Am prins suficientă experiență încât să putem scrie despre cum să nu fii nesimțit în hostel! Și să ne înțelegem. Hostelurile nu sunt doar locurile alea unde toată lumea doarme claie peste grămadă! Noi deseori ne luăm cameră privată în hostel!
Le preferăm pentru atmosferă, pentru personalul care lucrează acolo, pentru informațiile pe care le primim. Am scris despre asta aici. Hostelurile sunt despre oameni! Hai să le facem mai bune!
Cum să nu fii nesimțit în hostel – faza pe spațiul comun
Orice hostel care se respectă trebuie să aibă cel puțin o sufragerie în care să se adune prieteni. Chiar dacă acum se cunosc. Spațiul comun și de socializare sunt foarte importante!
Și nu au cum cei de la hostel să facă tot! Important e dacă am face și noi lucruri! La spațiul comun voi adăuga și băile și băcătăria.
- Nu ocupa mai mult spațiu decât îți trebuie.
- Nu aduce mâncare cu miros foarte neplăcut decât dacă ești într-o bucătărie!
- Încearcă să nu murdărești canapelele, covoarele.
- Nu stinge țigările pe jos, folosește scrumierele.
- Mai ales – nu fuma decât în spațiile special amenajate. Nu fuma dacă ești rugat să NU o faci!
- Nu lăsa mizerie în urmă.
- Spală vasele după tine (dacă ai unde).
- La plecare aruncă sau donează mâncarea ta din frigider.
- Strânge după tine la baie. Fie că e vorba de vasul de la toaletă sau de șomoiogul de păr din duș.
- Nu fura cărți, hărți și alte materiale din biblioteca comună.
Cum să nu fii nesimțit în hostel – faza pe dormitoare
- Nu-ți lăsa hainele peste tot.
- Nu-ți usca șosetele la nasul vecinului.
- Încearcă să îți pregătești hainele de somn și cele de ziua următoare până să se bage toată lumea la somn. De preferat până la ora 22:00.
Uneori e imposibil să dormi într-un hostel. Mai ales când se trezește câte unul la ora 6 dimineața, își răstroarnă tot bagajul doar ca să găsească hainele cu care să se îmbrace, apoi se apucă să împacheteze tot la loc.
- Încearcă să păstrezi liniștea după această oră.
- Mai lasă pungile alea!
Probabil una din cele mai mari probleme ale hostelurilor sunt chiar vizitatorii care nu înțeleg să își respecte colegii. Chiar dacă ești beat turtă încearcă să îi respecți pe ceilalți. Vorbește încet, încearcă să nu vorbești prea mult în dormitoare. Dacă scârțâie podeaua încearcă să nu te fâțâi prea mult!
Pungile! Pungile în hosteluri sunt chiar Satana. Mii și milioane de pungi și pungulițe ce fâșâie fix când somnul îți e mai dulce! Sute de alarme ce urlă fără ca proprietarii lor să se deranjeze să le oprească!
- Nu te masturba și mai ales nu face sex în dormitoare când doarme toată lumea! Nu! Chiar… nu!
- Nu lua nimic ce nu-ți aparține!
- Cere voie înainte de a utiliza produsele colegilor de dormitor.
Cum să nu fii nesimțit în hostel în general
Ia cu tine (și inima, inima mea) cei șapte ani de acasă, respectă personalul și indicațiile hostelului. Dacă ți se spune să iei papucii cu tine, atunci ia papucii. Dacă ți se spune să îi lași la intrare, respectă. Nu o să ți-i fure nimeni. Cel mult o să îi încurce.
Încearcă să îți amintești că un hostel este un spațiu prietenos. Împarte cu ceilalți sau nu utiliza /bloca tu toate resursele. Exemplu – nu ține baia ocupată două ore pentru că nu e frumos și mai așteaptă și alții.
Vouă vă plac hostelurile? Ce experiențe nefericire ai avut totuși într-un hostel?
Frumos subiect ! Scriu „la cald”, tocmai ce m-am intors dupa 17 nopti de hosteluit. Hostelurile au si plusuri si minusuri:
+ pret avantajos, ideale pentru solo traveler – vrei/nu vrei socializezi -, locatii in principiu centrale/bine plasate
– poti sta literalmente cu oricine in camera, intimitate ce tinde spre deloc (mai ales in camere >4 persoane), conditiile pot varia mult in functie de tara si de hostel, spatiu foarte limitat pentru bagaje etc.
Sa rezum, e cam ca la camin. Mi-e mi-a placut (am stat 5 ani), dar e o chestie de gusturi!
Cele bune,
Robert
Nu imi amintesc sa fi stat intr-un hostel, insa oriunde ai merge, trebuie sa ai putin respect si bun simt fata de oameni, fata de cei care lucreaza acolo – oriunde ar fi „acolo”!
Nu cred ca as vrea vreodata sa stau in vreun hostel.
Nu am stat niciodata intr-un hostel, dar stiu ca experientele in grupuri mai mari pot fi destul de neplacute…
Cel mai naspa mi s a parut cand am stat intr o camera de 12 paturi, in Dublin. Unii munceau noaptea si aveau pretentie ca nimeni sa nu faca galagie pe la 11-12 dimineata. 2 englezoaice s au trezit pe la 7 si au inceput sa vorbeasca..tare!
Inca n am traiat experienta colegilor de camera care fac sex. Sper sa n-o traiesc vreodata :))
Cand sunt singura prefer sa stau in camera de fete, sunt parca mai linistite..
Aceste reguli sunt de părere ca ar trebui aplicate peste tot si nu numai in hosteluri. Sunt reguli prin care ne arătam cei 7 ani de acasă.
Ce amintiri… da, am stat la hostel in urma cu vreo 6 ani, in Dublin. Am fost cazata acolo 2 saptamani, insa am beneficiat de o camera in care am stat singura. Mie mi-a placut foarte mult acea perioada: la bucatarie imparteam mancarea cu tot felul de tineri de la care aflam in ce locuri sa mai mergem, am invatat retete de la un indian, cunosteam oameni noi in fiecare zi. Pentru mine a fost o experienta extraordinara!
Urasc hostelurile. In ultimul timp folosesc Airbnb cam tot acolo te ajunge si nu te deranjeaza nimieni. Hostelurile sunt ca niste camine de studenti… Pot sa zic si ca am nimerit hosteluri goale unde am stat singura, dar asta nu se intampla intoteauna. Articolul mi-a placut mult si cred ca ar trebui sa il scrii si in engleza ca asa poate il citesc mai multi si il aplica.
M-am amuzat teribil la faza cu „mii si milioane de pungi si pungulite si alarma care suna fara ca proprietarii sa le auda” – asta chiar e tragedie! Daca e sa urasc ceva dimineata, atunci e sa fiu trezita, de o alarma CARE NICI MACAR NU E A MEA! :)))
Nu am dormit niciodata la un hostel, dar daca as face asta, as vrea sa am camera mea. Singura. Cu baie privata. In camera :)) exista si astfel de hosteluri nu?
Ghidul asta trebuie printat, impartit la flayer la metrou si tradus in mai multe limbi de circulatie internationala, asa cum zicea si Allis.
Bun articol, mai asteptam de genul asta 🙂
Acum 3 ani am stat câteva nopți la un hostel din București și pot spune că m-am izbit și eu de câțiva colegi gălăgioși, beți și lipsiți de cei 7 ani de acasă. Din fericire, nu erau români și nu am fost nevoită să-i suport decât o noapte.
Singura experienta cu adevarat nefericita legata de un hostel a fost acum 5 zile, cand pur simplu m-au lasat in strada pentru o intarziere de 10 minute (ploua torential), desi anuntasem in prealabil ora la care ajung si au spus ca nu este nicio problema (vorbim despre ora 20.00). nu a fost chip sa mai iau legatura cu cineva si am fost obligata sa imi caut alta cazare. Pe viitor imi voi alege cu mult mai multa atentie hostelurile (nesimtirea poate fi de ambele parti).
Da! Si asta e foarte adevarat. Uite o sa fac o colectie si cu astfel de intamplari.
Nu stiu prea multi romani care sa foloseasca hostelul, dar articolul asta trebuie scris in zece limbi de circulatie internationala. Mai ales aia cu pungile!
Da. Plănuim să îl postam pe http://Www.slothsontherun.com
Dar n-am mai trecut pe acolo de ceva timp. Speram sa reluam curand activitatea.