• Menu
  • Menu

Putin despre istoria Angkor Wat si ce simbolizeaza

Trditional istoria Angkor incepe in secolul IX cand tanarul rege Jayavarman II s-a declarat suveran suprem si a stabilit capitala in muntii Kulen. Pana atunci tot ce tinea de istoria Khmer se referea la state micute, independente, insa a fost nevoie de un suveran pentru consolidarea lor intr-un imperiu, unul dintre cele mai importante imperii din asia de Sud Est.

Regiunea Angkor, cu Marele Lac ce oferea resursele necesare de apa si peste si sol fertil, a fost stabilita inca din neolitic.

Templele Khmer erau destinate zeilor si au fost construite din materiale rezistente ca de exemplu caramida. Astfel ele au rezistat pana in zilele noastre.

Toate templele din situl arheologic inglobeaza mai multe stiluri in functie de data la care au fost ridicate si religia. Cele doua mari relegii prezente aici sunt budismul si khmer.

Descoperirea si Restaurarea

S-ar spune ca templele au fost descoperite de Europeni insa locuitorii din zona sunt agasati de aceste zvonuri. Ei spun ca nu au uitat de templele lor chiar daca o vreme au fost neglijate. Totusi, la 1863, naturalistul francez Henri Mouhot a fost cel care a publicat mai multe articole in Franta, starnind interesul vesticilor cu privire la templele de la Angkor.

In tot ceea ce a tinut de restaurarea si prezervarea Angkor, francezii au avut un mare aport.

In timp au fost furate si sau distruse foarte multe artefacte originale iar turistii sunt incurajati si rugati sa nu achizitioneze deoarece nu fac decat sa incurajeze furtul si distrugerea templelor.

Angkor Wat  este expresia simbolismului. Absolut totul are o insemnatate si este cumva un microcosmos al universului Hindu.

Santurile reprezinta oceanele ce incojoara pamantul iar galeriile concentrice reprezinta muntii din jurul muntelui Meru, casa zeilor.

cambogia ankor wat siem reap 32

cambogia ankor wat siem reap 29

 

Varfurile reprezinta varfurile muntilor iar pentru a ajunge la altarul central templul este intentionat construit astfel incat sa ai impresia ca escaladezi un munte.

cambogia ankor wat siem reap 24

 

cambogia ankor wat siem reap 33

cambogia ankor wat siem reap 25

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments