Am plecat cu și mai puține lucruri decât aveam deja și-am supraviețuit.
Chiar dacă pentru mulți pare greu de crezut, momentan călătorim amândoi cu un singur rucsac. Al meu, cel mic, în care am înghesuit haine pentru trei zile pentru amândoi și toată tehnologia pe care o avem cu noi.
Credeam cu adevărat că o să stăm plecați doar trei zile. Ba chiar mă gândeam dacă oare e necesar să luăm ambele laptopuri cu noi. Oricum urma să nu avem prea mult semnal.
Și când credeam că 10 kilograme de bagaj de fiecare sunt deja foarte puține, am învățat că avem nevoie chiar de și mai puțin. Exercițiul ăsta practic mă ajută ca data viitoare să împachetez chiar și mai bine.
De la șifoniere pline la câteva tricouri și o fustă.
Dovada clară că ai nevoie în realitate de foarte puține lucruri. Vestea bună este că această nevoie a oamenilor de a cumpăra și a avea mai multe lucruri are și o bază științifică. Se numește Efectul Diderot. Avem nevoie de un singur element, primit sau cumpărat, care să se diferențeze de restul ca să simțim nevoia de a schimba totul în jurul lui.
The term has become common in discussions of sustainable consumption and green consumerism, in regard to the process whereby a purchase or gift creates dissatisfaction with existing possessions and environment, provoking a potentially spiraling pattern of consumption with negative environmental, psychological and social impacts.
Nu m-am dat niciodată în vânt după cumpărături, cu toate astea tot reușisem să strâng maldăre întregi de haine cu care nu mă mai înțelegeam, tot feluri de nimicuri și prostioare care zăceau pierdute prin rafturi. Dar nici nu mi-aș fi putut imagina să renunț la ele. Sau că voi ajunge să călătoresc având atât de puține.
La prima mea plecare în Asia două luni am înghesuit în bagaj foarte multe haine și tot mi se păreau puține. Pe atunci rucsacul era bagaj de cală. Și nici dacă aș fi avut cei mai frumoși ochi din lume, oricum nu ar fi putut trece ca bagaj de mână. Acum mai scap cu câte un zâmbet atunci când nu prea mă încarez în dimensiuni. Și am spus nu bagajului de cală atunci când nu e cu adevărat important.
De când sunt mai mult pe drumuri, deci sunt obligată să am mai puține lucruri cu mine, am înțeles și ce mă ajută să-mi țin sub control nevoia asta de a cumpăra. Și pentru cei de aici care ar vrea să dețină mai puține, poate te ajută și pe tine.
Nu cumpăra ceva până nu arunci altceva
Dacă te-ai hotărât că vrei un covor nou în sufragerie, încearcă să îl dai, să îl vinzi, să faci ceva cu cel vechi. Nu îl lăsa dosit după o ușă că poate, cine știe, o să ai nevoie de el. Valabil și pentru bluze, fuste, rochii și pijamale care sunt fie prea mari, fie prea mici. Moda se schimbă repede, materialele de multe ori nu sunt așa grozave. Hainele alea stau mai bine pe niște oameni care au nevoie de ele decât pe rafturile tale.
Nu știu exact care este știința din spate, dar ne ajută și psihic să facem câte o curățare de genul. Ne ajută să donăm, să fim buni, să facem mici lucruri bune cât mai des.
Încearcă să ai perioade în care să nu cumperi nimic
Un fel de detoxificare, sau o probă. Încearcă să ai o lună în care să nu cumperi nici un batic nou, nici o geantă nouă, în schimb notează câți bani ai economisit fără să cumperi. Investește banii ăia în ceva despre care spui de multă vreme că îți dorești, dar că nu ai bani.
Eu făceam asta ca să îmi cumpăr bilete de avion. De când am descoperit trucul am fost super fericită, haine în dulap oricum aveam destule.
Nu îți cumpăra lucruri pe care nu ai cu ce să le asortezi
De aici ar trebui să înceapă tot! Dacă scopul e să ai mai puține lucruri, deci mai puține bătăi de cap și alegeri, e evident de ce. Uneori îmi mai vine să îmi cumpăr câte un sacou, de exemplu. Apoi realizez că absolut nimic din dulapul meu nu se potrivește. Fie că vorbim de rucsac sau de dulapul și cutiile cu lucruri din România.
Păstrează bonul și rupe eticheta când porți prima dată hainele
Când terapie pentru mine însemna să pierd vremea prin magazine, orice doar să mă țin și mai ocupată, nu să deschid fereastra minții și să las aer proaspăt să intre, adunam tot felul de nimicuri pe care le cumpăram impulsiv.
Ajunsă acasă mă probam iar și rupeam eticheta. Uneori mi se întâmplă să uit de unele lucruri cumpărate și descopeream câteva zile mai târziu că totuși nu îmi vine așa bine, că ar fi trebuit să iau o măsură mai mică sau mai mare sau că nu se asortează cu nimic.
Și cu eticheta ruptă nu am îndrăznit niciodată să merg să returnez hainele.
Cumpără doar ce îți place cu adevărat
Asta era mai grav, când apucam să port hainele o singură dată. Câte perechi de pantofi purtate o singură dată, câte rochițe și bluzițe.
Pe Alex îl scot din sărite uneori, dar acum mă asigur cu adevărat că îmi place și că vreau orice aș proba. Nu contează cât de ieftin e produsul, dacă nu sunt hotărâtă, dacă nu măconvinge, nu îl cumpăr. Refuz să mai plec din magazine cu produse despre care cred că o să găsesc eu locul, momentul și combinația să le port. Lasă dragă, că e doar 50 lei.
De câte lucruri avem nevoie în realitate?
Vă spun din hamacul curcubeu din Costa Rica, în timp ce plouă des în dreapta mea, că de foarte puține. Mă dau exemplu chiar pe mine. Am plecat să stăm trei zile, suntem plecați de o lună, nimic nu e de neînlocuit. Nu am ochelarii, nu am agenda cu mine, am câteva tricouri, pantaloni și o fustă.
Am concluzionat de dimineață că ne-am descurcat chiar bine, n-am simțit lipsa bagajului mare. Și, știți cum e, cu cât ai mai mult bagaj de cărat după tine, cu atât îți e mai greu. Mai lasă din ele.
[…] Uneori plecăm ca pentru 2-3 zile și rămânem o lună. Am povestit aici despre asta. […]
Ai mare dreptate. Cu siguranță ne-am descurca cu mai puține lucruri dacă am încerca asta. Mă uit la bărbați. Ei își pun atât de puține lucruri în bagaj și nu se plâng că le-ar lipsi ceva.
Exact. Simplu si eficient.