• Menu
  • Menu

Motive pentru care să NU îți faci un blog de travel

Alegerea de a avea sau nu un blog cred că trebuie să fie una foarte personală. V-am încurajat de foarte multe ori să vă faceți un blog de travel. Mai ales dacă sunteți persoane care călătoresc mai mult.

Motive să îți faci un blog de travel

Ca o pasionată de scris mie mi se pare foarte simpatică răsplata amintirilor tale. Am avut mereu un jurnal, scriu poezii de cand am învățat să scriu. Într-un fel doar am schimbat puțin platforma și contextul. Alte motive pentru care să îți faci un blog de travel găsești aici.

Aici găsești și câteva sfaturi.

De fiecare dată când întâlnesc persoane care s-au plimbat prin toată lumea asta le spun – și blog nu ai? Asta pentru că eu cred că este extraordinar să îi inspiri și pe alții. Totuși pentru toate motivele pentru care să îți faci un blog de travel se pot adăuga și multe pentru care să nu o faci.

Crezi că o să te plimbi gratis prin toată lumea

Lumea are impresia despre bloggerii de travel că se plimbă toată ziua pe banii altora, că sunt străni de cuvântul muncă și că totul e roz cu floricele în viața lor.

Ei bine, nu te vei plimba gratis prin toată lumea. Ba foarte deseori te vei plimba doar pe banii tăi. În plus, din punctul meu de vedere un blogger de travel trebuie să călătorească mai mult decât să scrie. Are sens, nu? Articolele scrise despre destinații în care nu ai fost ar trebui interzise. Cum să dai sfaturi despre locuri în care tu nu ai pășit?

Din păcate sunt suficienți care încep bloguri nu neapărat din pasiunea scrisului și a călătoritului. Ci mai mult de dragul excursiilor gratuite. Nu contează că nici nu merită neapărat destinațiile.

Crezi că dacă îi copiezi pe ceilalți nu se vede

Piața începe să se umple cu bloggeri mai mici sau mai mari. Nu face încă un blog, la fel cu toate celelalte 999 de acolo. Te uiți la unul, la celălalt, îți spui că ce mare scofală să iei ideile, să le transformi nițel și să le prezinți ca ale tale.

E mare scofală pentru că se simte întotdeauna. Asta e altă bubă a bloggingului. Ori ești foarte tare pe partea tehnică și SEO, ori găsești subiecte interesante de postat. De preferat să faci o combinație de ambele.

Iar eu cred că originalul este mereu mai atractiv decât miile de copii.

Bani ușori

Așa ai crede, nu? Până te lovești prima dată de probleme. Hosting, tehnic, optimizare. Puțini bloggeri de travel mai sunt doar asta. Trebuie să te dezvolți pe mai multe planuri. În bloggingul de travel degeaba faci poze grozave dacă nu te descurci cu scrisul, dar și invers.

Poate părea ușor, dar nu este. Și se și schimbă regulile de la o zi la alta. Azi e cool să crești pe Facebook, mâine să trimiți newslettere sau să pui la download broșuri și studii de caz.

Orice ai posta o să sară vizitatorii pe tine

Succesul nu vine ușor. Pentru unii vine în primul an, pentru alții în următorii patru sau cinci. E suficient uneori să spui o prostie pe care nu ai stat să o gândești prea bine și să simți cum ți se înjumătățește traficul.

Și referitor la bani și trafic ajungem la punctul următor.

Nu-ți face un blog de travel crezând că o să îți plătească escapada

Acum începi blogul și crezi ca doar plecând prin lume o să începi să și câștigi bani? Pfuai, nu! Sincer, eu cred că este aproape imposibil să se întâmple asta. Se poate întâmpla, dar trebuie să faci lucruri cu adevărat extraordinare. De exemplu să pleci pe jos în jurul lumii. S-a mai făcut, dar tu o să tot strângi aventuri și povești și poate oamenii o să fie dispuși să te sponsorizeze. Poate.

Timp și pasiune

Celor care mă întreabă despre blog le spun să testeze și să scrie câteva articole prima dată. Scrisul, metoda, ce simți nevoia să povestești, toate se vor schimba cu timpul. Important e să descoperi că ai (sau nu) o pasiune în care o să îți dorești să investești timp și nervi. Dacă îți ia foarte mult să așterni și primul articol, atunci poate nu trebuie să te mai stresezi.

Cel mai bun exemplu mi se pare că suntem chiar noi. Uneori îi spun o idee de articol lui Alex iar el nu înțelege ce aș putea dezvolta acolo. Sau uneori, pentru același tip de articol mie îmi ia o oră să îl scriu, lui șase ore.

Dar eu habar nu am nimic despre editare și video, în timp ce la el crește tot mai mult și tot mai frumos pasiunea asta.

O să investești și bani

Pe lângă călătoriile în sine pe care o să presupun că dai bani de plăcere, trebuie să mai investești. Într-un laptop, telefon, cameră, poate dronă, pașaport, vaccinare, asigurări medicale, echipament și alte jucării.

Noi vara asta plănuim să facem investițiile pentru pasul următor. Un laptop nou și mic pentru mine pentru că al meu merge cu pauze, dronă poate și o cameră nouă.

La astea adaugă costuri pentru partea tehnică și SEO, licențe pentru programe de editat foto/video, licență pentru muzică în videourile tale. Nu e mult, dar dacă se adună și 30 de euro pe lună în patru ani sunt 1500 de euro aproape. Pentru ceva în care doar investești.

Si se aduna mai mult de 30 de euro pe luna lejer.

Merită să îmi fac un blog de travel?

Dacă îți place să te exprimi în scris, da. Dacă ești sociabil, ai vrea să împărtășești cu lumea experiențele, ideile, locurile prin care mergi.

Pentru mine a meritat în toți anii în care făceam asta pe lângă job, pentru toți oamenii pe care am avut ocazia să îi cunosc. Merită și când cititorii mă fac să mi se zdruncine încrederea în mine, când mă ceartă degeaba sau cu motv. Deseori îmi oferă o nouă perspectivă asupra lucrurilor blogul ăsta. Iar mie asta îmi place grozav.

Ce ai mai adăuga la listă?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment