• Menu
  • Menu

Cambodgia – S-21

In articolul precedend am prezentat locul unde regimul Pol Pot a executat cea mai mare parte a celor ce erau impotriva guvernului sau pe cei asupra carora existau suspiciuni ca ar complota impotriva sa.

Tuol Sleng Genocide Museum cunoscut si sub denumirea de Security Prison 21 (S-21) a fost unul dintre cele peste 150 de cetre de interogare si executie din Cambodgia. Aici au fost interogati marea majoritate a celor ce au fost executati la Killing Fields si au fost executati peste 20.000 de oameni.
IMG_7733IMG_7611Chao Ponhea Yat a fost liceu care din anul 1975 a fost folosit de catre Khmerii Roșii ca inchisoare si cetru de interogatoriu. Salile de studiu au fost transformate in sali de interogatoriu iar clasele in celule. Geamurile au fost acoperite cu bari de fier si sarma ghimbata astfel incat sa previna evadarile. La inceputul perioadei au fost inchisi, torturati si executati membri ai fostului guvern, soldati, profesori, cadre universitare, doctori, ingineri, calugari si familiile acestora. Paranoia lui Pol Pot (avea o teama foarte mare sa nu fie indepartat printr-o lovitura de stat) a facut ca toti intelectualii care ar fi putut sa conduca tara au fost executati. In cele mai aglomerate perioade se estimeaza ca erau intre 1000 si 1500 de prizonieri.
IMG_7680IMG_7638IMG_7671IMG_7674IMG_7678Cei ce ajungeau in inchisoare erau fotografiati, li se cerea sa-si scrie biografia, dezbracati si dusi in celule. Acestea erau fie mici in care prizonierii erau legati de pereti sau de podea cu lanturi de fier fie erau incaperi foarte mari unde prizonierii erau intansi pe jos unde aveau legate picioarele cu o bara lunga. In fiecare dimineata erau controlati sa nu aiba obiecte cu care ar putea sa se sinucida. Mancarea consta in 4 linguri de terci si doua de supa de frunze de doua ori pe zi. Detinutii erau spalati o data la patru zile. Prizonierii nu aveau voie sa vorbeasca unul cu celalalt si erau selectate in functie de grupuri. Bataile erau la ordinea zilei si nu numai in cadrul interogatoriului. Prizonierii stateau in S-21 aproximativ 2-3 luni iar daca supravietuiau interogatoriilor erau dusi si executati la Killing Fields.
IMG_7713IMG_7654IMG_7666Metodele de tortura erau dintre cele mai variate iar personalul medical facea eforturi ca prizonierii sa supravietuiasca cat mai mult. Detinutii erau interogati pana recunosteau faptele pentru care erau inchisi. Dintre metodele de tortura putem enumera bataile, socurile electrice, instrumente de fier incinse, sufocati cu pungi de plastic, smulsul unghiilor in timp ce se turna alcool pe rani, tinutul prizonierilor cu capetele sub apa si multe alte dispozitive. Femeile erau violate de catre anchetatori desi acest lucru era interzis de catre Pol Pot. Soldatii care erau prinsi violand femei erau executati pe loc. Echipele medicale experimentau lucruri pe detinuti. Au fost prizonieri care au fost taiati si lasati pana se scurce tot sangele din corp iar altii au fost operati si le-au fost scoase organe fara anestezie. Cei mai puternici detinuti erau jupuiti de piele. Prizonierii ajungeau sa recunoasca fapte pe care nu le comisesera si chiar legaturi cu CIA, KGB si Vietnam. Pe langa recunoasterea acuzelor ce le erau aduse prizonierii trebuiau sa dea si nume ale altor persoane ce puteau fi acuzate de tradare.IMG_7655IMG_7720IMG_7708IMG_7709IMG_7710Desi in 1975 toti strainii au fost expulzati din Cambodgia in S-21 au fost inchisi patru americani, trei francezi, doi australieni, un britanic si un neozeelandez. Niciunul dintre acestia nu au supravietuit dententiei.
Din cei aproximativ 20.000 de detinuti ce au fost la S-21 doar 7 au supravituit. Acestia cel mai probabil au fost crutati datorita aptitudinilor pe care le aveau. Printre acestia se aflau pictori, scriitori sau mecanici.
IMG_7715Toti prizonierii trebuiau sa respecte cele 10 reguli ale inchisorii. Acestea sunt:
1. Trebuie sa raspunda in mod corespunzator intrebarilor mele.
2. A nu incerca sa ascunda fapte cu ajutorul pretextelor. Este stric interzis sa ma contesti.
3. Nu fi prost. Pentru tine este mai usor sa ajuti ca cotracararea revolutiei.
4. Trebuie sa raspunzi imediat la intrebari fara a avea timp de gandire.
5. Nu-mi spune despre imoralitate sau despre esenta revolutiei.
6. In timpul biciuirii sau electrocutarii este interzis sa plangi.
7. Nu face nimic si asteapta ordinele mele. Daca nu exista nici un ordin trebuie sa taci. Cand iti cer sa faci ceva trebuie sa-l faci fara a protesta.
8. Nu face un pretext despre Kampuchea Krom, in scopul de a ascunde secretul.
9. Daca nu respecti regulile de mai sus vei obtine mai multe lovituri de fir electric.
10. Daca nu respecti regulile mele vei primi 10 lovituri de bici sau cinci socuri electrice.
IMG_7617
In 1979 inchisoarea a fost descoperita de catre trupele vietnameze eliberatoare iar in anul 1980 a fost redeschisa ca muzeu istoric de catre guvernul Republicii Populare Cambodgia.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments