Românii nu călătoresc în afara României
Nu ne stă în fire și în obicei să o facem. Nouă ca popor, nu mie și lui Alex. Noi am făcut din călătorii stil de viață, chiar dacă prietenilor și rudelor le-a fost mai greu să înțeleagă la început. Românii nu călătoresc. Așa (cred că) s-a numit emisiunea de la Digi 24 care m-a inspirat să scriu acest articol.
Voi cei maxim 30,000 de pe aici cu siguranță călătoriți. Mai mult, mai puțin, fiecare după timp și posibilități. De cinci ani jumate încerc să schimb măcar puțin niște mentalități, cine știe, poate mai mulți își pun pe listă și călătoriile pentru anul acesta.
Prima dată când am aflat de anul de pauză (gap year)
Încă îmi amintesc foarte clar momentul în care, acum destul de mulți ani, am aflat că în Germania este ceva normal ca elevii să aibă un an de pauză după liceu. Când aveam 15 ani am avut norocul să ies prima dată din țară într-un schimb de experiență. Poți să citești aici despre asta. Am stat la alți copii acasă, în Germania, iar ei au venit apoi și ne-au vizitat pe noi. Pe lângă vizita la Parlamentul European, în școlile de acolo și tot ce am mai făcut noi, întâmplarea asta m-a schimbat pentru că mi-a oferit perspective noi.
Poate chiar a fost unul dintre primele proiecte care m-au făcut să realizez că se poate lucra și de la distanță. Cum așa? Era un proiect complex, schimbam date între noi și am realizat și unele materiale în colaborare, dar de la distanță. Și-au trecut 15 ani de atunci. Știu, am avut noroc de un liceu minunat.. Țin să le mulțumesc iar tuturor profesorilor.
O vreme destul de lungă am ținut legătura cu elevii din Germania. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că după liceu majoritatea au avut pauză un an. Eu eram încă clasa a 12-a iar presiunea BAC-ului și examenul de facultate îmi apăsau pe umeri până la nesomn.
- Și cum? Voi în Germania stați un an degeaba? Și ce faceți?
-Călătorim, facem internshipuri, citim, descoperim ce vrem și ce ne place să facem mai departe cu viața noastră.
-Și vă dau părinții bani să pierdeți timpul așa?
-Da. Ne și angajăm, ne luăm joburi de vară. Depinde de la fiecare la fiecare. Dar mulți au parte de această pauză între liceu și restul vieții lor.
-Wow, ce tare!
-Mama, uite ce fac ăștia în Germania!
-Ți-ai terminat temele?
-… mă duc să le termin.
Unde găsești emisiunea?
Nu am văzut încă materialul Digi 24 în care blogul nostru a fost primul menționat ca sursă de inspirație pentru călătorii, emisiunea Plan Detaliu. În perioada asta avem net limitat. Ni s-a spus că ar fi această emisiune, din 28 decembrie, dar e posibil să fie aceasta. Nu suntem siguri.
Doar 26% dintre români au vizitat o altă țară măcar o dată. Suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul călătorii în străinătate.
Nu sunt mare fană a generalizărilor, unii români da, călătoresc. Dar prea puțini.
Nu e o rușine, nu toată lumea își permite, înțeleg perfect. Dar cred că la noi există această mare și greșită concepție că e scump să călătorești. Așa am ajuns noi în acel material, ca recomandare de resursă pentru cei care ar vrea să călătorească și au impresia că e prea scump.
De ce nu călătoresc românii?
Sunt doar câteva variante sau răspunsuri pe care mi le-am dat eu privind în jur. Cel mai pertinent răspuns este că o bună parte nu își permite. Când adormi noaptea cu stomacul gol și dimineața nu te așteaptă prea multe în frigider, nu e o prioritate să călătorești.
Daaar, lăsând la o parte populația care nu își permite, mai sunt cei care nu iau în considerare călătoriile. De ce?
- Nu face parte din cultura noastră.
- Oamenii cred că e foarte scump.
- Pentru că încă ne place să-i impresionăm pe ceilalți cu lucrurile pe care le avem. Nu avem o cultură a sinelui. Să îmi placă mie, să fac pentru mine, să mă educ eu pe mine.
Sunt oameni care își cumpără lucruri foarte scumpe și apoi se întreabă de ce nu au bani să călătorească. Normal că nu ai bani dacă ți-ai cumpărat geanta aia care oricum e prea roz și oribilă și te-a costat sute/mii de euro și care nici ție nu îți place cu adevărat, dar na, ai vrut să impresionezi!
Călătoriile la all inclusive
Dacă ai bani să te răsfeți, nu zic, fă-o. Dar umila și sincera mea părere e că nu vei învăța mare lucru despre destinațiile în care ai fost. Românii ar fi în stare să-și facă un credit doar ca să stea „la lux fatăh”, nu contează că WC-ul acasă e în fundul curții.
Deci da, când vrei să călătorești dincolo de posibilitățile tale, e scump. Dar cum altfel îți faci geloși vecinii și prietenii dacă nu ai poze din resort? E mai puțin important ce-ai făcut și ce-ai văzut. Acolo e frumos. Și la noi e frumos, dar ia uite ce cadă cu bulbuci am avut…
De exemplu cei care merg în resorturi în țări exotice și nu ies din ele.
-Unde ai fost?
–În India.
-Și ce-ai văzut?
-Băi, ce resort mișto aveau ăia.
-Fatăh, aia nu e India.
Ce am învățaț din călătorii și de ce îndemn și încerc să ajut oamenii să călătorească
De exemplu călătorind în Iran, Turcia sau China am descoperit ce bine e că pe la noi (încă) avem acces liber la informație. Poți să cauți pe net și să citești despre ORICE vrei tu, fără VPN-uri și alte complicăciuni. Culmea, iranienii care au dificultăți ceva mai mari în a ajunge la informație, erau educați și informați. Dornici să afle mai multe.
Călătorind în lumea mare învăț constant despre cât de frumoasă e. Și cât de datori ne suntem nouă și copiilor noștri să ocrotim natura, să luăm măsuri împotriva poluării, să o protejăm.
Călătorind în Laos și multe alte țări sărace am ajuns să înțeleg mai bine toate efectele nocive ale corupției. Cum țări întregi rămân mult în urmă din cauza acestui fenomen. Schimbarea începe în primul rând cu noi. Nu vrei o țară coruptă? Nu da tu șpagă, nu tăia tu coada.
La polul opus m-am bucurat să descopăr ce frumoase sunt țările dezvoltate. Ce plăcut e să fie totul frumos, ordonat, civilizat și la timp. Și am înțeles și cum educația are un loc vital.
Tot călătorind am cunoscut o grămadă de oameni diverși care mi-au schimbat perspectivele asupra vieții.
Am învățat multe și despre oameni. Despre bunătatea lor, dar și atrocitățile pe care le pot comite. Pentru că într-un fel te afectează să auzi despre Holocaust și în cu totul altul să te duci în lagăre, să vezi craniile copiiilor.
Și-așa am învățat că și bunătatea, dar și răutatea sunt contagioase.
De la asiatici am învățat să fiu eu bine cu mine, pentru că astfel și cei din jurul meu o să fie puțin mai bine. Că nimic nu e permanent și că de multe ori dramele sunt doar în capul nostru. Până să descopăr și să învăț asta îmi era mult mai greu în viață.
Ce ne spun oamenii când facem cunoștință?
Mai exact atunci când află de unde suntem. Am scris despre asta în acest articol. Și în ultimele 3 luni, de când călătorim prin Americi, auzim constant – sunteți primii români pe care îi întâlnesc în călătoriile mele. Răspundem și noi timid – știm, tot auzim asta, românii nu călătoresc așa mult.
Cine călătorește totuși cel mai mult?
În baza experienței noastre, pe primele trei locuri aș pune israelienii, germanii și olandezii.
Israelienii chiar au prin lume mici orașe care s-au adaptat lor. Instrucțiuni, mâncare, meniuri în ebraică. După ce termină stagiul militar obligatoriu, pleacă toți să descopere lumea.
Despre olandezi credeam că au o fixație doar cu Asia de Sud Est. Dar i-am întâlnit și-n Iran, în Mexic, Guatemala. Poți să îi cauți și-n gaură de șarpe, o să iasă de acolo, o să îți spună că ești primul român întâlnit și-o să te roage să le faci o poză.
Americanii, australienii, britanicii. Toți călătoresc destul de mult. Sau am găsit mulți cam pe peste tot pe unde am fost.
Cum să călătorești mai mult?
Poți să citești aici motivele pentru care merită să călătorești. Iar aici pe lung alte sfaturi utile despre cum poți face să călătorești.
Iar aici îți povestim cum să economisești când ești pe drumuri și cât am economisit noi.
- Renunță la ideile de all inclusive dacă nu îți permiți.
- Evită restaurantele turistice care livrează mâncare proastă, puțină și scumpă
- Caută cele mai bune oferte de cazare pe Booking, Agoda sau Hostelworld
- Caută cazare la localnici, la fața locului și încearcă să negociezi
- Folosește couchsurfing
- Sau Work Away
- Folosește transportul local
- Vânează cele mai bune oferte pentru biletele de avion
- Muncește tu să îți planifici vacanța
- Trebuie să decizi că vrei să faci asta și să renunți la țoalele de firmă câteva luni.
- Dacă ai până în 25 de ani folosește interrail
- Ia mai puțin bagaj cu tine și nu trebuie să mai plătești bagaj de cală. Află de aici cum să împachetezi mai bine.
Poți să citești și acest articol mai vechi De ce crezi că nu ai suficiente resurse să călătorești.
Românii nu călătoresc
Recitind articolul despre reacțiile străinilor am realizat că mă supăram anul trecut când mă întrebau – do romanians travel? Între timp am mai crescut, am mai învățat și am ajuns să le dau dreptate. Nu, românii nu prea călătoresc. Avem alte belele sau priorități pe cap. Noi ca popor spun.
Până una alta vom continua să îndemnăm oamenii să călătorească. Vom continua să filmăm, ca să vedeți cum e pe unde mergem. Să scriem ghiduri de călătorie, bugete de călătorie. Să povestim cum găsești bilete de avion ieftine. Unde și ce am mâncat ieftin și bun.
Tu de ce crezi că nu călătoresc românii?
Exact aceeasi experienta am avut o si eu cand am mers prima oara in america de sud, si am stat numai si numai la hosteluri. Eram prima romanca pe care au intalnit o in calatoriile lor. Si imi spuneau ca romanii nu calatoresc dar erau incantati sa ma vada. O romanca backpacking??? Eram atractia lor practic! Imi aduc aminte ca in hostelul din BA eram strigata Romania. 🙂
Cei drept, prin Asia si America inca n-am ajuns. Africa e aproape de mine si o sa ajung pe acolo in curand. Pe bicicleta! Nu imi place cu avionul. Am zburat de trei ori si de fiecare data am avut cea mai urata mahmureala. Chiar daca nu m-am atins de bautura lor. Calatoresc in ritm de melc. Pana acum am vazut Europa si inca nu m-am plictisit. Am stat in UK 17 luni, in Polonia 10 luni, in Franta 12 luni, in teritoriile vorbitoare de greaca vreo 7 luni, Belgia 6 luni… Mi-am propus sa stau cateva luni in fiecare loc si asa sa-l descopar bucata cu bucata. Acum sunt in Spania din Septembrie! Calatoresc cu bicicleta si din cand in cand cu trenul ori ´stopul. Sunt putini cicloturisti romani. Ma bucur de fiecare data cand vad vreunul pe Facebook. De cand calatoresc cu bicicleta n-am intalnit nici un calator roman pe bicicleta. Vorbesc de intalniri spontane!
Acum sunt in Isla Bonita intr-o comunitate de artisti, calatori in Aguilas. Casa-i de aproape un an deschisa si in perioada asta nu a fost nici un calator roman. De fiecare data cand vad comunitati alterntive sunt singurul roman. Ba mai mult, anul trecut in Ecotopia Bike Tour am fost doi romani. Am pedalat peste 3000 de km de la Strasbourg la Barcelona impreuna cu alti 100 de biciclisti. Mare parte din colegi au fost din Germania! Pentru prima data in ultima decada am fost doi romani in acest tur. Nici cand a fost Ecotopia Bike Tour in Romania nu au fost doi romani in permanenta cu ei. Asta spune multe!
Câtă dreptate ai, Simona! Și cât de mult te schimbă călătoritul, ăla în care te plimbi, vezi, înveți, cunoști oameni, nu ăla în care stai doar la piscină (deși nu zic nu unui răsfăț din când în când). Cât de deschis, tolerant, matur și atent la ceilalți și natură devii după ce ai călătorit o vreme.
Un articol tare fain!
Foarte fain articolul, mi-a mers la suflet! Sunt total de-acord cu resorturile, cu iesitul din Europa – si eu personal as vrea sa calatoresc mai mult in afara ei, macar aici aproape in afara ei, daca nu in departari. Dar clar in orice an trebuie sa calatoresc undeva, nu concep altfel – taman pentru motivele de descoperire si curiozitate.
Foarte funny mi s-a parut acest pasaj:
„Despre olandezi credeam că au o fixație doar cu Asia de Sud Est. Dar i-am întâlnit și-n Iran, în Mexic, Guatemala. Poți să îi cauți și-n gaură de șarpe, o să iasă de acolo, o să îți spună că ești primul român întâlnit și-o să te roage să le faci o poză.”
Chiar asa e :)))))))))
Poate si pentru ca multi romani calatoresc la munca (sau la rude) in Vestul Europei.
Si cand banii de vacanta se duc pe vizita acasa de 2-3 ori pe an si oricum majoritatea fac o munca mai prost platita iar scopul tau e sa strangi bani sa te intorci acasa, nu iti mai arde de aruncat banii pe calatorii.
Daca esti acasa, in general trebuie sa tragi tare sa o duci decent si atunci prioritatile tale se schimba. In UK si un muncitor necalificat isi permite sa mearga in Ibiza / Zakynthos in vacanta. E important sa ai o situatie stabila la domiciliu (o baza solida) din care sa pleci in calatorii si alta e cand te gandesti din 3 in 3 luni sa emigrezi, estimezi niste costuri si
O alta problema reprezinta transparenta in costuri. Nu prea am vazut pe nicaieri bugete clare si transparente pentru anumite destinatii, iar in Romania multi au avut probleme cu agentiile de turism unde iei la pachet. Romanii in general arunca cu banii oriunde ar fi ( de asta sunt apreciati ca si turisti in Grecia si Bulgaria) si atunci normal ca niciodata nu o sa intrii in buget. (inclusiv eu sunt cu: odata sunt aici hai sa incerc si asta si ailalta).
Probabil legat de mentalitate exista si o nevoie de a te relaxa si odihni in loc de a vana bilete si explora tinuturi in care nu intelegi niciun cuvant. In Vestul Europei lumea in general se plictiseste la munca si isi doreste mai mult. In Romania esti stresat la maxim si inutil si te mai streseaza si clasa politica.
Iar legat de exemplele tale: In Romania sunt 19MIL de locuitori din care 4MIL sunt in strainatate. Populatia UK: 65 MIL, US: 323 MIL, Germany: 82 MIL.
Eu de exemplu prima saptamana dupa BAC deja munceam sa imi permit un laptop bun si necesar pentru facultate. Nemtii care isi iau acel an sabatic nu au astfel de nevoi.
Mie problema „romanii nu calatoresc” nu mi se pare o problema ci rezultatul. Este efectul lipsei unei situatii stabile in tara si a unor culturi organizationale in cadrul companiilor unde angajatul sa fie respectat si sa nu fie stresat ca si-ar pierde locul de munca. Chiar cunosc multe persoane (lucrand la corporatii decente in Bucuresti) care calatoresc des, dar scurt si in functie de oferte, in Europa unde costurile nu trec de 1000 de euro si nici nu trebuie sa iti iei liber mai mult de 3-5 zile.
Din UK sunt multe oferte sa zbori ieftin peste Ocean. Din Romania mai trebuie sa bugetezi 100-200 EUR sa ajungi in UK (nu mereu gasesti cele mai ieftine zboruri sa faci conexiunea si mai trebuie sa ajungi si dintr-un aeroport in altul).
Un motiv principal sunt intr-adevar veniturile limitate ale romanilor, dar si mentalitatea. Sotul meu la primele iesiri din tara nu avea venituri f mari – prima oara a mers cu un prieten care transporta marfa si a doua oara cu stopul, dar avea in sange „haiducia”. Mai am prieteni care in primele plecari din tara au fost cu stopul, cortul si cutia de pate – in tarile balcanice, dar iarasi, aveau treaba asta cu calatoritul in sange. Cunosc oameni care si-ar permite sa plece macar o data pe an undeva in Europa, dar ori le e frica de avion, ori au senzatia ca un concediu in afara implica costuri foarte mari. Acum sa fim seriosi, daca faci un calcul ajungi la concluzia ca e mai scump un weekend la Predeal decat o saptamana in Grecia. Si nici nu ma gandesc la conditii. Cred ca un aspect important e si faptul ca am avut granitele inchise atat vreme. Omul de rand din comunism stia sa mearga 2 saptamani vara la Mamaia/Neptun/Olimp (in functie de venituri) si 2 saptamani iarna la Predeal. Unii copii crescuti in perioada aia asta au vazut, si asta fac si ei. Sau pur si simplu sunt oameni care nu inteleg de ce ar merge in alta tara, ce ar putea sa faca/sa vada/sa invete. Oameni ingusti la minte. Din fericire tot mai putini din cei din generatia tanara
Cred ca toate astea se aplica cam la toate tarile est europene. De fiecare data cand ma intreaba cineva de unde sunt primesc un : wow… esti primul roman pe care l.am intalnit.
Va apreciez ca incercati prin acest blog sa schimbati putin mentalitatea romanilor. Usor usor o sa incepem si noi sa iesim din bula noastra comunista si sa descoperim alte culturi si civilizatii. Poate devenim mai putin rasisti si mai deschisi la minte in felul asta. Safe travels!