Când ne plimbam șâgâdâm șâgâdâm în vacanța cu autorulota prin Turcia mi-am dat seama că unele lucruri s-au schimbat pentru totdeauna. Experianța asta îți schimbă percepția destul de mult.
De exemplu îți oferă suficient spațiu cât să ai impresia că ești într-o casă, dar nici nu ai loc suficient cât să faci balet. Încă de pe drum mă gândeam cât de mare o să ni se pară apartamentul nostru din Drumul Taberei și cât de mică mașinuța noastră care ne aștepta acasă. Hai să iți povestesc despre cum a fost vacanța cu autorulota.
Vacanța cu autorulota îți schimbă percepția asupra aventurilor
Poți efectiv să pleci cu casa după tine, cu cafeaua preferată și cleștișorii de bucătărie cu care să te asiguri că nu se varsă. Cu haine câte poți duce și fier de călcat dacă vrei tu musai.
Și cât călătorești descoperi provocări noi pe care nu le ai în alte aventuri. Fie că vorbim de mașină, tren sau avioane. Le-am încercat pe toate. Viața cu autorulota îți oferă acel confort pe care ți-l dorești, în timp ce poți să explorezi în voie natura în toată frumusețea ei.
Fără să îți fie nici frică de lighioanele ce pândesc pe afară și pe care e greu să le identifici dacă nici tu nu ești pregătit pentru natură. Nici noi nu suntem cei mai pregătiți, iar eu sunt si foarte alergică la ciupiturile de lighioane în general.
După ce ți-a devenit rutină:
- închis panoul de control
- asigurat obiectele ce pot să cadă
- închis dulapuri și asigurat țâmburușul de siguranță
La întoarcerea acasă o să cauți să asiguri dulapurile din bucătărie. 🙂 Am pățit.
De știut despre viața cu autorulota
E o vacanță care te relaxează, dar în care o să ai totuși lucruri de făcut. Dacă sunteți ca noi, două persoane într-o autorulotă de șase persoane, vă permiteți să fiți mai dezordonați. Cuvântul totuși cheie într-o călătorie cu autorulota este ordinea.
- Trebuie să vă asigurați mereu că aveți suficientă apă
- să nu uitați să verificați din când în când și bateriile
- să goliți rezervorul de WC
- să vă spălați vasele și să vă organizați
- să nu uitați să porniți sau să opriți centrala, după caz. Da, am avut chiar și centrală pentru a sta la căldură. Nopțile de aprilie pot să fie destul de friguroase.
După două zile însă vă intră toate în rutină.
Mai ales că toată informația este la o atingere de buton. Rezervoarele se golesc ușor și curat, iar fiecare știe cum se gospodărește și acasă.
Pentru noi a fost foarte ușor mereu să punem apă cam la două zile și nu am avut nevoie să alimentăm bateriile pentru că autorulotele Joy2Wander vin echipate cu panouri solare. Chiar și când e mai noros afară ele tot se încarcă și îți oferă autonomie.
Practic noi în aventura noastră cu autorulota nu am avut nevoie să stăm deloc în camping.
Dă play acestui video pentru a vedea cum funcționează autorulota, cum verifici una alta, cum arată.
Mai ieftin cu autorulota?
Da și nu. Da în cazul nostru, pentru că Turcia este prietenoasă și poți parca să dormi unde îți dorești.
Dar nu toate țările sunt așa, deci e bine să bugetați un minim minim de 20-30 de euro pe noapte pentru camping. Puteți să găsiți poate și mai ieftin de atât, dar și mult mai scump în funcție de destinația aleasă. O să abordăm subiectul costuri cu autorulota într-un articol separat.
V-a fost frică să dormiți în autorulotă?
Nu, nu ne-a fost. Ne asiguram mereu înainte de culcare că am închis ușile, luam cheile lângă noi și nu lăsam la vedere obiecte care să atragă atenția. Închideam geamurile și storurile și am folosit o pătură pusă pe patul de deasupra cabinei șoferului pentru și mai multă intimitate față de lumea exterioară.
Ca măsură de securitate extra ne cam asiguram că putem să plecăm foarte rapid din locul în care ne aflam, fără să fie nevoie de prea multe manevre. Strategia: te urci la volan și îi dai.
Am avut poate vreo două nopți în care am dormit mai iepurește. În rest am fost chiar destul de liniștiți.
Experiențe când pleci cu autorulota
Îmi place la nebunie cafeaua și mi-a plăcut enorm să o pot savura, făcută de Alex, ca acasă, în peisajul zilei. Câteva zile la rând prin văile Cappadocia, Marea Neagră în Vama Veche și în Bulgaria, marea Egee sau Pamukkale pe drumul de întoarcere spre casă.
Pentru că ne-am cumpărat cartele cu foarte mult net ne-am pus biroul în cele mai tari peisaje. Am stat o jumătate de zi și am lucrat și editat fotografii din Love Valley, Cappadocia. Cu siguranță cel mai tare peisaj în care poți să îți pui biroul.
Dacă vrei să te convingi poți da play acestui video.
Concluzia noastră a fost simplă. Dacă aveam impresia că ne place cu autorulota, acum știm că iubim acest mod de viață și de călătorie. Și mai știm că se împacă bine cu o viață nomadică.
Găsești aici toate videourile din vacanța cu autorulota prin Bulgaria și Turcia.
Aici găsești și traseul la dus, curând vom posta și traseul de întoarcere.
De cât timp ai avea nevoie pentru o aventură ca a noastră? Undeva de la minim 10-14 zile în sus.
Spor la călătorit!
Mi-a placut articolul, multumesc pentru postare 😉