• Menu
  • Menu

Unde schimbăm monede rămase din călătorie

Sau să vindecăm nebunia de a nu te intoarce acasa cu marunt!

Cred că o cunoașteți si voi. Ești într-o țară străină (de cele mai multe ori din zona euro) și principala ta grijă în ultima zi devine – să scap de mărunt. De parcă măruntul devine inamicul în persoană! Cumperi tot felul de suveniruri și alte mărunțișuri, doar doar să nu se rătăcească o monedă de 50 de cenți prin portofel!

Dacă e musai și reprezintă o valoare mare pe care nu vrei să o pierzi sau păstrezi, cel mai ușor putem să schimbăm monede printr-o vizită la bancă. E bine și recomandat să mergeți într-o sucursală, nu într-o agenție! De asemenea v-aș recomanda bănci mari, cunoscute! De cele mai multe ori ele tranzacționează și monede.

Nu încerca la casele de schimb valutar

Percep comisioane foarte mari, poate și peste 30%, și de cele mai multe ori refuză tranzacțiile cu monede.

Dacă te refuză la bancă – insistă

Băncile se ambiționează uneori să îți spună că nu schimbă mărunt. Fac asta din încercarea de a reduce costurile pe care le implică manipularea și depozitarea lor.  În realitate ANPC-ul amendează situațiile în care băncile refuză să preia mărunt iar voi nu trebuie să precizați decât protecția consumatorului în propoziție!

Dacă e euro, nu te stresa

Dacă ai fost într-o țară din zona euro eu chiar nu înțeleg care e urgența. Crezi că nu o sa mai ajungi pe nicăieri unde se folosește moneda? Mă cam îndoiesc! Cei 4,5 sau 8,4 euro pe care te chinui să îi cheltui acolo, să nu stea degeaba când ajungi în țară pot să îți folosească în altă excursie!

Eu de exemplu am un borcan întreg cu mărunt. Din România marea majoritate, dar și de prin alte colțuri ale lumii – India, Sri Lanka de exemplu. I-am păstrat pentru că nu aveau valoare foarte mare, pentru că e plăcut să am o colecție internațională de bani iar în cazul euro pentru că îi folosesc foarte des! Bine, nu cred că mă apuc prea curând să scotocesc în tot borcanul după euro, dar poate la un moment dat o să îmi fie de folos.

Tu ce faci cu măruntul? 

Sursa foto: shutterstock – coins 

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 comments