• Menu
  • Menu

Buget de călătorie cu autorulota. Mai ieftin sau mai scump?

Uite o întrebare la care se gândește toată lumea. Buget de călătorie cu autorulota. E mai scump sau mai ieftin? Iar răspunsul la ea este că uneori e mai ieftin cu autorulota, alteori mai scump. Depinde de numărul de persoane, dacă autorulota e a ta sau e închiriată, dacă închiriezi în sezon sau nu și mai ales dacă ai panouri solare.

Depinde și prin ce țări vrei să călătorești. O să facem un rezumat despre experiența și costurile noastre, apoi un calcul rapid de costuri oarecum fixe cu autorulota în cazul în care vrei să oprești mereu în camping.

Cu autorulota pentru noi a fost mai ieftin

Asta pentru că cei de la Joy2Wander ne-au oferit autorulota pentru cele aproape trei săptămâni de explorare prin Turcia. Noi aveam planul deja făcut, ei ne-au întrebat ce mai facem în viitor și dacă am vrea să testăm cum e cu autorulota. Noi am spus da imediat, pentru că, să fim serioși, a fost muuult mai tare decât dacă mergeam cu mașina.

La schimb nu am stabilit o serie anume de livrabile, am fost liberi să vorbim despre asta cât de mult sau puțin am vrut.

Da, ne-am îndrăgostit de viața cu autorulota și suntem nerăbdători să plecăm iar. Ba chiar le-am spus că dacă se hotărăsc să vândă second hand o autorulotă, să ne dea de știre. Una noua, ca cei pe care le au ei, costă undeva pe la 50.000 de euro.

Ai spațiu pentru patru adulți și doi copii în teorie. Practic, eu cred că ar putea să fie numai bună pentru un cuplu, un câine nu foarte mare și poate un copil, plecați la drum cu săptămânile și lunile. 🙂

Pentru că:

  • Nu am plătit închirierea, așadar cazarea.
  • Pentru că autorulotele lor sunt dotate cu panouri solare,
  • Turcia este o țară prietenoasă off camping și am putut campa unde am vrut, deci practic nu am dat bani pe camping aproape deloc.
  • Combustibilul e foarte ieftin în Turcia
  • Oamenii au fost săritori și ne-au lăsat să punem mereu apă din benzinării fără să plătim.

Pentru noi toată aventura asta a fost chiar foarte ieftină. Am cheltuit foarte foarte puțin pe tura din Turcia.

Cu autorulota în general poate să fie și mai scump

Trebuie să iei în calcul în primul rând costul autorulotei.

Bun, poate nu îți cumperi una de 50.000 de euro, dar pentru ceva totuși ok eu cred că trebuie să îți bugetezi un minim de 15.-20.000 de euro. Evident, vorbim de o autorulotă, nu rulotă și nici van, echipată cu duș și tot ce trebuie, inclusiv panouri solare.

Autorulotă, rulotă, van

Simt nevoia să facem o mică paranteză aici și o diferențiere între acestea.

Autorulotele sunt cele care au și motorul integrat.

Rulotele se atașează de obicei mașinii mici, nu au și motor.

Sursă foto Shutterstock.

Van-ul este de obicei o mașină de transport transformată. De cele mai multe ori nu ai și duș în interior pentru că nu e destul spațiu. Într-o mașină de genul am vrut noi să plecăm în Mongolia, acum mulți ani, într-un proiect format din 4 persoane. I-am spus Duba Libre. Ce amintiri…

Știu că o să spuneți poate poteto/potato, dar este important să fim siguri că vorbim despre același lucru.

Buget de călătorie cu autorulota

Costurile de închiriere

Atunci când iei în calcul aceste costuri noi credem că este foarte important să ai o autorulotă cu panouri solare, pentru că astfel ai și puțină independență și nu depinzi mereu de alții. Mai ales dacă mai ai de lucru în perioada asta, vrei să încarci diferite electronice.

De obicei închirierea costă undeva pe la 100 de euro pe zi în extrasezon și mai mult în sezon. Pentru 2 cupluri cu câte un copil poate să fie o afacere foarte bună, dacă prima grijă sunt costurile.

Costurile de campare

În cazul unei escapade în țări nu așa prietenoase cu offcampingul costurile de camping nu sunt nici ele mici. Pentru o autorulotă încep de pe la 20 de euro pe noapte și urcă până pe la 60. În funcție de destinație sau numărul de persoane.

Pentru a avea un ordin de mărime, o să facem un calcul ideal. Pun 30 de euro pe noapte cost de campare, dar nu uitați cifrele de mai sus. Calculam pentru o săptămână în offseason. Până acum, pentru o săptămână cu autorulota, dacă nu este a ta, ai de plătit minim:

  • 7×100 de euro închirierea = 700 de euro
  • 7×30 de euro campare = 210 euro

Adică undeva pe la 900 de euro costuri logistice ceva mai fixe, să zicem. La care se adaugă și:

Costurile de transport

Da, ai autorulota și poate nu mai dai bani pe cazare, dar trebuie oricum să alimentezi. Iar aici intervin iar diverși factori. Cât de grea este autorulota, versiunile de motorizare, pe unde mergi cu ea, cât mergi.

Consumul nostru a fost pe la 12,5% dacă îmi amintesc bine. Dar iar, cred că poate să sară și peste 15%.

Evident nu uitați nici de taxele de drum.

Despre vacanța cu autorulota

Despre experiențele cu autorulota

Vacanța cu autorulota nu este neapărat una care să fie pentru „la buget”. Poate să fie, chiar și cu autorulota închiriată și costurile aferente, în varianta aleasă de noi. Adică Turcia și offcamping. Am mai povestit și în acest articol despre lucrurile pe care le ai de făcut. Așadar nu este nici o vacanță la all inclusive.

Dar ai all inclusive toate stele de pe cer, peisajele prin care îți vin idei să campezi și oamenii interesanți pe care ai ocazia să îi cunoști. Ești în buza naturii mereu, fără să îți fie teamă că te atacă lighioane sau șerpi, așa cum pățesc eu uneori la cort. Este un mod de explorare special care îți oferă cu totul altă experiență decât orice altceva ai încercat.

Poți să te uiți prin albumul foto de pe Facebook ca să îți faci o idee cât de fain a fost.

Spor la călătorit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment