• Menu
  • Menu

Dincolo de plajele din El Salvador – Ruta Florilor

Să merg în El Salvador?

Probabil prima grijă a oamenilor nu este dacă să meargă sau nu pe ruta florilor. Ci mai degrabă dacă să meargă în El Salvador sau nu.

Este o țară atât de micuță și uneori cu o reputație atât de proastă încât turiștii fie o ocolesc de tot, fie se îndreaptă rapid spre cele câteva locuri de la plajă destinate surferilor.

Asta nu a fost și cazul nostru. Cu dubii mari ne-am făcut curaj să descoperim El Salvador. În locul oamenilor înarmați la tot pasul și pregătiți să îți ia gâtul am găsit o țară mică, plină cu oameni dispuși să te ajute, să te servească la aceleași prețuri ca și pe localnici și să te scoată din încurcătură.

Așadar El Salvador este o destinație frumoasă ce are mai multe de oferit decât clasicele El Tunco, El Zonte, El Zunsal sau La Libertad. (astea sunt toate plaje celebre și la modă, mai ales pentru cei care iubesc să facă surf.

De știut – în El Salvador moneda locală este dolarul. Se pare că a fost schimbată moneda pentru a influența în mod pozitiv afacerile private ale politicienilor din El Salvador.

Ruta Florilor

Zona aceasta din El Salvador este foarte liniștită și verde. Cu vulcanii în depărtare, flori pe marginea drumului și case coloniale pictate multicolor. Ce să zic, m-a captivat. Chiar dacă atracțiile turistice s-ar putea să ți se pară de bază, noi ne-am simțit foarte bine.

Satele de pe ruta florilor sunt

  • Juayua
  • Apaneca
  • Ataco
  • Ahuachapan.

Despre ultimul am citit că este și foarte aglomerat și destul de plictisitor.

Unde să stai?

Noi pentru ruta florilor ne-am pus baza în Juayua. Eram și puțin în urmă cu munca, așadar am stat la  Vista Los Volcanos (și-au schimbat numele între timp), cel mai fancy hotel din oraș.

Pentru cei la buget îți recomandăm Casa La Mazeta. Prețurile încep de pe la 20 de dolari pentru o cameră privată. Am aruncat un ochi și pe la celelalte unități disponibile în perioada în care am fost noi acolo și nu ni s-au părut demne de luat în seamă sau menționat.

Ce ai de făcut în Juayua și pe ruta florilor

  1. Festivalul gastronomic

Dacă ajungi ca noi, înainte de weekend, e posibil să te saturi de atâtea pupusa zi de zi. Opțiunile în orașl fiind destul de limitate. Din fericire imediat ce vine sfârșitul de săptămână dieta ta o să intre pe o pantă ascendentă. Ăsta e momentul în care te poți îndopa cu tot felul de bunătăți locale.

În fiecare weekend are loc festivalul gastronomic, eveniment care atrage de foarte mulți ani turiști locali, dar nu numai. Ce se întâmplă practic? În centrul orașului sunt amplasate tarabe cu mâncare. Fiecare tarabă o să aibă și farfurii de prezentare, dar și prețurile aferente pentru ele. Prețurile diferă de la 3 până pe la 5, 6 dolari. Cu accent pe 5-6 dolari.

Vezi video despre acest eveniment aici.

2. Cascadele din apropiere de Juayua – Los Chorros de la Calera

De știut- nu este recomandat să mergeți singuri. Circulă povești despre turiști atacați sau rătăciți pe drum, costă oricum doar cinci dolari de persoană. Poți vedea aici vlogul de călătorie din drumul nostru spre cascade. 

Noi am mers la oficiul de turism din centru și am cerut un ghid.

Drumul merge prin pădure, cu rădăcini ieșite pe la suprafață, deci e recomandat să vă luați încălțări închise cu voi și neapărat și costumul de baie. În El Salvador este destul de cald. chiar dacă excursia este doar o plimbare de 20-30 de minute, o să fiți nerăbdători să vă scăldați în apa răcoroasă.

Este foarte interesant pentru că aceste cascade țâșnesc dintre pietre iar ghidul ne-a spus că nu știe nimeni încă de unde vine apa.

3. 7 cascadas

Pentru cei mai aventuroși există și varianta extinsă a cascadelor. Presupune aproximativ 6 ore de mers și cățărat. Poți să găsești aici mai multe reviews pentru experiență.

4. Admiră orășelele

Celor din El Salvador le place să își picteze casele. Este motiv de mândrie. Așadar peste tot pe unde te plimbi prin sate o să te lovești de tot felul de desene colorate. Cel mai drăguț este că sunt foarte multe. Eu am căutat de exemplu câteva dintre cele văzute pe net și nu am reușit să le găsesc.

Ia autobuzul și explorează la rând satele. Asta ar putea să fie activitate de o zi. Stai la povești și interacționează cu oamenii. O să îți răspundă bucuroși la întrebări.

5. În Juayua parcul central

Acolo se întâmplă toată acțiunea. Festivalul gastronomic, în apropiere ai și patiseria, aici găsești și street food seara. Tot aici găsești și oficiul de turism. Cum Juayua e oricum un oraș mic, totul este foarte aproape.

6. Cristo Negro – Juayua

Ai ocazia să vezi ceva foarte diferit. Statuia unui Isus negru.

The blackness of the figure is especially interesting in a colonial context, and in a place where the indigenous people were smaller and brown, but where there were very few people of African origin.

De ce mi-a plăcut ruta florilor și în special Juaya

Mi se pare că am găsit aici o oază de liniște și autentic iar eu cred că ăsta este un element foarte impotant și nu așa ușor de găsit peste tot. M-am bucurat de lipsa turiștilor, de priveliștea vulcanilor în depărtare și am mâncat pupusas din plin.

Pupusa este o mâncare tradițională din El Salvador. Un fel de blat de tortilla în care se amestecă fasole, brânză, pui sau alte ingrediente după gust. Se prăjesc pe plită și se servesc alături de niște salată. Cred că o să încerc să fac și eu acasă.

Și încă un lucru amuzant. Coborând din Mexic ni s-a părut că de la țară la țară tortilla devin tot mai groase. Până la El Salvador unde sunt un fel de mâncare în sine.

Ți-a plăcut? Dă-i un like. Nu uita nici de canalul de Youtube sau de Instagram.

Mulțumim!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.