical psychologistCarl Jung, which holds that events are „meaningful coincidences” if they occur with no causal relationship yet seem to be meaningfully related. (mai multe aici)
Iar apoi am făcut cunoștință cu Jannot. Proaspătă absolventă de medicină, o introvertită cu mult chef de aventură, călătoare solo prin America Centrală. Am călătorit împreună pe Rio San Juan și am apucat să ne plângem una alteia de problemele astea de gagici pe care le avem când stăm plecate mult de acasă. Asta nu are cum să nu te lege pe viață. Uite că acum am ajuns să mă întreb – pe unde duci un străin când vine în România?
Când am plecat, în dimineața aia, ne-am spus la revedere. De parcă seara urma să ne strângem iar în fața unei sticle de rom și să depănăm povești din copilărie. Adevărul era însă că habar nu aveam când urma să ne mai vedem. Sau, așa cum se întâmplă de multe ori cu relațiile dezvoltate la drum, dacă aveam să ne mai vedem.
Dar apoi am găsit noi bilete spre casă în apropiere de ea, s-a dat la maxim și știm exact ce vom face în weekendul ăla. Și calculând când ar fi un moment bun pentru ea să vină în România s-a gândit că 29 mai-3 iunie ar putea să fie un moment foarte bun. A vorbit și cu șefa și tanaaaaa!
Nu că e o nebunie curată superbă? Ce frumos se așează lucrurile și când aveam mai mare nevoie de confirmarea că prieteniile la drum nu sunt așa de efemere, bang! Uite!
Și să fiu cinstită, nu toate relațiile sunt trecătoare. Anul acesta ne-am întâlnit iar cu Ray și Jess de exemplu. S-a nimerit să fim în Mexic și să avem trasee care se intersectau perfect.
Acum cinci ani am stat la un couchurfer în UK cu care încă mai țin legătura ocazional. El este din Ecuador și sper să reușim să ne vedem anul următor când ajungem pe acolo. Și am tolba plină de povești de genul.
Da, probabil că 90% dintre prieteniile făcute la drum au șanse să moară foarte repede, la fel ca orice altă prietenie. Dar e grozav când întâlnești oamenii ăia care sunt fix din mulțimea ta. Care îți înțeleg glumele, umorul, momentele când ești super buimac dimineața. Știți, acum încep să fiu super super nerăbdătoare pentru toate lucrurile bune care mă așteaptă în România. Am auzit că a venit și primăvara.
Sunt foarte entuziasmată pentru că vine Jannot să ne viziteze. Mereu le spun oamenilor să ne contacteze când ajung în România, dar de puține ori am ocazia să fac pe ghidul cu adevărat.
Și apropo de asta, sunt curioasă
Pe unde duci un străin care vine în România cinci zile?
O să și urcăm pe un munte, un deal, ceva. Prietena noastră își dorește sigur asta. Și vrem neapărat să o ducem și pe Transalpină pentru că este unul dintre locurile noastre preferate din România. O să îi placă foarte foarte mult să vadă sătuce. Cred că vreau să includ în mix și niște castele sau conace.
Mai am idei, dar nu vreau să vă influențez. Nu vreau nici să stăm doar în mașină, deci trebuie să ne gândim bine cât de departe mergem prin România. Și vrem neapărat să facem cât mai multe activități în aer liber.
Yuuhuuu, roadtrip prin România la început de iunie!
Deci? Pe unde duci un străin când vine în România?
La intrare in Sinaia drumul spre stanga -Moroieni , si inainte de a ajunge la Moroieni incepe drumul spre Parcul National Bucegi ..ai lacul Bolboci, Cheile Tatarului , Pestera Ialomitza, Manastirea Ialomitza , hotel Pestera iar de la hotel Pestera (in spatele hotelului e telecabina care urca la Babe ) . Sau mergeti in Busteni si linga telecabina sint masini echipate 4×4 de inchiriat care pot sa mearga cu voi si sa faca tot acest traseu intr-o zi (undeva la 70de ron de pers/zi) ..asa am dus o filipineza acu vreo 4-5 ani si a ramas muta de uimire cind a vazut ..christmas tree in plina splendoare 🙂
Recomand o plimbare la Harman, Prejmer si chiar pana la Sfantu Gheorghe. Peisajele de pe drum sunt…WOW! Am fost weekendul trecut si am ramas impresionat! Zona Covasnei e plina de sate ingrijite, pitoresti, dealuri..e de poveste!
Noi am adus vara trecuta un prieten olandez cu noi, 2 sapt, am avut baza centrala in Sibiu, in centrul vechi, si de acolo am facut day trips, Transfagarasan, Alba Iulia, Albota, Valea Zanelor, Balea Lac, a fost f incantat, dar cel mai mult i-a placut la parintii mei, pt care a trebuit sa stea in masina vreo 6h, ca sunt in nordul Moldovei. Mama l-a luat la pupat de cum a intrat pe usa si i-a zis ca daca e prieten cu copilul ei inseamna ca e ca si copilul ei, tata a vorbit intruna despre communism, razboaie, pensie, mancare multa si buna, asta i-a placut cel mai mult, sa petreaca timp intr-o familie si sa inteleaga cum gandesc si traiesc oamenii
Okay, am fix aceeași „problemă” și tot în iunie, doar că pe la jumătatea lunii. Avem o săptămână la dispoziție pentru un road trip în România și mă tot frământ unde să duc străinul? M-ar bate gândul să ajungem pânâ hăt, în Oradea, dar mi-e să nu petrecem prea mult timp pe drumuri. Mi-am pus articolul vostru în bookmarks și poate mai comentează lumea, să „fur” și eu idei.
Cristina, înțeleg ce spui, am ținut și eu morțiș să duc un cuplu de americani din București în Bucovina, cu oprire la Brașov, Sighișoara și ce am mai descoperit pe traseu dar a fost destul de greu pentru ei să stea atât de mult în mașină. Chiar dacă noi ne-am dori să le arătăm toată țara și ni se par super vizitate Transilvania și împrejurimi, ei și-ar dori să vadă ce văd în poze când dau o căutare după „România”. Mai cred că , de asemenea, sunt importante experiențele, un prânz în curtea părinților / bunicilor, o oprire la un meșter local, la o brutărie.
Iti spunem ce decidem noi. Cred ca depinde foarte mult si de oaspete. Noi tot tinem legatura cu Jannot, i-am mai trimis articole, linkuri de instagram. Stim sigur ca vrea pe la sate, e fascinata sa vada sate romanesti, sa urcam un deal, un munte, ceva. In rest, freestyle. Ne gandim sa o ducem si pe la bunici, o sa ii placa palinca si visinata…
Iti scriu, sau poate o sa fac un articol separat (sigur o sa fac) despre traseu. O sa avem 2 sapt la dispozitie, poate va ajutam.
Cat or fi ele de frumose, eu spre Sinaia, Bran, nu as merge…
Va trebui să verificați dacă se deschide Transalpina în perioada aceea. Zona Transilvaniei, chiar dacă nouă ni se pare prea comercială poate, este atrăgătoare pentru oricine vine prima dată în România (Sibiu, Sighișoara, Viscri, Brașov), plus că sătucele din zonă sunt și ele pitorești. O altă opțiune ar fi Delta Dunării și Dobrogea dar atunci nu mai ajungeți la Transalpina.
Din pacate tocmai am verificat azi iar Transfagarasanul o sa fie inchis, pentru Transalpina inca nu exista o data oficiala de deschidere.
Ar merita si zona Fagaras, vulcanul si Lacul de smarald de la Racos sunt spectaculoase. Mai sunt in zona Cetatea Fagarasului, Cetatea Rupea, Cetatea Alba Carolina la Alba Iulia, Transfagarasanul… Poate Apusenii la Arieseni, cu pestera Scarisoara, Pestera Vartop (pentru cine merge cu ghid), Coiba mare, Coiba Mica, Izbucul Tauz, Pestera Ursilor… Venind pe Transalpina dinspre Ranca si iesit la statiunea Voineasa, Valea Latoritei, Valea Oltului…
Și la Racoș mă gândeam să o ducem, doar să nu fie prea off the grid.
O sa stam cu harta in fata sa facem planurile in functie de ziua in care ajunge si cea in care o sa plece.
fix 4 zile am avut si noi la dispozitie pentru plimbat niste prieteni straini prin Romania. Traseul aici: https://roadtrips.ro/roadtrip-de-4-zile-cu-un-strain-romania/
Am citit articolul. Foarte fain. Da, poate si Castelul de lut suna interesant.
Jannot sigur vrea sa vada mai multe satuce micute, stiu ca si in Nicaragua era fascinata de sate, sa vada caini si gaini pe strada etc.
Si trebuie sa verificam cu ea de unde zboara. Ca ar putea zbura in Bucuresti si sa plece din alt oras din tara. Ma gandeam si daca sa incerc sa strecor si Transalpina si Transfagarasan.
Oh si Timisoara, dar mi se pare ca e deja departe.
As omite si eu Valea Prahovei.
Si mie mi s-a întâmplat. Eu l-am dus pe Carlos pe ruta: Timișoara -tot, Deva -cetate, Hunedoara- castel, Sibiu-centru+ telecabina Bâlea, Sighișoara, Brasov- centru+ sanctuar ursi…
Asta e cam ruta clasica a turistilor in Romania mi se pare. Eu am mai avut amici care au stat fie cateva zile in Bucuresti, fie voiau la plaja. Ma gandeam ca si in Dobrogea avem foarte multe sa ii aratam. Sau Delta. Dar ar fi nevoie de mult mai mult timp.
Nu sunt de ratat monumentele UNESCO din RO: bisericile fortificate din Transilvania, mănăstirile din nordul Moldovei (măcar Voroneț și Sucevița, că sa le explici cum e cu albastrul de Voroneț), cimitirul vesel, Delta. Dar în toate vizitele ghidate pe care le-am făcut, cel mai mult le-a plăcut străinilor Bâlea lac.
Ok. Am retinut. Deci Balea Lac are acel efect wow.
Problema cu cimitirul vesel e ca e cam departe. Ca asa, sigur i-ar face foarte mare placere sa mergem si cu Mocanita.
Cred ca pentru Romania si pentru a putea bifa obiectivele ei turistice ai nevoie de minim 2 saptamani.
Sa vedem ce o sa aleaga si ea.
Valea Prahovei, castelul Peles, Castelul Bran, Moeciu de Sus