• Menu
  • Menu

De ce (crezi ca) nu ai suficiente resurse sa calatoresti

Nu suntem cu siguranta primii care au plecat sa calatoreasca pe termen lung si nici ultimii. Nici macar din Romania. Asadar calatoritul pe termen lung nu este o noutate si, in mod bizar, este mai mult o alegere a oamenilor care nici macar nu castiga asa bine si mai putin a „bogatasilor”.

Am tot primit intrebarea asta si suntem priviti si cu ochi circumspecti sau plini de invidie. Revin asupra subiectului, nu ne sponsorizeaza parintii si nici vreo ruda bogata calatoria si ne indoim si ca oamenii o sa fie deschisi sa ne „doneze” bani doar ca sa ne citeasca in continuare aventurile.
Daca vreti sa o faceti noi folosim (chiar destul de mult) conturile de paypal. Adresa mea de mail asociata contului este simona@lipa-lipa.ro 🙂. Nu aveti nevoie de mai mult daca folositi paypal, dar nici nu cerem bani.

Fondurile

Spre surprinderea voastra o sa va spun ca locurile noastre de munca nu ne-au facut bogati. Nici unul dintre noi nici macar nu era prea aproape de suma de 1000 de euro castigati pe luna, ba chiar amandoi la un loc nu atingeam pragul de 1500. Nu o sa va spunem exact salariile, dar dupa ceva ani de experienta cred ca amandoi am preferat locuri de munca in care sa ne placa ceea ce facem si conta mai putin venitul.

Din banii castigati economiseam atat pentru toate excursiile pe care le faceam (inainte si inapoi), dar traiam si destul de bine, fara sa facem sacrificii majore si in plus am si economisit pentru aventura asta!

Acum, unde e posibil sa „gresesti” tu.

Cumparaturile – nu merge in supermarket cand esti flamand si nici nu cumpara pentru mai mult de cateva zile sau prea multe variante pentru o masa. Astfel procentul nostru de mancare aruncata se indrepta spre zero. O sa ramai surprins daca incepi sa iti organizezi cumparaturile putin cat de mult poti sa economisesti.

Ideal ar fi sa traim toti cu „zero waste”, dar cred ca asta e imposibil, sau foarte greu de atins.

Mai apoi nu ai suficienti bani pentru calatorii pentru ca ii irosesti pe prea multe gadgeturi pe care nu le folosesti. Sau care noua simteam ca nu ne-ar aduce bucurie in plus. Din seria lucrurilor pe care nu le detineam: televizor, playstation (sau orice altceva din zona asta), proiectoare, imprimante, telefoane de ultima generatie.

Ne umpleam timpul liber cu scrisul pe blog, cu interactionatul unul cu celalalt, ne alegeam si selectam astfel filmele si emisiunile la care ne uitam.
Pentru ca ma stiu foarte lenesa eu am refuzat si cuptorul cu microunde. Nu ca unul ar fi neaparat o investitie asa mare, ci mai mult pentru ca preferam sa incalzesc mancarea mai sanatos, la cuptor sau aragaz.

Nu ne place aerul conditionat. Poate suntem noi doi ciudati, dar il evitam cat de mult putem pe peste tot. Nici aer conditionat nu detineam acasa iar acum, plecati fiind, nu stam in camere ce il au si pentru care de obicei platesti dublu.

Nu ai suficienti bani pentru calatorii si pentru ca iti plac hainele, cestile, canutele, briz brizurile pentru casa si gradina. Daca stai toata ziua pe siteuri online de cumparaturi, atunci nu trebuie sa te mai intrebi cum de noi putem si tu nu poti.

Nu spun ca alegerile tale sunt gresite, nu spun sa nu iti mai cumperi ultima geaca aparuta in nu stiu ce colectie, iti spun doar cum noi putem. Si de ce putem.

Acasa nu plecam nicaieri aproape fara masina. Doar pentru ca o aveam si era acolo. Aici merg mult pe jos si asteptam cu nerabdare sa fac asta si folosesc autobuzele locale in care oricum ma simt mult mai bine decat in minivan-urile cu aerul conditionat la 16 grade.

Acasa ne-am construit o viata decenta si placuta pentru amandoi, in limitele in care ne simteam confortabil iar stilul ala e apropiat si de cel abordat acum, fara un „acasa” stabil.

Mancam la „bodegi” locale, bem rom si bere asemenea. Unde vedem mai multi localnici stransi la masa, acolo suntem si noi. Ai sanse mari ca in Asia sa dai mult mai mult pe o pizza sau un burger decat pe o portie imensa de peste proaspat si orez.

Stam in camere simple. Pat, curatenie, dus si un ventilator. Nu ne trebuie televizor, camere mari cu jacuzzi sau alte chestii inutile. Preferam peisajele si ne preferam unul pe celalalt.
600 de pesos inseamna cam 12 euro pe cazare pentru amandoi. Si adormim pe sunetul valurilor, fara grija termenelor limita.


Cred ca stilul asta abordat se apropie de conceptul de downshifting. Se poate si mai ieftin decat noi, se poate si la cort, se poate si mai scump. Noi ne setam limitele astfel incat sa fim confortabili cu ele.

Avem mai putin de doua saptamani de cand suntem plecati si merita! Mi-am cumparat fond de ten si rimel inainte de a pleca de acasa si a fost o investitie proasta.
Soarele ma bronzeaza, apa imi strica machiajul. Dar o sa le car cu mine, poate voi avea nevoie la un moment dat. (Asta apropo de dat banii pe lucruri inutile)

De asemenea, am hotarat ca atunci cand o sa simtim nevoia de rasfat, ne vom alinta in camere de cateva stele.

Vrem sa ne placa viata noastra, ceea ce va dorim si voua!

Cati bani ai dat pe ultimul gadget si pe ultima comanda online? Pe ultima iesire la restaurant sau in club?

Acolo sunt banii de calatorii! Asta ca sa raspund si la intrebarea (care suna cam rautacioasa) lui Petrus – how many pula do you need to travel the world? Not so many if you make your life at home similar with the one on the road! 😉

Simtim lipsa rutinei de acasa? Uneori da. Am zile in care sunt un arici din cauza lipsei de internet, pentru ca nu pot lucra. Uit ca nu trebuie sa mai fiu asa stresata si la 220 mereu.

Am zile in care imi revin si sunt perfect in atmosfera asiatica. Same same, don’t worry!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

35 comments