• Menu
  • Menu

Tu unde ai emigra?

Pe unde am emigra? Mă mai întreb asta uneori. Oare unde m-aș muta. Când ajung într-un loc încerc să îi văd și potențialul real care m-ar face să mă mut acolo.

Săptămânile trecute povesteam cu bunicii lui Alex. Oameni de 80 de ani, într-un sătuc / oraș mic din România. Și m-au întrebat ceva la care mă tot gândesc de atunci. Ne-am muta din România? Cum e România după ce am văzut atâtea țări?

Ne-am plimbat atât, cum mi se pare totuși România?

Vreți să aflați răspunsul?

Ce să zic, România e țara mea. Și are și plusuri și minusuri. Încă nu știu dacă am găsit locul ăla în care să spun că sunt acasă. Mi-a (și din fericire) ne-a plăcut mult în Berlin. Aș vrea să locuiesc o vreme la un moment dat acolo. Dar tot nu știu să spun dacă aș putea să îi spun acasă mereu.

România are cozi lungi la ghisee, uneori oameni prea încercănați și încrâncenați. Fix când nu trebuie.  Are posibilități și te învață descurcăreț. Îți pune și piedici și din păcate uneori țara asta mă dezamăgește crunt. Mă enervează emisiunile tâmpite de la televizor, 90% din știrile din politică, mă calcă pe nervi că de mai bine de 3 ani stația mea de metrou încă nu e aici. Nu mă sperie nici țările în care rata de criminalitate e ceva mai mare, că doar nici în România nu-i scăzută. Uneori merge așa, dar parcă te cam saturi doar să meargă așa… Vrei să meargă bine, simplu și ușor. 

Cu toate astea…

De ce nu e chiar combinație să te muți pe o insulă exotică?

Știți filmele alea în care ei se mută pe o insulă exotică? E bulshit maxim! Nu ai cum să nu te plictisești. Da, poate să fie amuzant o vreme, poate să fie interesant. Apoi apar întrebări și nevoi logice pentru orice om.

  • Ce servicii medicale am?
  • Dacă fac niște copii unde îi dau la școală?
  • Care e nivelul școlilor?
  • Printre oamenii pe care îi cunosc aici pot să am legături de lungă durată? Oameni cu care să îmi placă să interacționez?
  • Îți ajunge să fiți retrași, floricele, panseluțe, peisaje. Dar am testat și am stat 2 luni la Duli Beach și a fost puțin cam mult.

Și am discutat cu oameni care s-au mutat pe insule exotice și își pun toate întrebările de mai sus. De exemplu Max și Elma de la Duli Beach. Și alții.

Nu m-aș muta nici în Vestul Europei. Nu mă dă pe spate clima și parcă sunt totuși prea serioși, prea riguroși. Excepția de la regulă este Berlinul.

Pe unde aș emigra?

Din Asia Centrală și de Sud Est, Thailanda poate să fie o opțiune bună. Și Luang Prabang în Laos dacă iei în considerare că pentru servicii medicale bune dai fuga în Thailanda.

Poate Portugalia – dar esta e o ipoteză de testat. Italia, Spania – ar putea să fie interesant. Nu exlud de pe listă nici Canada, Noua Zeelandă, Australia. Și cine știe câte altele… Lumea e mare. Încă avem foarte mult de explorat.

Până una alta sunt și rămân din România. Și chiar dacă mă mut altundeva vreodată, tot de aici o să fiu. Cu alte cuvinte România nu e totuși o țară chiar așa de rea. Nu cât să vreau să emigrez cu prima ocazie. Doar dacă se întâmplă să găsesc locul ăla care să întrunească o serie lungă de condiții ca să mă facă să îi spun acasă.

Tu pe unde ai emigra? Sau pe unde ai emigrat deja?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

30 comments