Probabil că ați citit deja despre lucrurile care ne lipsesc departe de acasă. Ei bine, ne enervează uneori că stăm să căutăm bancomatele și mai ales că deseori ne învârtim de bezmetici pe lângă ele și nu știm exact dacă să scoatem bani sau nu.
Am ales să călătorim folosind cardurile. Doar nu era să umblăm după noi mereu cu un tășcălău de bani căruia să îi ducem mereu grija! Așadar avem un cont de economii, buzunarul nostru sigur în care ținem mare parte a resurselor și separat conturile curente în care ținem o mică parte din resurse, de pe care extragem bani în mod frecvent. Mie mi se pare mult mai sigură varianta cardului, mai ales folosit așa cum o facem noi!
Și să nu vă fie teamă! Poți scoate bani cu cardul tău în lei oriunde în lume. Bancomatul face conversia și primești moneda țării în care ești!
Dacă e posibil preferăm să plătim direct cu card, dar de multe ori nu e posibil, așa că retragem bani atunci când este cazul.
Ultima poveste este chiar de săptămânile trecute când Alex a fost în Hanoi pentru mai multe treburi, dar și pentru a cumpăra laptopul ăsta micuț și sexy de pe care scriu acum. Încercasem în urmă cu vreo două săptămâni să găsim un laptop mic, de 11 inci, ieftin, dar totuși suficient de rezistent și stabil pentru o parte din lucrurile pe care le avem noi de făcut zilnic.
Am alergat prin Hanoi și nu doar că nu am găsit modelul pe care îl aveam numărul unu în preferințe, dar în magazine nu am găsit nimic de 11 inci. Până la urmă am întrebat direct pe chatul de Facebook Lenovo Vietnam dacă livrează și mai ales dacă livrează pe insula unde suntem noi, siteul lor fiind în Vietnameză. Ne-au redirecționat spre un magazin online, site tot în vietnameză, dar unde era foarte simplu doar să comanzi și să aștepți maxim o oră livrarea.
Speram să aibă cu ei și un POS, dar cum nu aveau, Alex a dat fuga la bancomat iar eu am sunat la bancă să aprobe plata.
Mereu când suntem într-un oraș nou în primele ore ne simțim ușor debusolați. Mai ales în metropole mari ca Bangkok sau Hanoi de exemplu. Durează ceva vreme până ne prindem cum funcționează lucrurile, până găsim bancomate și ne orientăm în spațiu.
Dar cei de la VISA s-au gândit să ușureze foarte mult munca noastră și au lansat de curând aplicația VISA TRAVEL TOOLS. Nu mă dau mereu în vânt după aplicații, nu folosesc foarte multe, nu-mi instalez jocuri. Sunt cam old School.
Dar aplicația asta mi-a plăcut și o găsesc foarte utilă.
Ce conține aplicația?
Una dintre cele mai utile secțiuni cred că este harta bancomatelor din zona în care vă aflați. Nu mai bâjbâi după bancomat și nu mai trebuie să ceri indicații pe care oricum le uiți până acolo! Te uiți direct pe hartă și vezi exact care e cel mai apropiat bancomat de locul în care ești!
Convertor valutar la două clickuri distanță de tine! Și ăsta îmi este mie de folos. De cele mai multe ori intru pe net și folosesc calculatorul pentru a face conversia.
Tot direct din aplicație poți afla și care este rata de acceptare a plății cu cardul în locul în care ești. La hoteluri, pentru transportul în comun, sau la atracțiile turistice. Așadar îți poți face mai ușor o idee despre cât poți să plătești cu cardul și cât ai nevoie și de cash.
De ce să plătești cu cardul? Pentru că de cele mai multe ori ai de plătit mai puține taxe și comisioane. Pentru că nu îți faci griji pentru rest, volum de bani pe care îi ai la tine și chiar dacă ți se fură portofelul poți să îți blochezi rapid conturile. Banii tăi nu au cum să fie mai în siguranță de atât!
Tot de la Visa am primit sfaturile astea de călătorie pe care aș vrea să vi le dau mai departe:
Ca idee eu verific în mod frecvent nu doar suma din conturi, dar și tranzancțiile. Chiar și cele minore. Totuși, înainte de plecare habar nu aveam că trebuie să anunț banca. Călătorisem mult și nu mai avusesem problem de genul ăsta. Am descoperit în Filipine fiind că trebuie să modific limite de retragere și tot felul de setări de siguranță!
Top sfaturi pentru utilizarea cardului în străinătate:
Verifică valabilitatea cardului şi dacă ai setate limite pentru plăţi şi retrageri de numerar în străinătate.
Întreabă-ţi banca dacă oferă beneficii suplimentare pentru plăţile în străinătate, precum asigurare de călătorie, reduceri pentru anumite obiective turistice sau comercianţi.
Verifică la bancă termenii şi condiţiile aferente utilizării cardului tău în străinătate, cum ar fi cursul de schimb şi eventuale comisioane aplicate.
Alege să plătești cu cardul în moneda țării în care călătorești chiar dacă ți se oferă posibilitatea să alegi o altă monedă. De exemplu, într-o ţară din zona euro este de preferat să alegi plata cu cardul în euro chiar dacă există opţiunea de a plăti în lei, întrucât beneficiezi de cele mai bune rate de schimb și poți evita eventuale costuri cu comisioanele.
Dacă ai nevoie de numerar, alege să retragi de la bancomat sume mai mari în loc să realizezi retrageri succesive de valori mici pentru a reduce eventualele costuri cu comisioanele.
Aplicația Visa Travel Tools te ajută să localizezi cel mai apropiat ATM din peste 200 de țări.
Păstrează dovada tuturor tranzacțiilor efectuate și verifică extrasul de cont la întoarcerea în țară.
Sunt curioasă să știu tu cât de des plătești cu cardul și în ce fel de situații ai ieșit din încurcătură folosind cardul?
Legat de asta eu mai am o poveste de la vamă. Nu puteam să plătesc în moneda țării din care veneam, cu toate cel puțin la nivel teoretic ar fi trebuit să fie posibil și nu avem nici dolari sau euro la mine. Salvarea a fost cardul și cel mai apropiat bancomat!
„Alege să plătești cu cardul în moneda țării în care călătorești chiar dacă ți se oferă posibilitatea să alegi o altă monedă. De exemplu, într-o ţară din zona euro este de preferat să alegi plata cu cardul în euro chiar dacă există opţiunea de a plăti în lei, întrucât beneficiezi de cele mai bune rate de schimb și poți evita eventuale costuri cu comisioanel” Nop, nu chiar, e testata treaba si ies mai bine daca platesc in moneda mea
Cred ca depinde si de banca.
M-am obisnuit si in tara si in afara sa nu prea umblu cu cash la mine, asa ca folosesc cardul cat de des pot, acolo unde se poate. Avand varianta cu tinutul banilor in contul de economii, chiar n-am niciun stres, oriunde m-as afla.