• Menu
  • Menu

Ghid de călătorie în Bagan

Ghid de călătorie în Bagan cu multe tips and tricks!

Bagan cu ale sale 2200 de temple a fost pentru noi cu siguranță cea mai frumoasă parte din călătoria în Myanmar. Poate pentru că vremea a fost bună și am prins și răsărit, dar și apus. Poate pentru că ne-a plăcut mult și locul în care am stat. Toate la un loc au făcut din Bagan unul din locurile mele preferate din Asia de Sud Est!

M-aș întoarce în Bagan să îmi scriu cartea. Să mă plimb cu e-bike-ul printre temple și să notez idei. Până una alta sper să te ajute puțin acest ghid de călătorie în Bagan.

Cum ajung în Bagan?

Din Yangon noi am luat un autobuz de noapte și am ajuns foarte de dimineață în Bagan. Puteți zbura spre Bagan sau ajunge cu autobuze (de zi și noapte) din multe alte orașe din Myanmar! Poți verifica secțunea get in de pe wiki travel pentru informații detaliate.

Taxă de vizitare a templelor

Există o taxă ce trebuie plătită pentru a avea acces la temple. Se poate evita plata acesteia în cazul în care negociați cu taximetristul, dar noi sperăm și vă recomandăm să o plătiți. Chiar dacă există șanse să nu vă verifice nimeni sau să vă întrebe de ea, dar e păcat pentru că locul este cu adevărat frumos și merită!

Cât să stau în Bagan?

Dacă tot ai bătut drumul până aici un minim de trei zile aș spune eu. Poți vedea o parte din loc și într-o zi, dar apuci să îl explorezi mult mai puțin și superficial.

E păcat să te grăbești, la prânz e super cald, așa că îți recomand să te trezești de dimineață pentru răsărit, să iei un mic dejun târziu, să te odihnești la prânz și să îți reiei explorarea înainte de apus.

Unde să stai în Bagan

În jurul Baganului există trei locuri unde poți sta: New Bagan, Old Bagan și Nyaung U. Noi am ales să stăm în New Bagan la Ostello Bello Bagan!

Sezonul de vârf pentru Myanmar este între Octombrie-Noiembrie și Februarie iar prețurile cresc amețitor în perioada Decembrie-Ianuarie.

Cum te deplasezi în Bagan?

Zona este destul de mare și în funcție de locul în care ești cazat ai de parcurs distanțe considerabile. Noi am ales să folosim e-bikes! Astfel am avut și eu curaj să conduc ceva ce aduce cu un scuter.

Dar ai multe opțiuni.

  • Costul de închiriere pentru o bicicletă este între 1000 și 2000 de kyat pe zi.
  • Pentru un e-bike plătești între 4-5000 de kyat și 12.000. Depinde foarte mult în ce perioadă ajungi în Bagan și de unde închiriezi ebike-ul. Ai grijă să fie în stare bună și ai încredere în tine. You can do this. E chiar foarte ușor să conduci o jucărie de genul.
  • Caleașcă! Da! Ai citit bine! Te poți plimba cu caleașca prin Bagan. Costul de închiriere pentru una este la aproximativ 20.000 de kyat pe zi. Cred că poate să fie simpatic, dar ai parte de mult mai puțină independență!
  • Mașină! Costul de închiriere este între 30,000-60,000 de kyat pe zi sau în funcție de cum negociați și în ce perioadă a anului mergeți!

Motocicletele sunt interzise pentru turiști deoarece sunt mult mai periculoase și mai gălăgioase iar cea mai bună opțiune rămâne e-bike-ul!

Cum să te pregătești pentru ziua ta de explorare între temple?

E bine să ai cu tine

  • Apă
  • Ceva de pus pe tine dimineața și seara pentru că se face răcoare
  • O eșarfă / șapcă / pălărie de pus pe cap
  • Ebike (pentru siguranța ta cere neapărat și cască)
  • Ai grijă că ai umerii și genunchii acoperiți. În zona templelor și la temple este interzisă intrarea în maieuri și pantaloni scurți / fuste mai scurte de genunchi.
  • Lanternă.
  • Harta! Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le achiziționezi când ajungi în Bagan. Găsești hărți de cumpărat sau free pe peste tot, doar să nu le uitați la hotel.
  • Bani.
  • Cremă de soare
  • Camera/ echipamentul!

Spor la explorat!

Aruncă un ochi și pe acest video de 2 minute din Bagan!

Răsăritul în Bagan – templul ales de noi

Unul dintre cele mai importante momente ale zilei este răsăritul! Temple cât vezi cu ochii și soarele apărând timid de după ele. Presară câmpie verde (așa cum am avut noroc să prindem noi) și nori pufosi, câteva baloane plutind ușor în zare și ai scena completă!

rasarit-bagan-181_1280x720

Sentimentul răsăritului în Bagan rămâne pentru noi o amintire superbă pusă alături de multe alte momente! Să vezi răsăritul în Bagan este o experiență unică!

Tocmai pentru că sunt atât de multe temple recomandarea ar fi să nu mergi chiar la cele mai turistice, ci să te orientezi poate spre un templu mai mic, dar mai intim! E plăcut să poți să privești în liniște, fără să ai o mie de oameni în jurul tău!

Pentru mai multe poze, citește și Răsărit Peste Bagan!

Cum ajungi la templul de la care am văzut noi răsăritul

Templul se numește Kyan Ma Ba și este situat pe drumul dintre New Bagan și Old Bagan pe ultima stradă la stânga. Îl găsiți dacă căutați denumirea lui pe google maps. Alt punct de orientare în zonă este Muzeul de Arheologie Bagan.

Cu balonul la răsărit în Bagan

În cele trei zile cât am stat noi zborurile au fost sistate pentru că vântul bătea prea puternic. Experiența cred că este una absolut fenomenală, iar dacă vă bate gândul să zburați cu balonul peste Bagan la răsărit discutați cu cei de la Myanmarvels.

Apusul în Bagan

După ce ai hoinărit sau nu o zi întreagă printre câmpiile întinse și zeci de alte temple, un al moment cheie al zilei este apusul. Mulți turiști se îmbulzesc pentru apus pe templele mai mari și celebre, noi am găsit un loc frumos, dar mai retras.

Templul se numește Myauk Guni și îl găsiți ușor și pe acesta căutând pe Google Maps.

bagan-173_1280x720

bagan-127_1280x720

Cea mai bună metodă de explorare

Este să iei o hartă cu tine, să încerci să te orientezi în funcție de punctele cardinale și să îți alegi tu templele preferate pentru apus și răsărit. Din punctul meu de vedere chiar nu merită să mergi cu mulțimea. Merită 100% în schimb turul gratuit oferit de cei de la Ostello Bello. Să nu uiți să lași totuși baciș la final pentru omulețul care te plimbă și îți explică!

Nu mă dau vreo expertă. Am mers în Bagan nu pentru a reține templu cu templu ci pentru a mă bucura de priveliște și pentru a explora în voie.

Experiența mi s-a părut mult mai interesantă decât cea de la Angkor Wat de exemplu.

Copii și vânzători la temple

Peste tot o să întâlnești copii, dar și oameni maturi vânzând diverse lucruri – pantaloni, fuste, vederi, nuci de cocos, tablouri. Dacă ești norocos poate faci chiar o miuța cu unul dintre copiii care locuiesc în jurul templelor. Nu te lasă agasat și nici convins să cumperi ceva dacă nu îți dorești asta!

Sunt prietenoși, nu mi s-a părut că ar insista prea mult. Impresia mea generală a fost că sunt acolo pentru a face un ban cinstit, nu pentru a fura de la turiști!

Hoinărind, Baganul în poze!

bagan-12_1280x720

bagan-18_1280x720

bagan-67_1280x720

bagan-75_1280x720

bagan-84_1280x720

bagan-92_1280x720

bagan-201_1280x720

bagan-212_1280x720

bagan-203_1280x720

bagan-226_1067x800

bagan-261_1280x720

bagan-264_1280x720

bagan-275_1216x800

bagan-291_1280x720

bagan-297_1280x720

bagan-300_1280x720

bagan-310_1280x720

Sper că ți-am făcut poftă să explorezi Baganul! Nu îți mai trebuie decât bilet spre Myanmar acum! Dacă ai întrebări răspundem cu drag!

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments