• Menu
  • Menu

Studiu despre călătorii. 47% dintre români au fost plecați de acasă mai mult de o lună

Cei de la momondo au realizat recent un studiu, curioși fiind să afle cât de mult călătoresc sau nu românii. Se pare că ne plimbăm, dar mai mult în interiorul țării. Astfel, 47% dintre români au călătorit pe perioade mai lungi de o lună. Ce veste bună!

Interesantă mi se pare și informația de mai jos.

iar în cazul celor 53% dintre ei care nu au făcut-o, motivele nu sunt nici pe departe lipsa de interes, frica sau dorul de casă. De fapt, doar 2% au susținut că nu sunt interesați de o astfel de experiență și numai 3% au spus că dorul pentru familie și prieteni i-a împiedicat până acum să plece la drum pentru o perioadă mai lungă.

Într-un fel rezultatele studiului se leagă și cu datele anterioare care spuneau că undeva la 26% dintre români au vizitat o altă țară. Așadar românii călătoresc destul de mult, dar mai des în România, nu neapărat în afara ei.

Pe unde călătoresc românii?

Un român din cinci (21%) a ales să descopere destinațiile locale, călătorind în interiorul României. 19% au ales să descopere Europa de Est, majoritatea cu un buget de până în 1.000 de euro pe lună. Aproape jumătate (44%) au călătorit în vestul Europei, iar când vine vorba de țările non-europene, America de Nord este cea mai populară destinație, dar numai 4% au călătorit până acolo.

Cât se cheltuie în călătoriile mai lungi

Dintre românii care au plecat în călătorii mai lungi de o lună, cei mai mulți au cheltuit sub 1.000 de euro pe lună, alegând destinații aproape de casă.

Când au fost rugați să estimeze suma necesară unei călătorii (inclusiv cazarea) de trei luni în mai multe țări din Europa de Vest, majoritatea au apreciat costul total la cel puțin 3.000 de euro pe lună. În vreme ce aceasta este o sumă reală pentru țările vestice ale Europei, există alte regiuni care implică un cost mult mai scăzut.

Care sunt motivele pentru care nu au călătorit pe perioade lungi de timp?

Viața de zi cu zi și gândul că o astfel de călătorie este prea scumpă sunt impedimentele principale. Mai mult de jumătate dintre români au spus că nu pot pune o pauză atât de lungă responsabilităților zilnice (precum familia și jobul), în vreme ce 39% consideră că nu își pot permite o călătorie atât de lungă.

Unde ar vrea să călătorească?

„Studiul arată că 19% dintre români și-ar face bagajele și ar zbura oricând către Caraibe, dar, așa cum ne-au împărtășit cei care au ales să descopere România, nu este nevoie să mergi atât de departe. O călătorie de durată pe plaiurile frumoasei noastre țări nu este cu nimic mai prejos și poate fi făcută cu un buget redus.”

30% dintre respondenți au afirmat că principalul motiv pentru care au plecat într-o călătorie lungă a fost ca să evadeze din rutină. Totuși, nu toți au căutat să evadeze – 27% au călătorit pentru a-și extinde orizonturile, iar 22% pentru a descoperi noi culturi.

Recomandări

Cei de la momondo ne-au întrebat acum ceva vreme despre călătoriile noastre, cum procedăm și altele. De acolo au extras câteva idei pe care le-au atașat acestui studiu. Îmi place avântul de a da tot mai mult curaj celor care ar vrea să încerce și călătorii mai lungi. Alături de noi au răspunsi și colegii de la aventurescu.ro – apropo, au super oferte DIY tot timpul. Check them out!

Recomandări de la Alina Cerna și Florin Bodin

Au renunțat la joburile lor și au pornit timp de patru luni în Asia de Sud. Aceștia spun că cel mai mare avantaj al călătoriilor lungi este deconectarea de la viața de acasă. „Devine cumva ciudat până și să îți asculți limba nativă. Când ajungi să petreci mai mult timp într-o destinație înțelegi mult mai bine cultura locală. Bineînțeles, ești liber să adopți anumite obiceiuri pe care le întâlnești și să le aduci cu tine acasă pentru a-ți îmbunătăți viața.”

În ceea ce privește bugetul, ei spun că cel mai bun lucru este să-ți setezi așteptările de la început. Dă-ți seama cât de mult îți permiți să cheltuiești într-o lună, iar apoi stabilește-ți o sumă zilnică pentru mâncare, transport și alte necesități. Sfatul lor pentru cei care vor să lase totul în urmă și să plece într-o călătorie de câteva luni: „Nu te gândi de o mie de ori. Să-ți dai demisia pentru a călători nu înseamnă că e capătul lumii.”

Recomandările noastre

Simona Stănescu și Alex Vrînceanu, cei care au înființat lipa-lipa-.ro, sunt un alt cuplu de călători cu care am discutat despre propria organizare pentru o astfel de călătorie. Au petrecut nouă luni în Asia de Sud-Est, iar în prezent se află  în America Centrală. Bugetul lor lunar pentru tot (inclusiv cazare) este cuprins între aproximativ 800 și 1.500 de euro.

Cele mai importante lucruri pe care le-au învățat: „Fii flexibil, fii amabil, învață să te bucuri pur și simplu de viață și de ceea ce ai în fiecare moment.” Persoanele dragi sunt cele care le lipsesc cel mai mult, urmate îndeaproape de anumite alimente precum brânza și pâinea. Cel mai frumos aspect pentru ei legat de aceste călătorii lungi este faptul că înveți o limbă nouă și că îți dai seama cât de mult ne asemănăm unii cu ceilalți, din toate părțile globului.

Recomandarea lor: „Pur și simplu, fă-o, relaxează-te și bucură-te! Dar încearcă să fii precaut, să ai bani în portofel și în contul bancar, pregătește-te pentru aventură și lansează-te! Lumea e un loc minunat.”

Spor la călătorii cât mai lungi și cât mai frumoase! Știți cum să dați de noi oricând vă putem ajuta cu ceva. Ne bucurăm sincer că reușim să inspirăm oameni, că îi ajutăm să călătorească, că putem să îi sfătuim și îndrumăm.


Ce părere ai despre acest studiu? Pe mine mă bucură să aflu că se călătorește atât de mult, mai ales în interiorul României. Găsești studiul și pe Adevărul sau Forbes.

Despre studiu

Datele au fost extrase din studiul realizat de Opinium pe un număr de 1016 respondenți din România, cu vârsta de peste 18 ani, între 19.02.18 – 26.02.18. Recomandările de la  bloggerii de călătorii Alina Cernea și Florin Bodin de la aventurescu.ro și Simona Stănescu și Alex Vrînceanu de la lipa-lipa.ro au fost transmise în mod voluntar echipei momondo printr-un scurt chestionar.

Despre momondo

momondo.ro este un motor de căutare gratuit care compară cele mai bune oferte pentru bilete de avion, hoteluri și închirieri auto la nivel global. momondo a primit numeroase distincții internaționale și a fost recomandat de către publicații importante, cum ar fi: New York Times, CNN, Frommer’s și The Daily Telegraph. momondo are birourile în Copenhaga și este prezent în peste 30 de piețe internaționale. Aplicațiile pentru mobil gratuite sunt disponibile pentru iPhone si Android. momondo este parte din KAYAK, companie independentă în cadrul Booking Holdings Inc.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment