• Menu
  • Menu

Românii nu călătoresc

Românii nu călătoresc în afara României

Nu ne stă în fire și în obicei să o facem. Nouă ca popor, nu mie și lui Alex. Noi am făcut din călătorii stil de viață, chiar dacă prietenilor și rudelor le-a fost mai greu să înțeleagă la început. Românii nu călătoresc. Așa (cred că) s-a numit emisiunea de la Digi 24 care m-a inspirat să scriu acest articol.

Voi cei maxim 30,000 de pe aici cu siguranță călătoriți. Mai mult, mai puțin, fiecare după timp și posibilități. De cinci ani jumate încerc să schimb măcar puțin niște mentalități, cine știe, poate mai mulți își pun pe listă și călătoriile pentru anul acesta.

Prima dată când am aflat de anul de pauză (gap year)

Încă îmi amintesc foarte clar momentul în care, acum destul de mulți ani, am aflat că în Germania este ceva normal ca elevii să aibă un an de pauză după liceu. Când aveam 15 ani am avut norocul să ies prima dată din țară într-un schimb de experiență. Poți să citești aici despre asta. Am stat la alți copii acasă, în Germania, iar ei au venit apoi și ne-au vizitat pe noi. Pe lângă vizita la Parlamentul European, în școlile de acolo și tot ce am mai făcut noi, întâmplarea asta m-a schimbat pentru că mi-a oferit perspective noi.

Poate chiar a fost unul dintre primele proiecte care m-au făcut să realizez că se poate lucra și de la distanță. Cum așa? Era un proiect complex, schimbam date între noi și am realizat și unele materiale în colaborare, dar de la distanță. Și-au trecut 15 ani de atunci. Știu, am avut noroc de un liceu minunat.. Țin să le mulțumesc iar tuturor profesorilor.

O vreme destul de lungă am ținut legătura cu elevii din Germania. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că după liceu majoritatea au avut pauză un an. Eu eram încă clasa a 12-a iar presiunea BAC-ului și examenul de facultate îmi apăsau pe umeri până la nesomn.

  • Și cum? Voi în Germania stați un an degeaba? Și ce faceți?

-Călătorim, facem internshipuri, citim, descoperim ce vrem și ce ne place să facem mai departe cu viața noastră.

-Și vă dau părinții bani să pierdeți timpul așa?

-Da. Ne și angajăm, ne luăm joburi de vară. Depinde de la fiecare la fiecare. Dar mulți au parte de această pauză între liceu și restul vieții lor.

-Wow, ce tare!

-Mama, uite ce fac ăștia în Germania!

-Ți-ai terminat temele?

-… mă duc să le termin.


Unde găsești emisiunea?

Nu am văzut încă materialul Digi 24 în care blogul nostru a fost primul menționat ca sursă de inspirație pentru călătorii, emisiunea Plan Detaliu. În perioada asta avem net limitat. Ni s-a spus că ar fi această emisiune, din 28 decembrie, dar e posibil să fie aceasta. Nu suntem siguri.

Doar 26% dintre români au vizitat o altă țară măcar o dată. Suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul călătorii în străinătate.

Nu sunt mare fană a generalizărilor, unii români da, călătoresc. Dar prea puțini.

Nu e o rușine, nu toată lumea își permite, înțeleg perfect. Dar cred că la noi există această mare și greșită concepție că e scump să călătorești. Așa am ajuns noi în acel material, ca recomandare de resursă pentru cei care ar vrea să călătorească și au impresia că e prea scump.

De ce nu călătoresc românii?

Sunt doar câteva variante sau răspunsuri pe care mi le-am dat eu privind în jur. Cel mai pertinent răspuns este că o bună parte nu își permite. Când adormi noaptea cu stomacul gol și dimineața nu te așteaptă prea multe în frigider, nu e o prioritate să călătorești.

Daaar, lăsând la o parte populația care nu își permite, mai sunt cei care nu iau în considerare călătoriile. De ce?

  1. Nu face parte din cultura noastră.
  2. Oamenii cred că e foarte scump.
  3. Pentru că încă ne place să-i impresionăm pe ceilalți cu lucrurile pe care le avem. Nu avem o cultură a sinelui. Să îmi placă mie, să fac pentru mine, să mă educ eu pe mine.

Sunt oameni care își cumpără lucruri foarte scumpe și apoi se întreabă de ce nu au bani să călătorească. Normal că nu ai bani dacă ți-ai cumpărat geanta aia care oricum e prea roz și oribilă și te-a costat sute/mii de euro și care nici ție nu îți place cu adevărat, dar na, ai vrut să impresionezi!

Călătoriile la all inclusive

Dacă ai bani să te răsfeți, nu zic, fă-o. Dar umila și sincera mea părere e că nu vei învăța mare lucru despre destinațiile în care ai fost. Românii ar fi în stare să-și facă un credit doar ca să stea „la lux fatăh”, nu contează că WC-ul acasă e în fundul curții.

Deci da, când vrei să călătorești dincolo de posibilitățile tale, e scump. Dar cum altfel îți faci geloși vecinii și prietenii dacă nu ai poze din resort? E mai puțin important ce-ai făcut și ce-ai văzut. Acolo e frumos. Și la noi e frumos, dar ia uite ce cadă cu bulbuci am avut… 

De exemplu cei care merg în resorturi în țări exotice și nu ies din ele.

-Unde ai fost? 

În India.

-Și ce-ai văzut?

-Băi, ce resort mișto aveau ăia.

-Fatăh, aia nu e India.

Ce am învățaț din călătorii și de ce îndemn și încerc să ajut oamenii să călătorească

De exemplu călătorind în Iran, Turcia sau China am descoperit ce bine e că pe la noi (încă) avem acces liber la informație. Poți să cauți pe net și să citești despre ORICE vrei tu, fără VPN-uri și alte complicăciuni. Culmea, iranienii care au dificultăți ceva mai mari în a ajunge la informație, erau educați și informați. Dornici să afle mai multe.

Călătorind în lumea mare învăț constant despre cât de frumoasă e. Și cât de datori ne suntem nouă și copiilor noștri să ocrotim natura, să luăm măsuri împotriva poluării, să o protejăm.

Călătorind în Laos și multe alte țări sărace am ajuns să înțeleg mai bine toate efectele nocive ale corupției. Cum țări întregi rămân mult în urmă din cauza acestui fenomen. Schimbarea începe în primul rând cu noi. Nu vrei o țară coruptă? Nu da tu șpagă, nu tăia tu coada.

La polul opus m-am bucurat să descopăr ce frumoase sunt țările dezvoltate. Ce plăcut e să fie totul frumos, ordonat, civilizat și la timp. Și am înțeles și cum educația are un loc vital.

Tot călătorind am cunoscut o grămadă de oameni diverși care mi-au schimbat perspectivele asupra vieții.

Am învățat multe și despre oameni. Despre bunătatea lor, dar și atrocitățile pe care le pot comite. Pentru că într-un fel te afectează să auzi despre Holocaust și în cu totul altul să te duci în lagăre, să vezi craniile copiiilor.

Și-așa am învățat că și bunătatea, dar și răutatea sunt contagioase.

De la asiatici am învățat să fiu eu bine cu mine, pentru că astfel și cei din jurul meu o să fie puțin mai bine. Că nimic nu e permanent și că de multe ori dramele sunt doar în capul nostru. Până să descopăr și să învăț asta îmi era mult mai greu în viață.

Ce ne spun oamenii când facem cunoștință?

Mai exact atunci când află de unde suntem. Am scris despre asta în acest articol. Și în ultimele 3 luni, de când călătorim prin Americi, auzim constant – sunteți primii români pe care îi întâlnesc în călătoriile mele. Răspundem și noi timid – știm, tot auzim asta, românii nu călătoresc așa mult.

Cine călătorește totuși cel mai mult?

În baza experienței noastre, pe primele trei locuri aș pune israelienii, germanii și olandezii.

Israelienii chiar au prin lume mici orașe care s-au adaptat lor. Instrucțiuni, mâncare, meniuri în ebraică. După ce termină stagiul militar obligatoriu, pleacă toți să descopere lumea.

Despre olandezi credeam că au o fixație doar cu Asia de Sud Est. Dar i-am întâlnit și-n Iran, în Mexic, Guatemala. Poți să îi cauți și-n gaură de șarpe, o să iasă de acolo, o să îți spună că ești primul român întâlnit și-o să te roage să le faci o poză.

Americanii, australienii, britanicii. Toți călătoresc destul de mult. Sau am găsit mulți cam pe peste tot pe unde am fost.

Cum să călătorești mai mult?

Poți să citești aici motivele pentru care merită să călătorești. Iar aici pe lung alte sfaturi utile despre cum poți face să călătorești.

Iar aici îți povestim cum să economisești când ești pe drumuri și cât am economisit noi.

  • Renunță la ideile de all inclusive dacă nu îți permiți.
  • Evită restaurantele turistice care livrează mâncare proastă, puțină și scumpă
  • Caută cele mai bune oferte de cazare pe Booking, Agoda sau Hostelworld
  • Caută cazare la localnici, la fața locului și încearcă să negociezi
  • Folosește couchsurfing
  • Sau Work Away
  • Folosește transportul local
  • Vânează cele mai bune oferte pentru biletele de avion
  • Muncește tu să îți planifici vacanța
  • Trebuie să decizi că vrei să faci asta și să renunți la țoalele de firmă câteva luni.
  • Dacă ai până în 25 de ani folosește interrail
  • Ia mai puțin bagaj cu tine și nu trebuie să mai plătești bagaj de cală. Află de aici cum să împachetezi mai bine.

Poți să citești și acest articol mai vechi De ce crezi că nu ai suficiente resurse să călătorești.

Românii nu călătoresc

Recitind articolul despre reacțiile străinilor am realizat că mă supăram anul trecut când mă întrebau – do romanians travel? Între timp am mai crescut, am mai învățat și am ajuns să le dau dreptate. Nu, românii nu prea călătoresc. Avem alte belele sau priorități pe cap. Noi ca popor spun.

Până una alta vom continua să îndemnăm oamenii să călătorească. Vom continua să filmăm, ca să vedeți cum e pe unde mergem. Să scriem ghiduri de călătorie, bugete de călătorie. Să povestim cum găsești bilete de avion ieftine. Unde și ce am mâncat ieftin și bun.

Tu de ce crezi că nu călătoresc românii?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 comments