• Menu
  • Menu

Cambodgia – Killing Fields

Atunci cand am facut traseul pentru cele doua luni pe care urma sa le petrecem in Asia nu am luat in calcul Cambodgia deoarece nu stiam nimic despre aceasta tara. Apoi la o intalnire cu Cezar si cu familia Dulea am fost „urcheati” ca nu mergem sa vedem celebrele temple Ankor Wat. Ne-am rusinat si ne-am si conformat.

Cateva lucruri interesante despre Cambodgia:

  • Moneda oficiala este Riel-ul dar toate tranzactiile se fac in dolari americani. Platesti sau primesti rest in riel doar daca suma este sub un dolar.
  • Religia oficiala este budismul.
  • Sistemul politic este Monarhie constitutionala. Cand am fost noi tara era in doliu de 30 de zile din cauza decesului imparatului Norodom Sihamoni.
  • Populatia este de aproximativ 13 milioane de locuitori iar media de varsta este de 26 de ani. Acest lucru l-am aflat de la locanici, nu este ceva documentat.
  • Capitala este Phnom Penh
  • O bere la halba costa 0.50 USD iar cazarea intre 8 si 10 USD (guesthouse)
  • Cea mai importanta tara turistica din Asia de sud-est
  • Drumurile sunt proaste
  • Desi foarte saraci acestia sunt un popor de oameni calzi si prietenosi.
  • Transportul oficial este tuk-tukul. Nu exista (nun am vazut) taxiuri.
  • O calatorie cu autocarul intre Phnom Penh si Siem Reap costa 10-15 USD. Nu exista autocare VIP, nu va lasati pacaliti si sa platiti in plus pentru aceasta facilitate.
  • Atentie la lucrurile personale. Hotii folosesc motocicletele pentru a disparea in multime dupa ce au jefuit o persoana.

Desi venisem in Cambodgia in special pentru Angkor Wat dupa ce am stat de vorba cu Dominic si gasca mi-a fost foarte clar ca trebuie sa ratacesc putin si prin Phnom Penh pentru a vizita Killing Fields.

In prima zi in Cambogia am mers direct acolo unde primisem recomandare. Daca si cand mergeti sa vizitati aveti grija sa va pregatiti stomacul pentru ca doar cei cu stomac de fier rezista povestilor morbide auzite.

Killing fields este acum un fel de muzeu ridicat pe locul unde in timpul razboiului au fost executati cei ce erau impotriva regimului Pol Pot. Regimul a executat intr-un mod barbar peste 30% din populatia tarii. Absolut toata lumea ce a fost suspecta de legaturi cu fostul guvern sau cu un guvern strain a fost executata. Au mai fost executati specialisti si intelectuali dar si membri ai etniilor vietnameze si chineze, crestinii cambodgieni dar si calugarii budisti.

Pol Pot este descis dese ori ca „Hitlerul Cambodgiei” doar ca aici nu incerca nimeni sa „curete rasa” si nu existau inamici ai statului de alte etnii. In perioada Pol Pot inamic era practic oricine.

Totul este foarte bine organizat iar in mijlocul muzeului se inalta un mausoleu inchinat celor ce si-au pierdut viata in acel loc. In incinta mausoleului se afla mii de cranii a celor ce au pierit in acel loc. Muzeul este construit in jurul gropilor comune iar datorita multimii de ramasite mergand pe cararile muzeului poti vedea oase care inca ies din pamant. Turul dureaza mai bine de doua ore in care cu ajutorul unui ghid audio esti pus la curent atat cu evenimentele ce au avut loc dar si cu locurile unde s-au desfasurat acestea.
Cambodgia - Killing Fields
Totul a inceput dupa sfarsitul razboiului civil din Cambodgia (1969-1975). Regimul Khmerilor Roșii au ajuns la putere (1975-1979) si a ramas acolo pana in momentul in care Vietnamul a invadat Cambodgia pentru a intrerupe regimul Pol Pot.

Numarul total de victime nu a fost identificat iar acesta variaza intre 1.2 milioane pana la 3.4 milioane. Executiile au fost diverse deoarece munitia era scumpa. Printre modalitaile folosite se pot enumera otrava, batai pana la moarte, bete de bambus ascutite. Copii si sugarii erau loviti de un copac pana cand li se zdrobea capul. Soldatii care au fost calai pentru atata lume erau tineri barbati sau femei de la tara. Practic toata armata lui Pol Pot era formata din tineri de la tara carora li se promisese pamanturi si bogatii.
Cambodgia - Killing FieldsCambodgia - Killing FieldsCambodgia - Killing FieldsCambodgia - Killing Fields

Cambodgia - Killing FieldsCambodgia - Killing FieldsCambodgia - Killing FieldsCambodgia - Killing FieldsCambodgia - Killing FieldsCambodgia - Killing Fields

In 1997 guvernul cambodgian impreuna cu fortele ONU au format un tribunal comun iar Pol Pot impreuna cu alti 4 capi ai regimului au fost acuzati de crime impotriva umanitatii. Pol Pot a fost condamnat la domiciliu murind cativa ani mai tarziu. Se spune ca acesta a fost otravit.

Martin Shaw a descris genocidului cambodgian ca „cel mai pur genocid din epoca Războiului Rece”.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments