• Menu
  • Menu

Cum sa aplici pentru viza de Iran

Orice speranta ca mersul in Mongolia sa se mai concretizeze plecase. Nu aveam masina, nu aveam suficiente finante, asteptam raspunsuri care STIAM ca nu o sa vina, constientizam asta, dar nici nu faceam ceva, altceva. La un moment dat obosesti sa te mai lupti atat si de decizi ca poate e mai bine ca drumul sa te aleaga pe tine.

Pe mine m-a ales Iranul. Stiam ca vreau sa ajung acolo vara asta si sa apuc sa mai simt putin si din Turcia. Am asteptat, am calculat si am decis ca Iran o sa fie. Am aplicat la invitatie pentru Iran si am stat ca pe ace o vreme lunga. Mai exact aproximativ 3 saptamani, a fost si sarbatoare si birourile au fost inchise patru zile. Am decis ca nu mai fac pasi in avans in zadar asa ca nestiind daca primesc invitatia la timp, nu m-am hazardat sa scot cazier, adeverinta de la medic si asigurare de calatorie.

Pe langa cele cu bold de mai sus iti mai trebuie si: plata la CEC, pentru taxe de emitere viza, doua poze tip pasaport si pasaportul valabil minim 6 luni.

Miercuri a venit invitatia, ambasada Iranului este deschisa Vinerea, de la 9-12. Atunci puteti merge sa depuneti dosarul. Cu o panica dar si un avant teribil, am rezolvat totul la timp.

nasir-al-mulk-mosque-shiraz-iran-8

Poza de aici‘, va rog sa va uitati la toate!

Acte necesare pentru a aplica la viza de Iran

  • In primul rand cazierul se elibereaza de la orice sectie de politie. Mergeti prima data la posta unde platiti o taxa de doi lei pentru timbru si o taxa de 10 lei pentru eliberarea cazierului.  O sa va coste 15 lei pentru un cazier deoarece diferenta de 5 lei este taxa postei. Cam mult as spune eu, dar e cea mai simpla metoda de a depune banii in contul trezoreriei. Dupa ce ati platit mergeti la orice sectie de politie din sectorul in care ati achitat taxa, predati actele iar cazierul il primiti pe loc.

Cel putin asa a fost in cazul meu. Chiar daca nu aveti buletinul in Bucuresti, trebuie sa efectuati aceasi procedura.

  • Pentru adeverinta de la medic eu am ales o clinica privata de cartier. Mi-au cerut 50 de lei pentru adeverinta, am dat banii, am rezolvat. Daca aveti medic de familie in Bucuresti, ar trebui sa va dea aceasta adeverinta gratuit. Eu nu am avut timp sa stau sa ma organizez cu medic, am ales aceasta solutie rapida.

Am incercat sa intreb si la o clinica mai mare, una dintre retele mari din Bucuresti insa trebuia sa merg in alt sediu, sa ma consulte un medic generalist si sa platesc pe la 150 de lei consultatia. Sunt perfect sanatoasa, nu aveam nevoie decat de foaie si de o procedura simpla si rapida.

  • La capitolul asigurare medicala initial nu stiam cum sa procedez. Am cautat pe net special pentru Iran, am gasit un singur site initial unde aveam asigurare care stipula clar Iran dar pretul era sau mi s-a parut destul de ridicat.

M-am dus la Emag in sectiunea asigurari de calatorie (Stiam de RCA pt ca imi comandasem de la ei recent insa nu si de acestea), am gasit ceva ok si am rezolvat si aceasta problema.

Inainte sa platiti taxa la CEC verificati in cat timp aveti nevoie de viza. Costa 345 de lei iar viza va este eliberata intr-o saptamana, 250 si viza va este eliberata in doua saptamani.

Daca planuiti sa vizitati Iranul si vreti sa va luati bilete de avion, aveti grija sa aveti la dispozitie cel putin o luna jumatate. Viza se obtine usor doar ca timpul de asteptare pentru  invitatie poate sa fie mai ridicat.

Va recomand agentia prin care am obtinut eu invitatia: key2persia.com. Am mai citit pe net ca alte agentii intarzie livraarea si pana la 45 de zile. O poveste aici.

Cum in Iran accesul la multe retele sociale este blocat, cei de la CyberGhost s-au oferit sa ma ajute.


Update – Azernews a anunțat ieri că se extinde perioada de obținere a vizei de la 14 zile la 30 la sosirea pe aeroport (dacă zburați în Iran așa puteți să vă luați viza mai ușor decât tot procesul de mai sus).

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 comments