• Menu
  • Menu

Cum a construit un cuplu de olandezi o afacere de succes în Filipine

V-am  mai povestit despre Max și Elma și Duli Beach, dar simt că nu le-am spus toată povestea așa cum merită spusă. Ei sunt pentru mine un exemplu de nebunie și perseverență. Încă locuiesc în Filipine, au patru bungalowuri acum și încă un bebeluș pe drum.

Au început dormind pe plajă la Duli Beach în cort, mâncând orez și pește prins. Știți că de multe ori poveștile despre afacerile astea de succes îți spun doar că cineva a super reușit, trăiește visul. Ca mai apoi să descoperi doar că un sugar daddy a finanțat afacerea sau au avut moșteniri grozave. În lipsă de ele, Max și Elma au muncit pentru visul ăsta.

De la călător la afacere de succes în Filipine

Și sigur sigur nu a fost deloc ușor. S-au mutat pe o plajă, ei doi și constructorul, și au așteptat să construiască pentru a avea unde să doarmă. Între timp au dormit la cort. Au prins pește și au fiert orez zile la rând.

Și nici măcar nu au început așa. Pentru că la început nici nu aveau banii necesari în buzunar. Să spunem că îți trebuie o sumă destul de frumușică pentru a putea avea o afacere de genul într-o țară din Asia. În general un minim de 50,000 de euro. Știți cum e, așa mult nu-i. De banii ăstia cumperi două camere în Berceni, important e doar să îi ai. De preferat cash, nu credit.

Working holiday visa

Pentru aproape toate țările din lume există ceva ce se numește Working Holiday Visa. Mai puțin pentru România. E grozav să poți merge și lucra legal un an într-o țară ca Australia sau Noua Zeelandă. Pentru că dacă vrei cu adevărat să o faci, poți să economisești mult.

Din fericire pentru cei din Olanda această working holiday visa este disponibilă până la 30 de ani. Poți aplica pentru un an apoi ai posibilitatea să îți prelungești șederea pentru maxim încă un an.

Așadar Max și Elma au stat doi ani în Australia, au început de la joburi de vânzători în magazin și au ajuns în poziții mult mai bine plătite. Elma de exemplu se ocupa de contabilitate pentru că ăsta era domeniul ei.

În acești doi ani cei doi au început și demersurile pentru tot ce este Duli Beach azi. 


Am mai scris despre Duli Beach

Interviu cu Max

Când am rugat cititorii să ne ajute ca să ne aleagă pe noi

Când am ajuns la Duli Beach

Jurnal de călătorie de acolo


Construcția Duli Beach

Vă povesteam câteva paragrafe mai sus că oamenii ăsta doi sunt un exemplu de ambiție. Și-au luat cortul și constructorul și s-au pus pe construit știind că nu o să le pice un mic resort din cer. Cel mai apropiat sat este la 30 de minute de mers pe jos, treci printr-o orezărie, nu e chiar comod să faci naveta asta zi de zi. Așadar până au ridicat primele bungalowuri au dormit la cort direct pe plajă.

Oricât de frumos e locul, sincer nu știu dacă aș fi putut să fac asta. Sună extrem de idilic, dar și extrem de greu. În plus, plaja fiind virgină, are și foarte multe sand flies.

Apoi a apărut și primul copil, multe dileme, întrebări, momente de panică și lipsă de finanțe. Zilele trecute am aflat că urmează și bebe cu numărul doi, foarte curând. Că au patru bungalowuri, tocmai au fost vizitați de niște prieteni din România.

Și știți, când au plecat la drum, au plecat doar ca să călătoreasă o vreme. Habar nu aveau că urmau să facă și să treacă prin toate astea.

Poveștile cu afaceri de succes

Cel mai des poveștile adevărate de succes sunt cele în care oamenii și-au pus toată energia, tot timpul lor, tot efortul (fizic, dar și psihic), toți banii pe care îi aveau. Nu le-a picat nimic din cer, au construit zi de zi. Oricât de mic ar părea pentru alții.

Cel mai important pentru ei este suficient. Nu vor să se aglomereze, nu vor să deschidă un lanț, nici măcar nu vor 10 bungalowuri.

Vor doar suficient cât să ducă o viață frumoasă, liniștită, interacționând cu oameni uneori, crescând copii blonzi și bucălați, pe plaja lor încă retrasă din Filipine.

Normal că îmi sunt exemplu!

Mi-am adus aminte de ei și măgândeam să vă amintesc și vouă povestea asta. Se poate orice vrei. Depinde cât de mult vrei și la ce ești dispus să renunți pe parcurs. Sau pentru un timp.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.