Trditional istoria Angkor incepe in secolul IX cand tanarul rege Jayavarman II s-a declarat suveran suprem si a stabilit capitala in muntii Kulen. Pana atunci tot ce tinea de istoria Khmer se referea la state micute, independente, insa a fost nevoie de un suveran pentru consolidarea lor intr-un imperiu, unul dintre cele mai importante imperii din asia de Sud Est.
Regiunea Angkor, cu Marele Lac ce oferea resursele necesare de apa si peste si sol fertil, a fost stabilita inca din neolitic.
Templele Khmer erau destinate zeilor si au fost construite din materiale rezistente ca de exemplu caramida. Astfel ele au rezistat pana in zilele noastre.
Toate templele din situl arheologic inglobeaza mai multe stiluri in functie de data la care au fost ridicate si religia. Cele doua mari relegii prezente aici sunt budismul si khmer.
Descoperirea si Restaurarea
S-ar spune ca templele au fost descoperite de Europeni insa locuitorii din zona sunt agasati de aceste zvonuri. Ei spun ca nu au uitat de templele lor chiar daca o vreme au fost neglijate. Totusi, la 1863, naturalistul francez Henri Mouhot a fost cel care a publicat mai multe articole in Franta, starnind interesul vesticilor cu privire la templele de la Angkor.
In tot ceea ce a tinut de restaurarea si prezervarea Angkor, francezii au avut un mare aport.
In timp au fost furate si sau distruse foarte multe artefacte originale iar turistii sunt incurajati si rugati sa nu achizitioneze deoarece nu fac decat sa incurajeze furtul si distrugerea templelor.
Angkor Wat este expresia simbolismului. Absolut totul are o insemnatate si este cumva un microcosmos al universului Hindu.
Santurile reprezinta oceanele ce incojoara pamantul iar galeriile concentrice reprezinta muntii din jurul muntelui Meru, casa zeilor.
Varfurile reprezinta varfurile muntilor iar pentru a ajunge la altarul central templul este intentionat construit astfel incat sa ai impresia ca escaladezi un munte.
[…] despre el pana acum: unu, doi, trei, patru, […]
Arata mai mult decat superb, ma intreb daca poti intra in fiecare camera sau daca e cu arie ce nu sunt permise, intreb asta pentru ca sincer am motive sa cred ca se poate gasi vro camera secreta sau chiar vrun obiect, zic si eu, poate ma insel.
[…] cei care au ratat am mai scris despre situl arheologic Angkor Wat: putin despre istorie, multe poze de la templul principal Angkor Wat si cum se vede […]