• Menu
  • Menu

Ghidul de utilizare pentru mirodenii

Aseara am fost invitata la un mini eveniment si ma bucur enorm ca nu am refuzat invitatia. Intalnirea a avut loc la Magazinul de mirodenii, un magazin micut, cochet, atent la detalii, plin de povesti fascinante din toate colturile lumii.

Vedeti voi, calatoritul nu inseamna muzee si obiective turistice sau nu doar asta. Pentru mine inseamna descoperire cu totul si DA! Imi place mult sa descopar mancarea, sa testez pana si cele mai mari porcarii poate :).

harta mirodeniilor 2014

O sa va povestesc pe rand despre acele mirodenii despre care am aflat si eu aseara. Stiam unele lucruri, pe altele nu, oricum sunt interesant de aflat.

  • Vanilia

Este de fapt maro in realitate, sub forma de pastai si nu are mirosul acela chimic pe care il cunoastem noi. Este un puternic afrodisiac si stimulent al nervilor. In natura se gaseste ca si orhidee cataratoare si vine din Madagascar. In topul mirodeniilor este pe locul 3.

  • Nucsoara – vine din Sri Lanka

Este un copac iar fructul sau seamana cu o piersica. Miroase foarte foarte toxic iar consumata brut poate provoca moartea. Este foarte buna in piureul de cartofi, carne rosie, peste, fructe de mare.

  • Sofranul – regele mirodeniilor

Vine din Iran. Adica acolo unde imi doresc mult sa ajung vara aceasta si despre Iran si Sofran am aflat lucruri chiar foarte interesante! Sofranul este pistilul unei flori. De aceea este si atat de scump, pentru ca este greu de „cules”. Este cotat la bursa in Iran iar negustorii fac schimburi speciale cu sofran.

Exista chiar si scoli in care testul este sa iti recunosti sofranul. Cum adica? Simplu: primesti cinci tipuri de sofran, nu ti se spune care este al tau, dupa gust, miros, textura trebuie sa il recunosti pe al tau. Cei care pica acest test nu au o viata prea buna apoi fiind exclusi din scoala si comunitate. Wow… asta e ceva!

Este evident cea mai scumpa mirodenie din lume si SOC – nu are culoarea galbena asa cum poate am avea impresia!
Puteti sa il folositi cu incredere in clatite, sosuri, fructe de mare.

Astept cu nerabdare sa il testez cu incredere chiar la mama lui acasa, in Iran! (THIS SUMMER!)

1 gram de sofran

 

  • Asafoetida este probabil o mirodenie despre care nici voi nu stiti prea multe. Ei bine nici eu nu stiam!

Acest condiment este de fapt radacina unui copac iar egiptenii o numeau deget puturos iar azi i se spune balegarul dracului. Miroase cam ciudat, asta e drept, iar in stare naturala mirosul este si mai neplacut.

Asafoetida

 

  • Cardamon negru 

Aceasta mirodenie este originala din Guatemala si se gaseste sub forma de pastai. A detronat piperul o vreme mai ales deoarece se crease impresia ca cei care foloseau piper erau vrajitori. In timp insa pipierul si-a recastigat terenul.

  • Cuisoarele vin din Madagascar

La 1300 circula o legenda conform careia cei care consumau carne de vipera cu nucsoara si cuisoare ramaneau tineri. Adevarul este ca, oamenii de rand nu stiau cum sa separe veninun de carne in mod adecvat. Astfel foarte multi au murit si nimeni nu a ramas pururi tanar!

  • Si voi incheia seria cu frunzele de curry! Minunat pentru ca in Octombrie merg la mama lor acasa: in INDIA! 🙂

Curryul este sfant in India iar in trecut existau chiar sarbatori inchinate copacului de curry. In prezent este baza mancarii, se foloseste in orice :). Dupa ce testez live o sa va povestesc daca este asa sau nu :).

La final fiecare ne-am facut cate un amestec. Eu am hotarat ca vreau ceva pentru legume cu niste carne, what ever that means, sa fie aromat si picant :).


 

  • Cum faci un amestec de mirodenii? Care sunt principiile? 

In primul rand, ca peste tot: do not over do it! Si nu uita ca dureaza putin pana isi lasa aroma condimentele si ca ele prefera sa fie incalzite putintel in tigaie inainte :).

Mai apoi iti trebuie cam 60% catalizator: ierburi fine adica hasmatuchi, coriandru, leustean, paprika, patrunjel, mac, etc si in principiu nu pune mai mult de doua.

Gustul dulce – ierburi medii cam 20%: ienibahar, anason, scortisoara.

Citric – ierburi puternice 10% – busuioc (in cantitati prea mari indulceste prea mult mancarea), frunze de curry, marar, tarhon, etc

Patrunzator 5% – asafoetida, dafin, chimen, marar, ghimbir.

Iute 5% – chili, hrean, mustar, piper.

Mergand si mai departe mai sunt foarte importante alte 5 principii:

  • 1. condimentele sa fie proaspete si din tara de origine
  • 2. Sa fie pastrate corespunzator
  • 3. Macinate proaspat
  • 4. Plimbate 1-2 minute prin tigaie inainte de adaugarea celorlalte condimente
  • 5. Totul sa aiba masura

amestec mirodenii amestec mirodenii pentru carne si legume aromat si picant

Cand am ajuns acasa nu am putut rezista. Am inspectat rapid frigiderul: omleta cu branza si niste ciuperci sa fie daca sunt singurele ingrediente pe care le am :). Si sa ma credeti ca a fost o omleta spectaculoasa prin gust si savoare :), poza nu e deloc reusita.

IMG_8786

Va las cu alte cateva poze facute aseara: cu mirodenii si bunatatiuri fel de fel!

IMG_8796 IMG_8795 IMG_8793 IMG_8792 IMG_8794 IMG_8791 IMG_8790 IMG_8789 IMG_8780 IMG_8779

 


 

Ce este laboratorul de mirodenii? „Este o seara in oras care te baga intr-o atmosfera din care nu vrei sa iesi treaz”. Proiectul este conceput si sutinut de Magazinul de mirodenii si de Fundatia Friends for Friends (iar despre ei deja stim ca fac lucruri foarte faine). Iata, pe mine au reusit sa ma duca in bucatarie la 12 noaptea, sa ma imbie sa intru intr-un supermarket pentru cumparaturi (le urasc) si mai apoi sa gatesc ceva bun doar de dragul aromelor pe care le voi savura.

Sper eu ca si voi prin intermediul lor si al meu ati retinut ceva din toata povestea asta!

laboratorul de mirodenii

 

Povestea continua iar acest articol este scris de pe un superb Samsung Notebook seria 9. Daca nu va e cu suparare puteti arunca si un ochi pe pagina de Facebook Samsung Romania.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments