În colțul nostru de Paradis izolat de restul lumii e liniște și pace! Atât liniștea cât și pacea nu sunt întrerupte decât de mici crize de isterie la scrabble când eu încerc un joc întreg să pun un cuvânt pe tablă iar Alex îmi fură în ultima secundă locul atent construit pentru cele peste 70 de puncte promise de cuvântul question. Sau ceva pe acolo, dar cu triplu q și double word score! Jucăm bilingv pentru condimentarea jocului.
Nu se știe niciodată ce cuvânt pune adversarul, ce ev îi aduce un minim de 30 de puncte lui Alex, ce zi și zar vreo 60!
Trebuie să avem parte și noi de palpitații, nu? Iar eu nu găsesc sahul ca fiind prea palpitant!
Nu mă pricep deloc la Scrabble. Alex conduce detașat cu 3 la 1, slabe șanse să mai egalez, dar mai avem cel puțin o lună pe insulă, nu se știe niciodată ce se poate întâmpla.
Din palpitațiile zilei mai putem număra și demisia paznicului de noapte care după ceva mai bine de două săptămâni de lucru aici a declarat că nu a primit permisiunea de a demisiona de la locul anterior de muncă și astfel nu are ce face decât să demisioneze aici.
Miroase a localnic asezonat cu minciună, nu? Ei bine, o să vă surprind. În Filipine se întâmplă des să nu îți poți da demisia. Angajatorul pur și simplu refuză să te lase să pleci iar oamenii merg astfel în continuare la jobul pe care nu și-l mai doresc. Nu am reușit să aflu încă de ce nu își pot da demisia, ce se întâmplă dacă pur și simplu nu se mai prezintă la muncă și cât de grave sunt consecințele! Așa se spune, înghițim gălușca și credem!
Completare – pe plaja noastră este cel mai bun loc de surf din zonă. Un grup de localnici vine aici de 10 ani de zile pentru surf. Norocul nostru, azi sunt pe aici și tocmai am întrebat de acest mit al demisiei în Filipine. Unul dintre ei mi-a zis că nu-i adevărat așa ceva. Normal, dacă vrei să îți dai demisia, îți dai demisia. Dacă ai contract respecți zilele de preaviz apoi îți vezi de noul loc de muncă. Dar el nu a lucrat în viața lui undeva. E instructor de surf de când se știe iar pentru asta nu îți trebuie contract. Îmi trebuie trei surse ca să verific informația.
Ce-ți e și cu fipilinezii ăștia și metodele lor de a se eschiva!
Tot din agitație putem să mai numim și o altă demisie, anterioară celei a paznicului de noapte. Unul dintre angajați, cel care cumpăra pește în fiecare dimineață, într-o seară s-a hotărât pur și simplu să nu ia banii de pește cu el. După ce i-am înmânat banii, i-a aruncat în poala uneia dintre angajate (sora lui) și a pornit tot un fulger și tunet spre casă.
Alex a încercat să afle mărul discordiei, dar omul nu s-a oprit nici măcar pentru a se uita în ochii lui. Cam bulversați am încercat să aflăm motivul, dar toți angajații au spus pas întrebărilor noastre. Nimeni nu știa nimic.
Lasă că e și mâine o zi ne-am spus. Om afla noi problema.
Dimineața următoare Alex nu a reușit să afle decât că nu vrea să mai cumpere pește și că își dă demisia. Ce motiv de demisie, ne-am gândit noi. Puteam face un program al cumpărării de pește, sau putea omul spune pur și simplu că el nu vrea să mai facă asta în fiecare dimineață și găseam noi o soluție. Cred că cei peste 300 de ani ai colonizării spaniole le-au lăsat încă ADN-ul caliente filipinezilor!
Momentan nu mai avem decât 10 angajați, din cei 12 inițiali. Sperăm să nu rămânem cu zero până la finalul șederii noastre aici. Glumesc, evident. Știm că nu am făcut noi nimic greșit. Bine ai venit în Filipine! Nu-i așa ușor cu angajații aici!
Nu uita să te uiți și la vlogul de călătorie de la Duli Beach.
Așadar jucăm mult mult scrabble, dacă internet tot nu prea avem și în ultimele zile nu prea am avut nici clienți. Dar romul e ieftin. Ba chiar riști să dai mult mai mult pe Cola pentru el! Încă nu ne simțim localnici și să bem shot-uri de rom pe care să le stingem cu un shot de apă!
Lumea ne întreabă des cum e Filipine după venirea la putere a noului președinte. Este FIX la fel ca înainte. O țară moderat periculoasă în funcție de cât de mulți bani ai și de locurile în care mergi. Logic, dacă visezi să vizitezi Filipine sperând la un Paradis al drogurilor, atunci o să fie probabil cel mai mare coșmar al tău. De când cu noul conducător eu vă recomand și doar dacă simțiți miros de droguri să plecați cât mai repede de unde sunteți.
Localnici care vă invită să consumați? Spune nu și pleacă! Asta binențeles dacă îți place viața ta, fără un glonț între ochi. Problema cea mai mare în acest moment nici nu mai sunt neapărat forțele de ordine, ci chiar localnicii cărora li s-a dat mână liberă în prinderea și chiar executarea traficanților și consumatorilor. La schimb primesc recompense substanțiale!
Nu vrei și nu te interesează substanțele ilegale, atunci Filipine este și va rămâne un PARADIS!
Iar cu uleiurile naturale, ei bine, pe final vă spun și povestea asta, oricum tot articolul am aberat! De când suntem aici am mușcături cu miile. Țânțari, sand flies și alte lighioane m-au atacat în draci, cu tot cu loțiunea mea împotriva lor. Valabilă 10 ore cică!
Până într-o zi când în loc de bacșiș am primit de la o tipă care locuiește în Bali un ulei minune de prevenire si tratare a ciupiturilor. Bună invenție! Mai ales pentru că problema cu unele dintre mușcături e că încep să te mănânce la ceva vreme după atac și dacă le scarpini îți faci răni. Cazul meu, mai ales în somn. În unele nopți sunt sigură că Alex ar vrea să aibă o cămașă de forță în care să mă bage, doar să nu mă mai scarpin. În schimb mă „leagă” la el în brațe, ceea ce până la urmă nu-i așa de rău!
Dar cu uleiul minune iritațiile au încetat, bubele au început să se vindece mult mai repede iar insectele au stat tot mai departe de mine.
Singura lui problemă e că se termină curând. Așadar azi am încercat eu să îmi fac un mix. Ulei de măsline, scorțișoară și zeamă de calamansi (niște lămâi minuscule), plus puțină esență de vanilie. Am citit pe banda scurtă de net că scorțișoara și vanilia ajută pentru a ține la depărtare insectele iar sucul de citrice ajută la calmarea iritației. Binențeles, e posibil să mă înșel, pentru că nu am căutat prea mult. Nici cantități nu am pentru tinctura minune, așa că totul a fost făucut la ochi.
Momentan pare că funcționează, dar dacă aveți rețete pentru tincturi de genul, le aștept cu mare drag și nerăbdare!
Voi continua seria poveștilor cu și despre Filipine. Zilele trecute ne-a vizitat un israelian care ne-a povestit despre mafia locală și afaceri de 12 milioane de euro, dar astea sunt povești pentru episodul viitor!
Bonus, dacă internetul ține cu noi, mâine vrem să urmcăm un nou video, filmat cu drona, din micul nostru Paradis exotic și izolat de lume!
Interesante articole. Tot citesc ca aveți 12 angajați, ba și a mai dat unul demisia… Cu ce anume va ocupați în Filipine? Intuiesc că e vorba de un restaurant, ceva?
Conducem un mic resort de pe o plaja remote din Filipine!
Este o experienta greu de egalat! 🙂
Ce mult mi-a palcut articolul asta. Deja ma visam pe o insula…
Mie mi-a fost drag sa il scriu si am incercat sa introduc subtil si informatii despre cultura locala si ce mai facem noi pe aici! 🙂
Hello. Pe unde megeti mai exact? Da, e mai ok sa cauti la fata locului, dar depinde si la ce ora ajungi in oras, ce buget si asteptari aveti!
In februarie e inca sezon de varf, Palawan e deja pentru al 2-lea an la rand cea mai buna insula din lume, asa ca o sa fie din ce in ce mai complicat cu cazarea. Si acum, in low season sunt foarte multi turisti!
Hello,
Nu știu dacă veți mai fi în Palawan și în februarie când avem noi bilete, dar ma bucur ca sunteți acum ? Noi ne căutăm cazare în zona ( și pe baza blogului vostru am ales zonele de interes) și din reviews urile citite reiese ca la fața locului e mai indicat sa iti alegi o cazare cinstită decât de pe net. Aveți voi vreo recomandare pt căsuțe pe plajă? 🙂