• Menu
  • Menu

Undergrownd river, Puerto Princesa, Palawan

In ziua cu numarul 3 in Palawan, Filipine, am luat un tur pentru a vizita Undergrownd River. A fost o excursie lunga, am plecat foarte de dimineata (in jurul orei 8) de la guest house apoi a urmat o excursie de mai mult de o ora cu autobuzul pana la debarcaderul de unde urma sa ne deplasam spre obiectivul turistic.

Programul avea inclus si micul dejun pe care l-am servit in jurul orei 11:30.

Pe drum am facut un popas. De aici puteam admira superba priveliste.

Filipine palawan undergrownd river 2

 

Filipine palawan undergrownd river 3

Bucataria filipineza nu este cea mai delicioasa

Printre rontaielile oferite la vanzare se numara si aceasta „clatita” – un fel de clatita de orez cu un fel de gem inauntru. Interesanta dar nu prea gustoasa. Daca ne gandim acum ne este greu sa definim un gust anume. Poate usor dulce, totusi fad.

Filipine palawan undergrownd river 5

 

Pana la servirea mesei am avut timp suficient pentru poze, admirat peisajele, un pui de somn si transpirat sanatos. Greu sa egalezi sentimentul de arsita de acolo. Aerul este foarte umed si foarte fierbinte. La ora 10 jumatate dimineata simteam ca ne topim. Posibil totusi corpurile noastre sa nu se fi acomodat inca total dupa temperaturile mai scazute din tarile anterioare: China, Hong Kong si Taiwan.

Filipine palawan undergrownd river 6

Filipine palawan undergrownd river 8Filipine palawan undergrownd river 11(da da, jumatate dintre noi a adormit pur si simplu pe marginea drumului, cu capul usor la umbra, nu vi se pare, chiar s-a intamplat asta 🙂 ).

Cel mai mare rau subteran din lume, masurand peste 8 kilometri lungime, este pe lista celor noi 7 minuni ale lumii, ca de altfel multe alte obiective turistice din Asia :).

Filipine palawan undergrownd river 25

O colectie impresionanta de slatactite si stalagmite, cu forme ciudate si interesante pe care localnicii au avut grija sa le denumeasca in feluri care mai de care mai interesante te intampina odata intrati pe traseul raului subteran.

Pentru cei care inca nu stiu exact diferenta intre ele (nu e cu rusine si noi le incurcam deseori)

STALAGMÍTĂ, stalagmite, s. f. Depunere calcaroasă de formă conică fixată cu baza pe podeaua unor goluri subterane (peșteri, galerii), rezultată din depunerea, de-a lungul timpului, a calcitului din picăturile de apă care se scurg din vârful stalactitelor. – Din fr.stalagmite. 

STALACTÍTĂ, stalactite, s. f. Depunere calcaroasă de formă conică fixată cu baza pe tavanul unor goluri subterane (peșteri, galerii), rezultată din depunerea, de-a lungul timpului, a calcitului din picăturile de apă. – Din fr. stalactite.

(sursa Dex online)

Rezumat: stalagmita – are baza jos, stalactita – atarna din tavan :).

Echipamentul de protectie a fost necesar pe toata durata turului in interiorul pesterii

Filipine palawan undergrownd river 27

Filipine palawan undergrownd river 28

 

Si mai sus o poza cu toata gasca :). Cei patru sunt foarte buni prieteni, lucreaza pe un vas de croaziera si acum erau in concediu. In cateva zile urmau sa se intalneasca cu alti 4 prieteni. Doamna din spatele Simonei avea un bebe de cateva luni pe care il lasase acasa :). Oameni draguti, interesanti, povesti de viata normale, ca ale tuturor.

Filipine palawan undergrownd river 29

Filipine palawan undergrownd river 30Mai sus o poza cu marea ciuperca :).

Trebuie sa stiti:

  • Raul se varsa direct in mare
  • In zidurile pesterii raului exista o fosila veche de peste 20 de milioane de ani
  • A fost declarat parc national in 1971 pentru a putea proteja intreg ecosistemul de pesteri dar si plajele, muntii si padurile aflate la exterior.

Filipine palawan undergrownd river 37

 

Filipine palawan undergrownd river 40

  • A fost desemnat una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii in luna noiembrie 2011.
  • Turistii viziteaza jumatate din lungimea lacului, adica in jur de patru kilometri.
  • Unele zone ale raului sunt aproape imposibil de explorat din cauza lipsei de oxigen.
  • Din aproximativ 250 de specii de pasari existente in Palawan, peste 160 locuiesc in acest parc national.
  • Pentru a fi inclus pe lista celor 7 noi minuni ale lumii a fost necesar un efort deosebit din partea filipinezilor care s-au implicat activ in promovarea acestei atractii turistice si au votat intens intrarea pe lista finalistilor.

Inca o dovada ca oamenii din Filipine sunt saraci lipiti dar fericiti cu asemenea frumuseti naturale, frumuseti pe care le sustin, le promoveaza si pe cat posibil le protejeaza!

 

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments